Alanvaihto

Työtä tehden uuteen ammattiin – 5 faktaa oppisopimuskoulutuksesta

Oppisopimuskoulutus tarjoilija

Haluaisitko opiskella uuden ammatin, mutta koulun penkillä istuminen ei nappaa? Katso, voisiko oppisopimuskoulutus olla tiesi seuraavaan ammattiin.

Oppisopimuskoulutus sopii moneen tilanteeseen. Sen kautta voit opiskella uuden ammatin tai jatkaa loppuun kesken jääneet opintosi, vaihtaa alaa tai saada virallisen todistuksen ammatillisesta osaamisestasi.

Lue myös: Ammatinvalintatesti – Testaa mihin ammattiin sopisit

1. Oppisopimuskoulutus on käytännönläheistä

Oppisopimuskoulutukseen sisältyy usein jonkin verran opiskelua oppilaitoksessa tai verkossa, mutta suurimman osan ajasta opiskelet ja opit työpaikalla käytännön työtehtäviä tehden. Työviikko voi olla tavanomaista työviikkoa lyhyempi, kunhan viikoittaisia työntunteja kertyy vähintään 25.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelet siis työtä tehden ja palkkaa ansaiten. Samalla kerrytät arvokasta työkokemusta.

Oppisopimusopiskelijana olet työyhteisön tasavertainen jäsen. Saat vastuuta ja pääset oppimaan ammatissa tarvittavia taitoja oikeita töitä tekemällä. Lisäksi saat ohjausta nimetyltä työpaikkaohjaajalta, joka voi olla esimerkiksi oma esihenkilösi.

Lue, kuinka oppisopimus mahdollisti unelma-ammatin.

2. Oppisopimuskoulutuksella voi hankkia virallisen tutkinnon

Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Toisen asteen ammatillisia tutkintoja ovat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Tutkinnon voit valita yli 160 tutkinnon joukosta.

Oppisopimuskoulutuksessa ei ole kuitenkaan pakko opiskella kokonaista tutkintoa, vaan voit hyödyntää sitä myös hankkiaksesi lisäkoulutusta suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia.

3. Oppisopimuskoulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden

Oppisopimuskoulutuksen kesto vaihtelee sen mukaan, millaisen tutkinnon tai tutkinnon osan suoritat. Kokonaisen perustutkinnon opiskeleminen kestää yleensä kahdesta kolmeen vuoteen, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen vuodesta puoleentoista. Jos olet jo aiemmin hankkinut osaamista alalta, voi oppisopimuksen kesto olla lyhyempikin – olennaista on, että tutkinnon perusteet tulevat suoritetuiksi.

Oppisopimuksella suoritettu tutkinto takaa sinulle saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammattiopisto tai lukio. Se tarkoittaa, että tutkinnon opiskeltuasi voit hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Lue myös: Onko ikä sittenkään työllistymisen este? Urapsykologien oivalluksia

4. Oppisopimuskoulutus on edullinen konsti opiskella tutkinto

Käytännössä oppisopimus on määräaikainen työsopimus – toisin sanoen työnantaja kouluttaa työntekijän, ja työntekijä saa opiskeluajalta palkkaa. Monelle oppisopimuskoulutus onkin taloudellisesti ainoa fiksu vaihtoehto.

Monelle oppisopimuskoulutus onkin taloudellisesti ainoa fiksu vaihtoehto.

Oppisopimusopiskelijana tienaat työnantajan kanssa sopimaasi palkkaa. Jos alalla on työehtosopimus, saat oppisopimusopiskelijana vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Jos työehtosopimusta ei ole, olet silti oikeutettu kohtuulliseen palkkaan.

Perustutkinnon opiskeleminen oppisopimuksella on aina ilmaista, mutta ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista koulutuksen järjestäjä sen sijaan voi periä maksun.

Lue myös: Henkilöstöpäälliköksi rekrytoivan koulutuksen avulla

5. Oppisopimuskoulutusta varten tarvitset työpaikan

Oppisopimuspaikkaa haetaan kuten mitä tahansa työpaikkaa, mutta oppisopimuskoulutuksen aikana on mahdollista työskennellä useammallekin työnantajalle. Oppisopimuksella voit opiskella omalla työnantajallasikin. Jos sinulla on jo työpaikka, kysy omalta työnantajaltasi, voitko suorittaa tutkinnon oppisopimuksella.

Lue parhaat vinkkimme työnhakuun tästä!

Jos et hakeudu oppisopimuskoulutukseen omalle työnantajallesi, sinun täytyy etsiä oppisopimuskoulutusta tarjoava työnantaja itse. Katso avoimet oppisopimuspaikat ja hae opiskelemaan!