Kesätyöntekijälle

Opiskelun ja työn yhdistäminen: uhka vai mahdollisuus? 

Kesäduunikausi päättyi, mutta työt jatkuvat opintojen ohella. Monelle opiskelijalle osa-aikainen työ opintojen ohessa on tervetullut lisä arkeen, toiselle se voi olla välttämättömyys. Opintojen ohella työskentely on hyödyllistä monin tavoin; työkokemuksen kartuttaminen jo opiskellessa auttaa hahmottamaan, mitä haluaa tehdä valmistumisen jälkeen ja kokemuksen avulla on myös helpompaa saada se unelmiensa työ. Vapaa-ajan, opintojen ja työn yhteensovittaminen saattaa kuitenkin tuottaa arjen haasteita tai aiheuttaa stressiä. Jos töitä on liikaa, opiskelut saattavat kärsiä, viivästyä tai pahimmillaan keskeytyä kokonaan. Mikäli lepoon ja palautumiseen ei jää tarpeeksi aikaa, riski loppuun palamiselle on suuri.  Pitkää työuraa ei kannata aloittaa jo valmiiksi lopen uupuneena. Sitä paitsi opiskeluaika on paljon muutakin kuin tiukkaa raatamista, joten on tärkeää muistaa myös nauttia siitä! 

Kokosimme alle parhaat vinkit opintojen ja töiden yhdistämiseen:

Ajanhallinta: Suunnittele ajankäyttösi niin, että tiedät, milloin on aikaa töille, opiskelulle ja palautumiselle.

Opinnot vaativat ajanhallintaa, sillä opiskelijan on itse huolehdittava siitä, että koulutehtävät tulevat palautetuksi ajallaan ja tentteihin ehtii päntätä tarpeeksi. Tarkastele kalenteriasi realistisesti ja suunnittele, koska olet töissä, milloin teet koulutyöt ja missä kohdissa tarvitset aikaa palautumiselle. Älä ahda kalenteriasi liian täyteen, tällöin lipsut väkisinkin suunnitelmistasi ja aiheutat pahimmillaan itsellesi ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta.

Opettele sanomaan ei ja määrittele omat rajasi niin, että voimavarasi riittävät sekä opiskeluun että työntekoon.

Kaikkea ei ehdi kerralla: mieti tarkasti, paljonko työvuoroja ja montako kurssia voit ottaa samaan aikaan. Lisätulot saattavat helposti houkuttaa esihenkilön pyytäessä töihin lisävuoroon ja kiinnostaville kursseille olisi ihana ilmoittautua, kun "kaikki kaveritkin käyvät sen tänä vuonna". Muista, että mielenkiintoisille luennoille ehtii myöhemminkin ja lisätyövuoroista on oikeus kieltäytyä. Kuten elämässä yleensä, tärkeintä on tasapaino. Kun kaikki elämän osa-alueet ovat linjassa,  jaksaa paljon paremmin. Yritä siis löytää se oma tasapainosi työn, koulun ja vapaa-ajan välillä.

Määrittele omat tavoitteesi ja valitse itsellesi parhaat opiskelutekniikat.

Tavoitteletko aina parasta arvosanaa ja haluat olla kaikessa paras? Numeroarviointi herkästi kääntää katseen tietyn arvosanan tavoittelemiseen sen sijaan, että lähestyisit opiskelua omasta, yksilöllisestä tulokulmasta. Mikä on saanut sinut hakeutumaan opintojen pariin alun alkaen? Mikä aiheessa sinua kiinnostaa ja mitä sinun tarvitsee oppia aiheesta?  Peilaa kurssin sisältöä ja tavoitteita aikaisempaan osaamiseesi sekä tarpeisiisi. Opiskele niin, että vaatimukset täyttyvät, mutta painota sinulle tärkeitä asioita. Tällöin saat syvempää osaamista tietyistä asioista ja riittävästi osaamista muista asioista.

Rehellisyys; Tee työnantajalle selväksi, milloin olet vapaa tekemään töitä ja milloin et.

Työnantaja odottaa, että työajallasi keskityt täysillä työtehtäviin ja hoidat työvuorosi niin kuin on sovittu. Jos tiedät, että sinulla tulee olemaan raskasta koulussa, kerro tästä esimiehellesi, jotta asiaan voidaan reagoida. Sama pätee myös toisin päin. Keskustelkaa työnantajan kanssa esimerkiksi siitä, voisitko tehdä tenttiviikolla vähemmän vuoroja yleensä. Vastavuoroisesti voit olla töissä enemmän silloin, kun opiskeluissa on hiljaisempi ajanjakso. Tärkeintä on pysyä rehellisenä omasta tilanteesta kaikille osapuolille.

Ehkä tärkeimpänä: Älä rehki liikaa ja muista nauttia opiskeluajasta; myös niistä vapaa-ajan aktiviteeteista!

Kaikkea aikaa ei kannata käyttää opiskelujen ja työtehtävien hoitamiseen. Muista myös rentoutua ja hetkellisesti unohtaa kaikki velvollisuutesi. Kukaan ei pysty tauotta puurtamaan työ- ja koulujuttujen parissa - lopulta törmäät väistämättä seinään. Muista pitää taukoja, rentoutua ja anna itsellesi lupa aika-ajoin unohtaa niin opiskelu- kuin työasiatkin!