Sweco tuo neuromonimuotoisuuden näkyville
Swecon neuromoninaisuustyö oli ehdolla Oikotien työelämän vastuullisuusteko -kilpailussa. Yleisö äänesti kymmenestä finalistista Swecon hopeasijalle. Oikotie kerää vuosittain työelämän vastuullisuustekoja sivustollensa ja palkitsee parhaat teot.
Joka viidennellä suomalaisella on neuromoninaisia piirteitä. Neuromoninaisuuden piirteitä on esimerkiksi autismin ja ADHD-diagnoosin saaneilla ihmisillä. Myös erilaiset oppimisen ja hahmottamisen vaikeudet kuuluvat neuromoninaisuuden piiriin. Nämä ominaisuudet eivät aina välttämättä näy ihmisestä ulospäin.
Tutkimuksissa on todettu, että tekniikan aloilla neuromoninaisia ihmisiä työskentelee muita aloja enemmän. Swecon monimuotoisuusstrategiassa neuromoninaisuus on osa vahvaa yhdenvertaisuustyötä. Idea neuromoninaisuusryhmän perustamiseen syntyi Swecon Diversity -ryhmän tapaamisissa, joissa keskustellaan laajasti monimuotoisuuteen ja osallisuuteen liittyvistä teemoista. Molemmista ryhmistä on tullut Swecolla paljon hyvää palautetta.
– Neuromoninaisuusryhmään voi osallistua kuka tahansa, joka on huomannut itsessään piirteitä. Osallistujat saavat vertaistukea ja vinkkejä työelämän ja neuromoninaisuuden yhdistämiseen. Uskomme, että monimuotoinen työelämä on myös asiakkaidemme etu, korostaa Swecon HR-johtaja Sari Metsänen.
Neuromoninaisuudesta viestiminen on avainasemassa
Swecolla neuromoninaisuudesta viestimiseen on kiinnitetty paljon huomiota. Avainasemassa viestinnän onnistumisessa on ollut se, että neuromoninaiset työntekijät ovat vaikuttaneet itse juttujen näkökulmiin ja sanoitukseen.
– Ennen kaikkea organisaatiolta tämä vaatii psykologista turvallisuutta. Aina kun saadaan ihmisiä yhteen, niin saamme hyviä ideoita työelämän kehittämiseksi ja avoimempaa keskustelukulttuuria. Neuromoninaisuudesta viestimisessä keskustelun sävy ja viestintä on tärkeää, että ihmiset rohkaistuvat tulemaan mukaan ja eivät pelkää kertoa neuromoninaisuudestaan tai diagnoosistaan. Ja ei pelkästään neuromoninaisille, vaan tärkeää olisi, että kuka tahansa Swecolta uskaltaa kertoa kokemistaan työnteon haasteista tai tuen tarpeista, korostaa Minna-Liisa Nurmilaakso Swecolta.
Swecon neuromoninaisuusryhmää vetää neurodiversiteettiin ja psykologiseen turvallisuuteen erikoistunut valmentaja Riikka Seppälä. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
– Nyt jos koskaan tarvitsemme työelämässä tämän kaltaista työskentelyä. Sweco on ottanut ison askeleen sosiaalisessa vastuullisuudessa kannustamalla työntekijöitään pysähtymään ja havainnoimaan omia piirteitään. Turvallisen ilmapiirin luominen on tässä ensimmäinen askel. Usein käytännöt, jotka auttavat neuromoninaisia ihmisiä, hyödyttävät myös muuta työyhteisöä, Seppälä kertoo.
Kuva: Riikka Hautala
Teksti: Ilari Äijälä
Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisö palkitsee vuosittain työelämän parhaan vastuullisuusteon, ja myös tänä vuonna kymmenen työnantajaa kilpaili palkinnosta. Tutustu lisää tämän vuoden ja aikaisempien vuosien vastuullisuustekoihin täältä. Lue lisää Suomen suurimmasta työelämän vastuullisuusyhteisöstä täältä!