Talous ja raha

Tylsää, mutta palkitsevaa – näin saat palkkasi riittämään inflaatiosta huolimatta

Kuvassa Katja Taponen.

OP:n Katja Taposen mukaan säästäminen voi tuntua pitkäveteiseltä, mutta maksaa itsensä takaisin mielenrauhana. Ota niskalenkki inflaatiosta Taposen vinkkejä seuraamalla.

Aivan ensiksi OP-Henkivakuutuksen johtaja Katja Taponen myöntää, että monet säästövinkit ovat tylsää luettavaa. Olet todennäköisesti kuullut tavanomaiset ohjeet jo monta kertaa, eikä niiden kuuleminen ole vielä tuonut onnea.

Vinkkien toistelua olennaisempaa onkin lähteä soveltamaan ohjeita käytäntöön – rahaahan jää sukanvarteen vain säästämällä ja sijoittamalla, ei rahasta haaveilemalla.

Taponen rohkaisee treenaamaan säästämistä siitä huolimatta, että se saattaa tuntua aluksi vaikealta. – Taloudenpito on opittavissa oleva taito siinä missä muutkin taidot, hän kannustaa.

Taloudenpito on opittavissa oleva taito siinä missä muutkin taidot.

Lue myös: Tili tyhjä? Näin aloitat säästämisen

Päiväbudjetti auttaa tekemään korjausliikkeitä lennossa

Taloudenpidon treenaaminen kannattaa aloittaa ottamalla selvää omista kulutustottumuksistaan. – Ja tässä kannattaa olla raadollisen rehellinen itselleen, Taponen lataa.

Tulot saa selville palkkakuitteja ja menot vastaavasti tiliotteita tarkastelemalla. Tiliotteiden näkeminen voi kirpaista, mutta tarjoaa lähes aina tuiki tärkeitä oivalluksia omista kulutustottumuksista.

Tiliotteiden näkeminen voi kirpaista, mutta tarjoaa lähes aina tuiki tärkeitä oivalluksia omista kulutustottumuksista.

Kun tulot ja menot ovat selvillä, on aika laatia päiväkohtainen budjetti. Budjetista hahmottaa konkreettisesti, paljonko rahaa voi kuluttaa päivässä, jos mielii saada palkan riittämään. Päiväbudjetti auttaa myös tekemään korjausliikkeitä ketterästi lennossa. – Jos ylität päiväbudjettisi yhtenä päivänä, sinulla on seuraavana päivänä vähemmän rahaa käytettävissäsi, Taponen konkretisoi.

Lue myös: Tarkista nämä seikat palkkalaskelmasta

Ekonominen teko on ekologinen teko

Inflaation myötä moni on alkanut syynätä aiempaa tarkemmin omia kulutustottumuksiaan. Katja Taponen myöntää, että tarjousten kyttääminen saattaa tuntua ankealta ja vaivalloiselta. – Kun sitä alkaa tehdä säännönmukaisesti, siitä muodostuu rutiini. Hintojen vertaileminen on kaiken lisäksi nykyään paljon helpompaa kuin aikaisemmin, hän huomauttaa.

Tarjousten lisäksi hän suosittelee metsästämään tavaroita nettikirppiksiltä. Kaikkia harrastusvälineitä ei tarvitse omistaa, vaan niitä voi lainata tuttavilta tai kirjastosta. – Isompia hankintoja voi myös tehdä yhdessä muiden kanssa. Kaikkea ei tarvitse omistaa yksin.

Tarjousten lisäksi hän suosittelee metsästämään tavaroita nettikirppiksiltä.

Fiksussa kuluttamisessa Taposta puhuttelee rahan säästämisen ohella luonnonvarojen säästäminen. – Sen lisäksi, että ostaminen ei tuo onnea, se on myös kestämätöntä maapallon kantokyvyn näkökulmasta. Laadukas hankinta, kuten Suomessa valmistettu vaate, voi kestää huomattavasti kauemmin pidossa kuin halpatuote.

Lue myös: Pane palkka poikimaan sijoittamalla

Ajoissa apua rahahuoliin

Katja Taponen huomauttaa, että somekupla voi antaa väärän kuvan muiden ihmisten rahatilanteesta. Emme näe, paljonko toinen ihminen on tehnyt työtä kalliin auton tai lomamatkan eteen. – Harva pystyy tekemään kalliita hankintoja suunnittelematta, Taponen muistuttaa.

Oman elintason vertaileminen muiden elintasoon kannattaakin hänen mielestään unohtaa kokonaan.

Raha-asioihin liittyy oletusten lisäksi edelleen myös sellaista häpeää, joka estää hakemasta apua ajoissa. Taposella on pari hyvää ohjetta kaikille, joiden raha-asiat ovat solmussa tai menossa solmuun. – Hae apua etupainotteisesti. Maksa luotot pois kalleimmasta alkaen ja neuvottele tarvittaessa maksuvapaasta pankkisi kanssa. Jos et pysty maksamaan ottamiasi luottoja, ota yhteyttä Takuusäätiöön tai oman alueesi oikeusaputoimistoon.

Raha-asioihin liittyy oletusten lisäksi edelleen myös sellaista häpeää, joka estää hakemasta apua ajoissa.

Lue myös: Vinkit palkansaajan verosuunnitteluun

Näillä vinkeillä saat niskaotteen inflaatiosta

  • Tee automaattinen, kuukausittainen siirto palkasta säästötilille, kunnes puskuri on kasassa.
  • Kun olet saanut säästettyä puskurin verran, harkitse sijoittamista. Sijoittamalla voit kerryttää tuottoa säästöillesi.
  • Laske päiväbudjetti ja elä sen mukaisesti.
  • Maksa kalleimmat luotot pois ensin.
  • Kilpailuta pakolliset menot, kuten puhelinlasku ja asuntolaina.
  • Haasta omia tottumuksiasi. Voisitko asua pienemmässä asunnossa tai toisella asuinalueella? Voisitko jättää suoratoistopalvelun tai valmisruoan tilaamatta?
  • Seuraa tarjouksia.
  • Kierrätä ja osta käytettyä esimerkiksi nettikirppiksiltä.
  • Varaudu myös ikäviin yllätyksiin riittävällä vakuutusturvalla.
  • Muista, ettei kaikkea tarvitse omistaa – varsinkaan yksin.

Katso palkkavertailusta, paljonko muut alallasi tienaavat

Toimittaja: Liina Hurri
Kuvaaja: Kuvassa Katja Taponen.