Alanvaihto

Alanvaihto aikuisena – näin se onnistuu x 5

Miten alanvaihto aikuisena onnistuu?

Harkitsetko alanvaihtoa? Uusi ammatti ei ole mahdottomuus aikuisellekaan! Lue, miten pääset alkuun, jos mielessäsi on uudelleen kouluttautuminen.

1. Valitse uusi ammatti vahvuuksiesi perusteella

Jos et ole vielä päättänyt, mille alalle suuntaat seuraavaksi, hyvä nyrkkisääntö on seurata omia vahvuuksia. Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa löytämään juuri itselle sopivan ammatin ja rakentamaan oman näköistä työelämää.

Lue oivalluksemme omien vahvuuksien tunnistamisesta ja anna vahvuuksien viitoittaa tiesi uudelle uralle!

2. Löydä uusi ura yllättävästä suunnasta

Kun olet tunnistanut omat vahvuutesi, ala katsella avoimin mielin ympärillesi. Joskus uusi ammatti voi näet löytyä yllättävästä suunnasta!

Tee ainakin ammatinvalintatestimme ja lue uteliain mielin työpaikkailmoituksia. Ehkä päädytkin alalle, jota et ollut tullut edes miettineeksi aiemmin.

Yksi keino lähteä kartoittamaan uutta suuntaa on keskustella ura-asioihin perehtyneen psykologin kanssa.

Urapsykologin kanssa on mahdollista käydä läpi uuteen uraan liittyviä toiveita ja realiteetteja ja tehdä laajaa ammatinvalinnantestausta. Urapsykologeja löytyy esimerkiksi TE-toimistosta maksuttomana palveluna.

Jos olet työsuhteessa, sinun voi olla mahdollista päästä työterveyshuollon kautta psykologille, jonka kanssa voit käydä tilannettasi, toiveitasi ja suunnitelmiasi läpi. Työpsykologin palveluita kannattaa hyödyntää esimerkiksi, jos harkitset alanvaihtoa nykyisen työsi kuormittavuuden vuoksi.

Lue myös: Mistä tietää, että on aika vaihtaa työpaikkaa? – 5 syytä hakea uutta työtä

3. Valitse uusi ammatti, joka ei kuormita liikaa

Alanvaihto aikuisena voi tulla eteen esimerkiksi ammattitaudin, allergisoitumisen tai työtapaturman vuoksi.

Silloin uusi ammatti pitää valita oma rajoite tai rajoitteet huomioiden. Ammatin vaihto kannattaa suunnitella siltä pohjalta, että pärjää mahdollisten allergioiden, rasitusvammojen tai työtapaturman aiheuttaman haitan kanssa mahdollisimman pitkään työelämässä.

Ennen uudelleenkoulutusta kannattaa ottaa huolella selvää siitä, millaisia kuormitustekijöitä itseä kiinnostavassa ammatissa on. Asian voi ottaa puheeksi TE-toimistossa, eikä ole koskaan huono idea jutella eri ammateissa toimivien ihmisten kanssa.

Jos haluat kokeilla ammatinvaihtoa turvallisesti ennen kuin lähdet hankkimaan koulutusta alalle, harkitse työkokeilua. Lue artikkelistamme, miten käytät sitä taktisesti hyväksesi.

4. Hanki uusi ammatti työvoimapula-alalta

Alanvaihtoa ei kannata tehdä pelkästään tunteella, vaikka unelmien ammattiala kuinka kutkuttaisi. Jos olet huippuhyvä ammatissasi, voit toki työllistyä ja menestyä mitä erikoisimmalla alalla. Mieti kuitenkin kaksi kertaa, onko sinulla riittävästi taloudellista puskuria sekä henkisiä voimavaroja lähteä kokeilemaan onneasi.

Yksi hyvä ohjenuora on valita uusi ammatti, joka lupaa tilastojen valossa hyviä työllistymismahdollisuuksia.

Tarkastele siis, millä aloilla on runsaasti avoimia työpaikkoja ja suuntaa sinne. Ajantasaista dataa saat myös kysymällä asiaa TE-toimistosta.

5. Tee alanvaihto aikuisena kouluttautumalla

Kun olet päättänyt, mikä on uusi ammattisi, on aika hankkia uudelleenkoulutusta. Uudelleen kouluttautuminen on periaatteessa mahdollista millä tahansa tasolla omasta tarpeestasi riippuen.

Yksi vaihtoehto on työvoimakoulutus. Se on yleensä jatko- ja täydennyskoulutusta jo aiemmin hankitulle ammattitaidolle, eikä siksi sovellu kaikille uudelleenkoulutusta kaipaaville.

Jos haluat uudelleen kouluttautua opiskelemalla ammatillisen tutkinnon, yksi vaihtoehto on hakeutua käytännönläheiseen oppisopimuskoulutukseen.

Ammattikorkeakoulujen monimuoto-opinnot taas mahdollistavat opiskelun töiden ohella.

Jos olet jo aiemmin suorittanut alemman korkeakoulututkinnon, sinun voi olla mahdollista hakea suoraan yliopiston maisteriohjelmaan tai YAMK-tutkintoon – toki samansuuntaiselle alalle, jota olet aiemmin opiskellut.

Alkuun pääset, kun selvität lähialueesi oppilaitosten tarjonnan. Googlaamalla ammatteja ja tutkintoja pääset jo pitkälle, mutta tietoa koulutuksista on koottu myös esimerkiksi Opetushallituksen Opintopolkuun sekä Koulutus.fi-sivustolle. Apua itselle sopivien koulutusten löytämiseen kannattaa myös kysyä suoraan omasta TE-toimistosta.

 

Lue, kuinka viisikymppinen Tarja kouluttautui henkilöstöpäälliköksi

Lue myös: Onko ikä sittenkään työllistymisen este? Urapsykologien oivalluksia