Tarkista nämä seikat palkkalaskelmasta
Palkkalaskelma, palkkakuitti, tilinauha – millä nimellä sitä kutsutkin, tärkeintä on, että tarkistat sen joka kuukausi.
Ei riitä, että käyt läpi palkkakuitin tai pari työsuhteesi alkajaisiksi, vaan palkkalaskelma kannattaa tarkistaa aina kun olet saanut palkan tilillesi. Mitä enemmän ansiosi vaihtelevat esimerkiksi erilaisten lisien vuoksi, sitä tärkeämpää on tarkistaa jokainen palkkalaskelma erikseen.
Jos huomaat tarkistuksen yhteydessä puutteita, ota saman tien yhteyttä palkanlaskijaan, jotta hän voi korjata virheet pikimmiten. Näin varmistat, että saat tilillesi sen määrän palkkaa, joka sinulle kuuluu.
Mikä on palkkalaskelma?
Palkkalaskelmasta näet, kuinka paljon sinulle on maksettu palkkaa, ja mistä kaikesta kulloinenkin palkkasi muodostuu. Työnantajan täytyy toimittaa sinulle palkkalaskelma jokaisesta maksamastaan palkasta.
Löydät palkkalaskelman todennäköisesti omasta verkkopankistasi, mutta työnantaja voi yhtä hyvin lähettää laskelman sähköpostin liitteenä tai kirjepostilla kotiosoitteeseesi.
Tarkista, että sinun ja työnantajan tiedot on kirjattu oikein palkkalaskelmaan
Tarkista palkkalaskelmasta ihan ensimmäiseksi, että omat tietosi ovat oikein. Palkkalaskelmasta tulee löytyä nimesi, ammattinimikkeesi, syntymäaikasi ja tilinumerosi sekä työsuhteesi alkamispäivä.
Tarkista lisäksi, että palkkalaskelmaan on merkitty työnantajasi nimi sekä paikkakunta, jolla työnantajasi toimipiste sijaitsee.
Tarkista palkkalaskelmasta, että sinulle on maksettu oikea määrä palkkaa
Tarkista sen jälkeen, että sinulle on maksettu se määrä palkkaa, josta olet työsopimuksessa sopinut.
Etkö ole tyytyväinen palkkaasi? Lue vinkit: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen
Tarkista, että sinulle on maksettu kaikki lisät
Peruspalkan lisäksi palkkasi saattaa koostua lisistä. Lisät saattavat muodostaa merkittävän osan ansioistasi, joten ne kannattaa tarkistaa ajatuksen kanssa. Palkkalaskelmasta tarkistettavia lisiä ovat ilta- ja sunnuntailisät sekä ylityökorvaukset ja muut työaikalisät. Lisät maksetaan peruspalkkasi päälle.
Palkkalaskelmasta pitäisikin löytyä selkeä erittely siitä, mitä lisiä ja kuinka paljon sinulle on maksettu.
Jos lisien tarkistaminen tuntuu hankalalta, kirjaa työtunnit omaan kalenteriisi ja vertaa palkkalaskelmaa kalenterimerkintöihisi. Voit verrata palkkalaskelman tietoja myös työvuorolistaan. Näin voit varmistaa, että sinulle on maksettu oikea määrä oikeanlaisia lisiä.
Jos ansiosi koostuvat provisioista, tarkista, että provikat on merkitty oikein palkkalaskelmaasi.
Tarkista, että työnantaja on tilittänyt verot ja eläkemaksun
Palkkalaskelmaan merkitty ennakonpidätys on vero, jonka työnantajasi vähentää bruttopalkastasi ja tilittää verottajalle. Tarkista, että palkkalaskelmaasi on merkitty sama veroprosentti kuin verokortissasi on, sillä tämän prosentin mukaan maksat veroja palkastasi.
Jos palkkasi muuttuu, tilaa saman tien uusi verokortti. Se onnistuu esimerkiksi OmaVeron kautta verkossa. Näin varmistat, ettet joudu myöhemmin maksamaan jäännösveroa eli niin sanottuja mätkyjä.
Jos olet täyttänyt 18 vuotta, tarkista palkkalaskelmasta, että palkastasi on pidätetty myös eläkemaksu.
Tarkista palkkalaskelmaan merkityt muut korvaukset
Tarkista, että palkkalaskelmastasi löytyy merkinnät kulu- ja matkakorvauksista sekä päivärahoista.
Päivärahan määrien kanssa kannattaa olla tarkkana. Olet oikeutettu päivärahaan niiltä päiviltä, joina olet työmatkalla. Ulkomaan- ja kotimaanmatkoilta maksetaan eri suuruista päivärahaa, minkä lisäksi päivärahan määrään vaikuttaa matkavuorokauden kesto.
Jos olet tehnyt työmatkan omalla tai työsuhdeautolla, tarkista palkkalaskelmasta, että kilometrikorvauksesi on laskettu oikein.
Päivärahan ja kilometrikorvauksen suuruus vaihtelevat vuosittain. Viimeisimmät tiedot voit tarkistaa verottajan verkkosivuilta.
Tarkista, että lomiin liittyvät tiedot on merkitty oikein
Lomiin liittyy muutamakin seikka, jotka on hyvä tarkistaa palkkalaskelmasta. Ensinnäkin vuosiloman ajalta maksetaan palkkaa, mutta jos pidät esimerkiksi kesäloman jatkoksi palkatonta vapaata, se on nimensä mukaisesti palkatonta.
Jos et syystä tai toisesta pysty pitämään kaikkia sinulle kertyneitä vuosilomapäiviä, tarkista palkkalaskelmasta, että sinulle on maksettu lomakorvaukset pitämättä jääneiltä lomapäiviltä.
Monet työnantajat maksavat työntekijöilleen lomarahaa, joka tunnettiin aiemmin lomaltapaluurahan nimellä. Lomarahan määrä on useimmiten puolet vuosiloma-ajan palkasta, joten jos työnantajasi maksaa lomarahaa, kannattaa ehdottomasti tarkistaa palkkalaskelmasta, että olet saanut sinulle kuuluvat lomarahat. Lomaraha on osa palkkaasi, joten maksat siitä veroa.
Lue myös: Lomaraha ja lomakorvaus – termit haltuun
Palkka näkyy tilillä ja tulorekisterissä
Työnantajan pitää ilmoittaa tiedot maksamistaan palkoista tulorekisteriin. Tarkista siis lopuksi, että työnantaja on merkinnyt tiedot palkastasi tulorekisteriin – sekä tietenkin, että palkka on tullut tilillesi.
Jos palkkalaskelman näkeminen pikemmin harmittaa kuin ilahduttaa, tutustu avoimiin työpaikkoihimme.
Lue myös: Palkkatoive työhakemuksessa