Palkka

Neuvottelitko sinäkin palkkasi väärin?

Neuvottelitko_sinäkin_palkkasi_väärin?

Neuvottelitko sinäkin palkkasi väärin? Palkkaneuvottelu voi olla jännittävä paikka, mutta huolellisesti valmistautumalla voit lievittää jännitystä. Lue vinkit ja selvitä, paljonko palkkaa sinun kuuluu oikeasti saada – olitpa sitten vaihtamassa työpaikkaa tai neuvottelemassa palkankorotusta nykyisessä työssäsi.

1. Tarkasta toimialasi tai tittelisi palkat

Milloin viimeksi olet tarkastanut toimialasi tai tittelisi palkat? Tiedätkö, paljonko muut alasi ammattilaiset tosiasiassa tienaavat?

Oikotien palkkavertailusta näet, paljonko muille maksetaan. Syötä hakukenttään tehtävänimikkeesi ja katso, mitä muut alallasi tienaavat. Voit tarkentaa hakua täyttämällä tehtävänimikkeen lisäksi työkokemuksen vuosina, toimialan ja sukupuolen. Jos olet harkitsemassa alanvaihtoa, voit kurkkia palkkavertailusta, paljonko alalla tienataan.

Katso palkkavertailusta, tienaako kollegasi enemmän kuin sinä.

2. Käy verotoimistossa katsomassa, paljonko muille maksetaan

Verotoimiston asiakastietokoneella voit käydä täysin luvallisesti katsomassa, paljonko muut alasi ammattilaiset tienaavat. Jos epäilet, että kollegoillesi maksetaan samasta työstä enemmän tai vähemmän kuin sinulle, voit selvittää verotoimistossa asian todellisen laidan. Huomaa kuitenkin, että työkaverisi saattavat saada ansiotuloja useammasta lähteestä, eikä näitä ole eritelty verottajan tiedoissa.

Lue myös: Tarkasta tilinauhasta, että saat sen mikä sinulle kuuluu

3. Seuraa alasi työpaikkailmoituksia

Kaikkien palkankorotusta toivovien kannalta on hieno juttu, että työnantajat ovat alkaneet julkaista palkkasummia työpaikkailmoituksissa. Lue siis ahkerasti alasi työpaikkailmoituksia niin näet, paljonko muissa organisaatioissa maksetaan samoista hommista.

Psst! Voit suodattaa työpaikkailmoituksista vain ne, joissa palkka on kerrottu. Kurkista täältä työpaikkailmoitukset, joissa palkka on varmasti kerrottu!

4. Tunne alasi taulukkopalkat ja palkkasuositukset

Kuinka hyvin tunnet oman alasi taulukkopalkat ja palkkasuositukset? Jos olet aikeissa pyytää palkankorotusta, perehdy kunnolla tuoreimpiin listauksiin oman alasi palkoista – ja muista, että suositukset ovat vain suosituksia, eikä mikään estä neuvottelemasta suositeltua suurempaa palkkaa.

Lue myös: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen

5. Virittele avointa puhetta palkasta työkaveriesi kanssa

Palkka on edelleen iso tabu työpaikoilla, että usein vain harvat työkaverukset tietävät toistensa palkat. Mikään tässä yhtälössä ei kuitenkaan muutu, jos sitä ei aktiivisesti muuteta. Mieti, voisiko avoin palkkapuhe työkaverisi kanssa auttaa myös palkkaneuvotteluissa.

Lue myös: Palkka-avoimuus ei tarkoita palkkojen pakkojulkisuutta

6. Hio neuvottelutaitojasi

Hyvä neuvottelija keskustelee itselleen reilun korvauksen tekemästään työstä. Neuvottelutaito ei ole sisäsyntyinen lahja, vaan asia, jota voi opetella ja oppia. Mitä paremmaksi neuvottelijaksi kehityt, sitä varmemmin saat puhuttua itsellesi palkankorotuksen.

Lue myös: Saatko viestisi läpi työelämässä?

7. Pyydä palkankorotusta

Palkasta murehtiminen ei auta, jos et koskaan edes pyydä palkankorotusta. Kun olet tehnyt taustatyöt, olet valmis keskustelemaan palkasta esihenkilösi kanssa. Tällä kertaa voit olla varma, että neuvottelet palkkasi oikein!

Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi