Työelämä

Tässä ovat vuoden 2024 työelämän vastuullisuusteot!

vastuullisuusteot 2024
Vastuullinen työpaikka

Sercap Huoltopalveluiden nelipäiväinen työviikko on voittanut vuoden 2024 Työelämän vastuullisuusteko -palkinnon. Voittajan äänestivät 10 loppukilpailijan joukosta suomalaiset äänestäjät. Ääniä annettiin yhteensä 1840 kappaletta. Alkujaan ehdokkaina palkinnon saajaksi oli 46 vastuullisuustekoa, joista valittiin kymmenen tekoa lopulliseen äänestykseen. Erittäin tiukassa äänestyksessä toiseksi nousi suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco ja kolmanneksi sijoittui tavaratalo Puuilo.

Ajoneuvoelektroniikan korjaamiseen erikoistuneen Sercapin vastuullisuusteko sai hienosti 16,2% annetuista äänistä. Sercap päätti viime vuonna kokeilla heille uudenlaista työaikajärjestelyä. Keminmaassa ja Kalajoella toimivassa yrityksessä siirryttiin tekemään nelipäiväistä työviikkoa. Parittomina viikkoina yrityksen työntekijät ovat vapaalla maanantaisin ja parillisina viikkoina perjantaisin. Sercapilla tehdään 7,5 tunnin työpäiviä neljästi viikossa - samalla palkalla kuin aiemmin. Ajatus nelipäiväiseen työviikkoon työntekijöiden arjen helpottamiseksi lähti Sercapin yrittäjäkaksikon ollessa saunan lauteilla. Yrittäjäkaksikon lisäksi yrityksessä on seitsemän työntekijää.

– Yhtiökumppanin kanssa mietimme, miten kaikkien työtaakkaa voisi vähentää. Tämä on henkisesti raskasta työtä ja se omakin jaksaminen oli aina vähän niin ja näin. Nyt teemme 7,5 tunnin työpäiviä, mutta olemme silti saaneet tehtyä samat työt neljässä päivässä kuin aikaisemmin viidessä. Päivät ovat toki kiireisempiä, mutta väki jaksaa silti paremmin, kertoo Sercapin Jan-Markus Lehtonen.

Palkintoa oli vastaanottamassa Sercapin toinen yrittäjä Jari-Pekka Olli.  

Swecolla tuodaan neuromonimuotoisuus esiin

Swecon neuromonimuotoisuustyö sai upeasti 14,2% annetuista äänistä. Sweco tuo systemaattisesti yrityksessä esiin neuromonimuotoisuutta, aihetta joka koskettaa valtavaa joukkoa ihmisiä ja joka ei aina näy päällepäin. Neuromonimuotoisuudesta julkaistiin artikkeleita Swecon intraan ja aihetta koskettavat somepostaukset ovat saavuttaneet suuren suosion. Avainasemassa viestinnän onnistumisessa on ollut se, että neuroepätyypilliset ovat vaikuttaneet itse juttujen näkökulmiin ja sanoitukseen.

Vuonna 2024 Sweco pilotoi uutta neurodiversiteettiryhmää, jonka tarkoitus on antaa vertaistukea ja jakaa parhaita käytäntöjä muiden neuroepätyypillisten kesken. Ryhmä tapaa vuoden 2024 aikana neljä kertaa. Ryhmää vetää valmentaja Riikka Seppälä. Ryhmä tekee mm. toiveita HR:n suuntaan, miten neuromonimuotoisuutta voitaisiin ottaa paremmin huomioon.

Neuromonimuotoisuutta on lisäksi käsitelty Swecon kaikille avoimessa, englanninkielisessä Diversity-verkostossa, jonka tavoitteena on rakentaa inklusiivisempaa työyhteisöä. 2024 aikana teemoina ovat muun muassa neurodiversiteetti, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja kulttuuritaustat Swecolla. Swecon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on osa työyhteisön kehittämissuunnitelmaa, johon on kirjattu toimenpiteet monimuotoisuuden ja inklusiivisen kohtelun edistämiseksi. 

Palkintoa olivat vastaanottamassa Swecolta Minna Brockmann, Mari Saario ja Minna-Liisa Nurmilaakso

Puuilo muutti työntekijöidensä sairasvapaat 

Puuilon vastuullisuusteko sai 12,7% kaikista annetuista äänistä. Puuilo antoi vuosi sitten esihenkilöille valtuudet myöntää työntekijöille viisi päivää vapaata edellyttämättä lääkärinlausuntoa tai muuta dokumentaatiota vapaapäivien perusteeksi.

Työntekijä voi saada sairasloman ottamalla yhteyden esihenkilöönsä. Vapaata on mahdollista saada viisi päivää peräkkäin jokaisesta erikseen sopimalla. Esihenkilö voi antaa työntekijälle vapaata myös esimerkiksi, jos työntekijän lähipiirissä tai perheessä on sattunut jotakin, mikä hankaloittaa töihin pääsyä.

Aloitteen kokeilusta teki Puuilon henkilöstöjohtaja Sirkkaliisa Kulmala

”Minulla on sellainen filosofia, että työelämä on toimivaa vain, jos esihenkilöt ja alaiset luottavat toisiinsa. Tähän voi ottaa suoran analogian parisuhteesta tai ystävyydestä. Parisuhde tai ystävyyskään ei toimi, jos kaksi ihmistä eivät luota toisiinsa”, Kulmala toteaa.

Palkintoa oli vastaanottamassa Puuilolta Noora Aaltonen

Oikotie kerää vuosittain työelämän vastuullisuustekoja

Oikotie on palkinnut työelämän vastuullisuusteon vuodesta 2020 lähtien. Oikotien raati valitsi tänä vuonna ennätyksellisestä 46:n ehdokkaan joukosta kymmenen erilaista, pientä ja suurta vastuullisuustekoa, erilaisilta toimialoilta ja eri kokoisista organisaatioista. Valitut kymmenen tekoa ovat monipuolisesti työelämän vastuullisuuteen vaikuttavia erilaisia tekoja ja koskettavat upeasti ihmisiä joko paikallisesti tai yhteiskunnallisesti. Kymmenen parhaan joukossa olivat palkittujen yritysten lisäksi Eckerö Line, Vaasan kaupunki, Osuuskauppa Hämeenmaa, Sakupe, ARE, If ja Helsingin kaupunki. Lue lisää teoista täältä

Katso tilaisuuden tallenne täältä!

Teksti: Ilari Äijälä