Työuran alussa

Oppisopimus mahdollisti unelma-ammatin

Oppisopimuksella ammattiinsa opiskellut, hyvinkääläinen Konsta Rauhala kokee, että työyhteisö on erilaisten kulttuurien ja ihmisten kohtaamispaikka. Vuonna 1994 syntynyt Rauhala työskentelee kaupan alalla.

Konsta Rauhala työskentelee kaupan alalla, jossa on perinteisesti nähty hyvin erilaisia ihmisiä. Konstan mielestä tämä on rikkaus.

– Työkaverina ajattelen eri kulttuurista tulevia kollegoita mielenkiintoisina persoonina. Mietin myös, miten eri kulttuuri vaikuttaa henkilön ajatusmaailmaan. Erilaiset ihmiset laajentavat meidän kaikkien ajatusmaailmaa, Konsta Rauhala pohtii.

Konstaa kaupan ala on kiinnostanut pienestä pitäen. Hän on törmännyt usein lauseeseen, ”miks sä meet lukioon, kun päädyt sieltä vaan lähikaupan kassalle?”. Tämä on Konstan mielestä ikävän stereotyyppistä ajattelua.

– Työni on erittäin mielenkiintoista. Todellisuudessa työskentely kassalla on mielestäni kaupankäynnin tärkein osuus. 100 % ostoksista on kuitenkin maksettava, ja kassahenkilön on pidettävä huolta maksutapahtuman eri vaiheista. Lisäksi työntekijöitä sitoo salassapitovelvollisuus esimerkiksi  rahaliikenteeseen liittyen, Konsta sanoo.

Oppisopimuksella ensikosketuksia työelämään

Konsta Rauhala on koulutukseltaan liiketalouden perustutkinnon suorittanut merkonomi. Ammattikoulutuksessa hän suuntautui asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelmaan, jossa keskittyi kuluttajamyyntiin.

– Syksyllä 2010 aloitin ammattiopinnot päiväopiskeluna nuorisopuolella ja iltaisin sekä viikonloppuisin kävin töissä. Työnantajan tarjoamien lisätöiden myötä sain lisää käytännön ja teorian kokemusta kaupan alasta. Mielestäni sain kuitenkin töissä enemmän itsestäni irti kuin koulunpenkillä, joten päädyin pohtimaan muita vaihtoehtoja. Kiinnostuin oppisopimuskoulutuksesta, ja ehdotin tätä työnantajalle.

Vahvan teoriapohjan omaavana ja käytännönläheisenä henkilönä Konsta halusi suorittaa ammattiopinnot loppuun työympäristöpainotteisesti. Keväällä 2012 hän vaihtoi  opiskelut aikuispuolelle ja hänen työsopimuksensa viikkotuntimäärä nostettiin 30 tuntiin. Merkonomiksi Konsta valmistui oppisopimuskoulutuksella kesällä 2014.

– Ensimmäinen kosketukseni työelämään on vuodelta 2009, jolloin aloitin Jakelujuniorit Oy -nimisessä ilmaisjakeluyrityksessä. Peruskoulun viimeisenä vuonna jaoin koulupäivien ohella kaksi kertaa viikossa (ke, la) mainoksia kotitalouksiin. Syksyllä 2009 yhdeksäsluokkalaisten opiskeluun kuului pakollisena kahden viikon TET-jakso (työelämään tutustuminen).

Konsta on ollut pienestä pojasta asti kiinnostunut kaupan alasta, ja valitsikin yläasteen yhdeksi valinnaisaineeksi ekonomian.

– Myös päätös  TET-paikan hakemisesta oli helppo. Hyvinkään suurin kauppa oli ja on Prisma, joten TET-jaksoni suoritin siellä liha-eines-osastolla. TET meni hienosti. Olin itse tyytyväinen suorituksiini, ja sain myös työntekijöiltä hyvää palautetta, Konsta muistelee.

Oppisopimuksella ammattiin

Seuraavana talvena haettiin kesäksi 2010 alle 18-vuotiaita työntekijöitä kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan. Konsta päätti hakea.

