Työhyvinvointi

Saatko viestisi läpi työelämässä? Katso, millainen neuvottelija olet ja kehitä neuvottelutaitojasi

Neuvottelu käynnissä mies kotona.

Työelämässä voi pärjätä ilman hyviä neuvottelutaitoja, mutta taitava neuvottelija saa työnteosta ja urasta enemmän irti. Jos osaat neuvotella, sinulla on paremmat saumat napata palkankorotuksia, kiinnostavia työtehtäviä, herkullisia projekteja ja houkuttelevia työpaikkoja.

Neljä syytä treenata työelämän neuvottelutaitoja

1. Neuvottelutaidot auttavat myymään omia ideoita

Neuvotteleminen on yksinkertaistetusti sanottuna muiden ajatteluun vaikuttamista. Kun osaat perustella kantasi, vaikutat siihen, miten muut ajattelevat sinulle tärkeistä asioista. Kun osaat neuvotella, saat aikaan toivomaasi muutosta – ja muutostahan työpaikoilla kaivataan.

Kun osaat neuvotella, saat aikaan toivomaasi muutosta – ja muutostahan työpaikoilla kaivataan.

Hyvien neuvottelutaitojen avulla voit tehdä työnteosta huomattavasti mielekkäämpää. Saat työnteon tapoja tai työyhteisöä koskevia kehitysideoita läpi, vaikutat siihen, millaisiin koulutuksiin tai seminaareihin pääset tänä vuonna osallistumaan ja siihen, kuka tai millainen osaaja tiimissäsi avoinna olevaan pestiin rekrytoidaan – muun muassa.

2. Hyvät neuvottelutaidot nostavat hiljaisen äänen kuuluviin

Työpaikoilla äänensä saavat usein kuuluviin ne, jotka puhuvat eniten ja kovimmalla äänellä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Taitavan neuvottelijan ei tarvitse puhua paljoa eikä varsinkaan korottaa ääntään – riittää, kun valitsee ne muutamat sanat oikein. Neuvottelutaitoa on myös kohderyhmän ymmärtäminen. Voi riittää, että itselle tärkeästä asiasta mainitsee yhden ainoan kerran, kunhan oikeat henkilöt ovat kuulolla.

Lue myös: Treenaa ammatillista itsetuntoasi

3. Hyvät neuvottelutaidot voivat avata oven unelmien työpaikkaan

Työhaastattelussa työnantaja ja työnhakija neuvottelevat siitä, miten sopisivat yhteen. Hyvät neuvottelutaidot auttavat menestymään työhaastattelussa – toisin sanoen neuvottelemaan itselleen haluamansa työpaikan.

4. Neuvottelutaidot auttavat solmimaan hyvän työsopimuksen

Neuvottelutaidoista on hyötyä työnhakijalle myös silloin, kun työnkuvassa on jotakin sellaista, mikä ei nappaa. Kiinnostavaa työpaikkaa ei kannata jättää ottamatta vastaan vain siksi, että työnkuva ei kaikilta osin vastaa omia toiveita – parempi on neuvotella työnkuva itselleen mielekkääksi.

Neuvottelutaidoista on hyötyä myös työsuhteeseen liittyvistä yksityiskohdista neuvoteltaessa. Ennen työsopimuksen allekirjoittamista kannattaa neuvotella työsuhde-eduista – esimerkiksi pitkästä palkallisesta vapaasta työsuhteen ensimmäiseksi kesäksi.

Lue vinkit: Näin neuvottelet itsellesi palkankorotuksen

Millainen neuvottelija olet? Tunnista oma tyylisi neuvottelijana ja saa viestisi läpi

Myötäiletkö muita?

Huomaatko, että päädyt neuvotteluissa toistuvasti myötäilemään kovaäänisempien tai korkeammassa asemassa olevien mielipiteitä? Myötäileminen voi tuntua vähiten ahdistavalta vaihtoehdolta tiukassa neuvottelutilanteessa, mutta saattaa kostautua myöhemmin. Omien toiveiden ja tarpeiden hautaaminen voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin, eivätkä kaikki työkaveritkaan arvosta kollegaa, jolla ei ole omia mielipiteitä.

Juonitteletko saavuttaaksesi tavoitteesi?

Työkaverien selän takana juonitteleminen ei kuulu hyviin neuvottelutaitoihin. Pelaamalla likaista peliä saatat voittaa yhden erän, mutta menettää samalla arvostusta työyhteisösi silmissä. Älä koskaan polje muita nostaaksesi itseäsi. Saat viestisi läpi varmemmin, kun tavoittelet oman etusi sijaan yhteistä hyvää, etkä yritä hyötyä toisista.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Pillastutko herkästi?

Itselle tärkeästä asiasta neuvotteleminen voi saada veren kiehumaan ja savun nousemaan korvista. Mitä merkityksellisempi asia, sitä kuumempina tunteet käyvät. Raivoaminen ei kuitenkaan kuulu hyviin neuvottelutaitoihin. Se voi pelästyttää muut hiljaisiksi ja auttaa saamaan oman toiveen läpi kerran, mutta ei herätä luottamusta työyhteisössä. Hengitä siis syvään ja yritä hillitä kielenkäyttöäsi.

Oletko hätähousu?

Kärsimättömyys on myrkkyä neuvottelutulokselle. Hätiköidessä et ehdi puntaroida kaikkia vaihtoehtoja, ja saatat päätyä huonoon lopputulokseen. Vaikka neuvottelutilanne tuntuisi ahdistavalta ja haluaisit siitä nopeasti pois, malta mielesi. Aikalisä voi auttaa näkemään enemmän vaihtoehtoja – ja ennen kaikkea parempia vaihtoehtoja.

Aikalisä voi auttaa näkemään enemmän vaihtoehtoja – ja ennen kaikkea parempia vaihtoehtoja.

Lue myös: Näin saat sen mitä haluat

Menetkö henkilökohtaisuuksiin?

Itselle merkityksellisestä asiasta neuvotellessa saattaa joskus unohtua, mistä oikeastaan neuvotellaan. Muista, että neuvotteluissa vain asiat riitelevät keskenään. Älä siis koskaan mene henkilökohtaisuuksiin, kun neuvottelet työpaikalla.

Muista, että neuvotteluissa vain asiat riitelevät keskenään. Älä siis koskaan mene henkilökohtaisuuksiin, kun neuvottelet työpaikalla.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi
Lue myös: Näin kehität itseluottamustasi ja uskallat enemmän