Äänestä työelämän vastuullisuusteko!
Nyt on sinun vuorosi vaikuttaa! Kuka ansaitsee palkinnon vuonna 2024?
Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisö palkitsee vuosittain työelämän parhaan vastuullisuusteon, ja myös tänä vuonna kymmenen työnantajaa kilpailee palkinnosta. Aikaisempina vuosina työelämän parhaan vastuullisuusteon on voittanut Helsingin kaupungin rekrytointiprosessi, S-ryhmän Mielen teko -malli ja OP Ryhmän Työpäivä Ukrainan hyväksi. Vuonna 2023 Vuoden vastuullisuustekona palkittiin Scandic Hotelsin energiatiimit!
Oikotien raati valitsi ennätyksellisestä 46:n ehdokkaan joukosta kymmenen erilaista, pientä ja suurta vastuullisuustekoa, erilaisilta toimialoilta ja eri kokoisista organisaatioista. Valitut kymmenen tekoa ovat monipuolisesti työelämän vastuullisuuteen vaikuttavia tekoja ja koskettavat upeasti ihmisiä joko paikallisesti tai yhteiskunnallisesti.
Äänestä sivun alla olevalla lomakkeella mielestäsi parasta työelämän vastuullisuustekoa ja osallistut samalla 100 euron arvoisen GoGift lahjakortin arvontaan. Äänestys on käynnissä 5.5.2024 asti.
Voittaja julkistetaan Oikotien webinaarissa 30.5.2024. Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä.
ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT! Kiitos kaikista annetuista äänistä!
1. Sweco - Neuromonimuotoisuus esiin
Swecolla alettiin tuomaan esiin neuromonimuotoisuutta, aihetta joka koskettaa valtavaa joukkoa ihmisiä ja joka ei aina näy päällepäin. Neuromonimuotoisuudesta julkaistiin artikkeleita intraan ja aihetta koskettavat somepostaukset ovat saavuttaneet hurjan suosion. Avainasemassa viestinnän onnistumisessa on ollut se, että neuroepätyypilliset ovat vaikuttaneet itse juttujen näkökulmiin ja sanoitukseen.
Sweco perusti myös Neuromonimuotoisuus-sparriryhmän, jota vetää neurodiversiteettiin erikoistunut yritysvalmentaja. Ryhmä tekee mm. toiveita HR:n suuntaan, miten neuromonimuotoisuutta voitaisiin ottaa paremmin huomioon. Aihetta on lisäksi käsitelty Swecon kaikille avoimessa, englanninkielisessä Diversity-verkostossa, jonka tavoitteena on rakentaa inklusiivisempaa työyhteisöä.
2. Puuilo - Työntekijöiden sairasvapaiden mullistus
Puuilo antoi vuosi sitten esihenkilöille valtuudet myöntää työntekijöille viisi päivää vapaata edellyttämättä lääkärinlausuntoa tai muuta dokumentaatiota vapaapäivien perusteeksi.
Työntekijä voi saada sairasloman ottamalla yhteyden esihenkilöönsä. Vapaata on mahdollista saada viisi päivää peräkkäin jokaisesta erikseen sopimalla. Esihenkilö voi antaa työntekijälle vapaata myös esimerkiksi, jos työntekijän lähipiirissä tai perheessä on sattunut jotakin, mikä hankaloittaa töihin pääsyä.
3. Vaasan kaupunki - Kesätöitä tukea tarvitseville nuorille
Vaasan kaupunki järjesti erillisen kesätyöhaun 14-29-vuotiaille nuorille, joilla on esimerkiksi kuulo-, liikunta- tai muu vamma tai oireyhtymä, minkä vuoksi he tarvitsevat tuetumpaa ohjeistusta kesätöissä. Nuoren apuna kesätyössä on erillinen työvalmentajalta, joka kiertää työpisteissä säännöllisesti ja on aina puhelimen päässä vastaamassa kysymyksiin.
4. Osuuskauppa Hämeenmaa - Ylimääräinen bonus työntekijöille titteliin katsomatta
Osuuskauppa Hämeenmaa jakaa neljättä vuotta kaikille työntekijöille ylimääräisen bonuksen, joka voi nousta tuhansiin euroihin. Yhtiö jakaa ylimääräistä tulospalkkiota viime vuodelta yhteensä yli kolmen miljoonan euron edestä. Lisäksi Hämeenmaan työntekijät saavat tavallista eli tavoitteisiin sidottua, työryhmäkohtaista tulospalkkiota 0,80 euroa työtunnista. Viime vuodelta kokoaikainen työntekijä saa sitä keskimäärin 800 euroa, mikä nostaa koko palkkion noin 2 000 euroon.
5. Sakupe - Panostus kansainvälisiin osaajiin
Tekstiilihuollon alalla toimiva Sakupe on rohkeasti uudistanut sekä rekrytointiprosessia että perehdyttämistä. Yhtiö on palkannut ukranainalaisia työntekijöitä Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksen avulla.
Sakupellä on panostettu kansainvälisten osaajien sopeutumiseen työyhteisöön huomioimalla perehdytyksessä olemassa oleva henkilökunta sekä uudet kansainväliset osaajat ja kaikki heistä ovat saaneet rauhassa tutustua ja opetella uuteen tilanteeseen ja työyhteisöön. Yhtiössä on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon kansainvälisten osaajien tarpeet myös työllistymisen jälkeen.
