Talous ja raha

Opintotuki ja tulot – mitkä ovat opintotuen tulorajat?

Nainen laskemassa mitkä ovat opintotuen tulorajat.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos saa sekä opintotukea että palkkaa? Kokosimme yhteen tärkeät seikat opintotukeen liittyvistä tulorajoista.

Teetkö töitä opintojen ohella? Käytkö kesätöissä? Haaveiletko työstä, jota voisit tehdä opiskeluaikana? Kokosimme tähän artikkeliin opintotuen tulorajoja koskevat seikat, jotka sinun on hyvä ottaa huomioon.

1. Mitä tarkoittaa opintotuen tuloraja?

Opintotuen tuloraja tarkoittaa sitä, että opintotukea nostava voi tienata rajoitetusti. Toisin sanoen tulosi vaikuttavat siihen, kuinka paljon opintotukea voit nostaa kalenterivuoden aikana.

Paljonko opintotukea nostava saa tienata? Katso tulorajat Kelan sivuilta.

2. Miksi opintotuelle on määritelty tuloraja?

Opintotuen tuloraja saattaa tuntua epäreilulta systeemiltä. Miksi ei saisi tienata mahdollisimman paljon, jos jaksaa hoitaa opinnot ja työt ongelmitta? Opintotuki on tarkoitettu turvaamaan opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. Jos olet kykenevä tienaamaan elantosi itse, et tarvitse opintotukea.

Lue myös: Työtä tehden uuteen ammattiin – 5 faktaa oppisopimuskoulutuksesta

3. Mitä tapahtuu, jos ylittää opintotuen tulorajan?

Jos tienaat niin paljon, että ylität opintotuen tulorajan, Kela voi periä opintotukea takaisin.

Työssäkäyvälläkään opiskelijalla harvoin on niin paljon rahaa säästössä, etteikö yllättäen kilahtaneen laskun maksaminen kirvelisi. Parempi on siis selvittää jo etukäteen, paljonko oikeasti voit tienata ylittämättä tulorajaa. Tulorajan seuraaminen on ainoa keino varmistaa, ettet ylitä tulorajaa vahingossa ja joudu maksamaan opintotukea takaisin.

4. Pitääkö tulojen kertyä tasaisesti, jotta tuloraja ei ylity?

Tulorajoja ei tarkastella kuukausi- eikä edes lukukausitasolla. Saat tienata vuoden tulot milloin tahansa kalenterivuoden aikana, siis tammikuun ensimmäisen ja joulukuun viimeisen päivän välillä. Tulojen ei tarvitse kertyä tasaisesti, joten voit tienata vaikka koko vuoden ansiot kesätöissä. Opintotuen saamisen näkökulmasta olennaista on, että kalenterivuoden aikana saamasi ansiot eivät ylitä tulorajaasi.

Moni opiskelija käy kesätöissä ja nostaa siksi opintotukea vain syyskuusta toukokuuhun, ei siis koko vuodelta. Opintotukea on kuitenkin mahdollista nostaa ympäri vuoden, kunhan tuloraja ei ylity. Ei siis ole merkitystä, miltä kuukausilta nostat opintorahaa tai milloin teet töitä – merkitystä on vain sillä, ettet ylitä tulorajaasi.

Lue myös: Alanvaihto aikuisena – näin se onnistuu

5. Mistä tietää, ylittyykö opintotuen tuloraja?

Olet itse vastuussa siitä, että vuositulosi – siis vuoden aikana tienaamasi tulot – eivät ylitä tulorajaasi. Kukaan muu ei laske tätä puolestasi, joten omista tienesteistä kannattaa todellakin pysyä kärryillä.

Tulojen arvioiminen voi olla hankalaa aivan erityisesti, jos tienestiä kertyy useista lähteistä, kuten kesätöistä ja osa-aikatöistä, mahdollisesti vieläpä palkallisesta työharjoittelusta tai yksittäisistä työkeikoista. Tee siis näin:

  • Kirjaudu Tulorekisteriin, niin näet sinulle maksetut suoritukset, kuten palkat ja etuudet.
  • Pidä kirjaa tienesteistäsi esimerkiksi Excelissä. Kun merkitset tulosi ylös aina palkkapäivänä ja lasket yhteen vuoden alusta tienaamasi summan, et ylitä opintotuen tulorajaa vahingossa.
  • Oman tulorajasi voit arvioida Kelan laskurilla.
  • Tulorajan voit tarkistaa kirjautumalla sisään OmaKela-palveluun.

6. Voiko opintotuen tulorajaa korottaa?

Opintotuen tulorajaa on mahdollista korottaa. Jos huomaat, että tienestisi ylittävät tulorajasi, tee jokin seuraavista:

  • Nosta opintotuen tulorajaa hakemalla opintotukea vain osalle opiskelukuukausista.
  • Nosta opintotuen tulorajaa perumalla jo hakemaasi opintotukea etukäteen.
  • Palauta sinulle jo maksettua opintotukea ennen kuin Kela pyytää sinua palauttamaan ylimääräisen tuen.

Aina ajantasaiset ohjeet opintotuen perumiseen ja palauttamiseen löydät Kelan sivuilta.

Lue myös: Tylsää, mutta palkitsevaa – näin saat palkkasi riittämään inflaatiosta huolimatta

7. Kannattaako opiskeluaikana tehdä töitä, kun riskinä on, että tuloraja ylittyy?

Opintotuen tuloraja panee kenties miettimään, onko opiskelijana kannattavaa tehdä töitä. Työntekoon liittyy monia etuja, jotka kannattaa pitää mielessä.

  • Opintojen aikana kerrytetty työkokemus, olipa se miltä alalta tahansa, voi olla suuri apu työllistymisessä valmistumisen jälkeen.
  • Töistä saa työtodistuksen.
  • Töistä voi saada myös kullan arvoisia suosittelijoita.
  • Työnteko on oiva tilaisuus hankkia ammatillisia verkostoja.
  • Työnteko voi tarjota tervetullutta vastapainoa opinnoille.
  • Työelämässä voi päästä näkemään käytännössä, mihin opinnot valmistavat.
  • Toisaalta nihkeältä tuntuva työ voi myös kasvattaa opiskelumotivaatiota, kun näkee, mitä ei ainakaan halua tehdä työkseen.

Älä siis anna opintotuen tulorajojen estää sinua tekemästä töitä. Katso avoimet työpaikat ja hae työtä opintojen ohelle.