– Laitoin heti työhakemuksen ja minut valittiin ohjelmaan. Liha-eines-osaston tiiminvetäjä oli suositellut työnantajalle minua, joten ilmeisesti olin hoitanut työni hyvin TET-jaksolla. Pääsin samalle liha-eines-osastolle, josta työtehtävien suorittaminen olikin jäänyt hyvin mieleeni. Opin paljon asioita kahdessa viikossa, ja viikko ohjelman päättymisen jälkeen työnantaja soitti minulle henkilökohtaisesti ja halusi tarjota 10 tunnin työsopimusta Hyvinkään Prismaan. Liha-eines -osastolla pyöri työntekijöiden kesälomat paraikaa, joten lisäkäsiparit olivat tarpeen. Työsopimukseni kirjoitettiin virallisesti heinäkuussa 2010, Konsta valottaa työuraansa.

Konsta Rauhala teki syksystä 2010 lähtien nuorisopuolella ammattiopintojensa ohella ilta- ja viikonloppuvuoroja Prismassa. Hän sai vuoden sisällä työsuhteen alkamisesta sekä kassa- että kärryjärjestelijöiden, ns. "pullopojan" perehdytyksen. Samalla viikkotyötuntien määrä nostettiin hänen omasta aloitteestaan 15 tuntiin.

– Vaihdettuani päiväopinnoista oppisopimuskoulutukseen keväällä 2012, koulutuksen edellytyksenä oli vähintään 25 viikkotyötunnin sopimus. Keskustelimme kolmisin työnantajan ja oppilaitoksen edustajan kanssa, ja päädyimme nostamaan työsopimukseni viikkotunnit 30:een, sillä hallitsin niin monta eri työtehtävää. 30 viikkotyötunnin sopimus on edelleen voimassa, eli työskentelen vakituisessa työsuhteessa osa-aikaisena työntekijänä.

Nyt Konsta työskentelee pääsääntöisesti päivittäistavaraosastolla, koska enää ei ole erikseen liha-eines, maitojaloste, hedelmä-vihannes ja leipäosastoa. Lisäksi hän tekee  satunnaisia työvuoroja kassalla sekä "pullovuoroissa".

– Edellä mainittujen lisäksi olen tuurannut liha-eines-osaston tiiminvetäjää kahtena kesänä tämän ollessa kesälomalla eli pintaraapaisu esimiehen työtehtäviin löytyy myös. Prisma-urani aikana olen suorittanut ikärajapassin (kassatehtävissä vaadittava), trukkikoulutuksen ("pullopojan" ja erilaisissa varastotyötehtävissä vaadittava) sekä hygieniapassin (vaaditaan elintarviketyötehtävissä).

Uusia tuulia omalla alalla

Keväällä 2019 Hyvinkään Prismassa alkoi kauppakassi, jonka avulla asiakkaat voivat verkossa tilata ruokaostoksensa ja noutaa ne kauppakassin noutopisteeltä. Konstalla on tässäkin asiassa sormensa pelissä.

– Halusin hieman vaihtelua työarkeeni, joten hain kauppakassitiimiin ja pääsin uusiin työtehtäviin. Valinnan myötä olen saanut lisämotivaatiota suoriutua työstäni. Olen kiinnostunut luomaan mahdollisimman pitkään uraa kaupan alalla. Olen enemmän "kenttäpelaaja" kuin "toimistohiiri", joten kiinnostusta olisi tulevaisuudessa johtaa omaa tiimiä eli toimia osaston tiiminvetäjän roolissa.

Konsta on iloinen siitä, että S-Ryhmä kouluttaa työntekijöitään jatkuvasti sekä työnantajan että työntekijän tarpeet huomioon ottaen. Myöskään johtotehtäviä kaupan alalla monenlaisissa tehtävissä työskennellyt Konsta ei poissulje.

– Mikäli jonakin päivänä haavelisin Prisman johtajan työtehtävistä, siihen vaadittaisiin vähintään ammattikorkeakoulutus (tradenomi). Opiskeluaikoinani haaveilin vielä yrittäjyydestä, mutta tämä on toistaiseksi vielä jäänyt taka-alalle, Konsta hymyilee.