6. Sercap - Yrittäjän työntekijöille tarjoama nelipäiväinen työviikko
Ajoneuvoelektroniikan korjaamiseen erikoistunut Sercap päätti viime vuonna kokeilla heille uudenlaista työaikajärjestelyä. Keminmaassa ja Kalajoella toimivassa yrityksessä siirryttiin tekemään nelipäiväistä työviikkoa. Parittomina viikkoina yrityksen työntekijät ovat vapaalla maanantaisin ja parillisina viikkoina perjantaisin. Ajatus nelipäiväiseen työviikkoon työntekijöiden arjen helpottamiseksi lähti saunan lauteilta.
Sercapilla tehdään 7,5 tunnin työpäiviä neljästi viikossa - samalla palkalla kuin aiemmin.
7. Eckerö Line - Mielen hyvinvointiin panostaminen
Eckerö Linella on jo pitkään panostettu proaktiiviseen terveysjohtamiseen, terveyskampanjoihin ja -ohjelmiin, joiden kautta on tarjottu tukea terveellisiin elämäntapoihin ja osoitettu työntekijöille, että heitä arvostetaan ja heistä välitetään. Viime vuosina huomio on keskittynyt entistä enemmän myös mielenterveyteen.
Eckerö Line tarjoaa eri yhteistyökumppanien kautta matalan kynnyksen psykologista keskustelutukea erilaisiin haastaviin tilanteisiin, sekä työ- että elämäntilanteeseen liittyen. Palvelut ovat anonyymeja ja toimivat ajasta ja paikasta riippumattomasti verkossa/sovelluksessa.
Tarjoamalla resursseja ja tukipalveluita mielen hyvinvoinnin edistämiseksi kaikille työntekijöille työnantaja luo tasavertaiset mahdollisuudet menestyä työpaikalla. Tämä voi houkutella ja pitää kiinni monipuolista työvoimaa ja edistää monimuotoisuutta.
8. ARE - Vastuullisuuspalkitsemisesta intoa henkilöstöön
ARE haastoi koko henkilöstön tekemään vastuullisuushavaintoja ja toi sen osaksi palkitsemista. Vastuullisuuspalkitsemisen tavoitteena on innostaa henkilöstöä havainnoimaan arjessaan turvallisuuden lisäksi myös ympäristöasioihin liittyviä riskejä, kehityskohtia sekä parhaita käytäntöjä. Pilottivaihe ympäristöhavainnoille käynnistyi elokuussa 2023, ja lyhyessä ajassa arelaiset ovat tehneet yli 400 havaintoa. Kaikkiaan turvallisuus- ja ympäristöhavaintoja tehtiin viime vuonna lähes 24 000 kappaletta.
Tavoitteena on edistää vastuullisuustekoja ja -kulttuuria kaikilla organisaatiotasoilla. Kaikki arelaiset ovat vastuullisuuspalkitsemisen piirissä ja vastuullisuusraha perustuu tulosyksikkökohtaiseen palkitsemiseen turvallisuus- ja ympäristöhavaintojen määrästä.
9. If - Mahdollisuus juhlia omia perinteitä
If antoi tänä vuonna työntekijöilleen mahdollisuuden korvata kristillisiä pyhäpäiviä oman kulttuurinsa tai uskontonsa juhlapäivillä. Monet yleisistä vapaapäivistämme ovat kirkollisia juhlapyhiä ja monikulttuurisessa organisaatiossa tämä voi rajoittaa työntekijöiden yhtäläisiä mahdollisuuksia viettää omia ja merkittäviä juhlapäiviä. Ifläiset voivat siis nyt halutessaan työskennellä pitkäperjantaina, pääsiäismaanantaina ja helatorstaina sekä pitää vastaavasti vapaata jonakin muuna, omassa kulttuurissaan tai uskonnossaan tärkeänä juhlapäivänä. Asian merkitys korostuu yli 7000 työntekijän organisaatiossa.
10. Helsingin kaupunki - Eettisyyttä ulkomailta rekrytointiin
EU/Eta-alueen ulkopuolella koulutetun sairaanhoitajan on aina suoritettava lisäopintoja, ennen kuin Valvira voi myöntää sairaanhoitajan ammattioikeudet ja oikeuden käyttää sairaanhoitajan nimikettä. Suomessa ei ole vakinaistettua mallia pätevöitymisopintoihin ja siksi alemman korkeakoulututkinnon ulkomailla suorittaneet sairaanhoitajat päätyvät usein hoiva-avustajan tehtäviin tai lähihoitajan oppisopimuskoulutukseen.
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan mallissa halutaan sekä arvostaa että hyödyntää ulkomailta rekrytoitujen sairaanhoitajien aiemmin hankittua osaamista. Eettisyyteen ja taloudellisuuteen perustuvassa mallissa ulkomailta rekrytoidut sairaanhoitajat aloittavat työskentelyn pätevöityvän sairaanhoitajan nimikkeellä ja palkalla heille räätälöidyissä tehtävissä.
Pätevöityvät opiskelevat työn ohessa suomen kieltä ja suorittavat vaaditut lisäopinnot. Pätevöityvän sairaanhoitajan polku on nelivaiheinen, jossa opintojen edetessä ja seuraavaan vaiheeseen siirryttäessä palkka nousee ja nimikkeelle räätälöity tehtävänkuva laajenee. Kun Valvira on myöntänyt ammattioikeudet alkaa työ sairaanhoitajan tehtävissä.
- Suomalaiset äänestivät Työelämän vastuullisuusteko 2023 -palkinnon Scandicille
- Vastuullisimmat työnantajat ja työelämän vastuullisuusteko 2022!
- Vuoden 2021 vastuullisimmat työnantajat ja kansan äänestämä työelämän vastuullisuusteko palkittiin!
- Helsingin kaupunki & vuoden 2020 Työelämän Vastuullisuusteko
- Työnantajalta tarvitaan nyt konkreettisia vastuullisuustekoja