Talous ja raha

Palkansaajan verosuunnittelu

Palkansaajan verosuunnittelu

Verosuunnittelu ei ole vain rikkaiden heiniä, joten päätimme koostaa verosuunnitteluvinkit tavalliselle palkansaajalle.

Kuinka tarkasti kävit viimeisimmän veroilmoituksen läpi? Tiedätkö ylipäätään, mitä kaikkea voit vähentää verotuksessa? Kokosimme tähän juttuun tärkeimmät seikat palkansaajan verosuunnittelun avuksi.

Palkan nousu nostaa veroprosenttia

Palkankorotus on tietenkin iloinen asia, mutta palkan nousun aiheuttama veroprosentin nouseminen saattaa yllättää takavasemmalta.

Suomessa on tuloverotuksessa käytössä progressiivinen verotus, minkä vuoksi enemmän tienaavat maksavat enemmän veroja. Se tarkoittaa, että tilille ei palkankorotuksen myötä välttämättä putoakaan niin suurta summaa kuin olisi saattanut kuvitella.

Yllätysten välttämiseksi voit laskea verottajan veroprosenttilaskurissa, miten palkankorotus vaikuttaa nettopalkkaasi. Näin voit arvioida realistisesti, millaista palkankorotusta sinun kannattaa pyytää, jotta voit olla tyytyväinen tienesteihisi.

Millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat eri toimialoilla? Katso Oikotien palkkavertailusta.

Veroprosentin nostokin on verosuunnittelun keino

Yksi palkansaajan verosuunnittelun keinoista on se, että määrittelee itselleen suuremman veroprosentin kuin olisi välttämätöntä.

Suuremman veroprosentin valitsemalla voi varmistaa, ettei verottaja muista myöhemmin mätkyillä vaan veronpalautuksilla. Jotkut taas käyttävät isoa veroprosenttia keinona säästää rahaa sukanvarteen esimerkiksi joululahjahankintoja varten.

Ennakointi onkin olennainen osa palkansaajan verosuunnittelua.

Palkankorotus ei koskaan mene hukkaan

Hukkaan palkankorotus ei koskaan mene, vaikka maksat isommasta palkasta isomman prosentin mukaiset verot.

Palkan nousu nostaa näet samalla eläkkeesi määrää, mikä ilahduttaa viimeistään eläkepäivien koittaessa. Palkankorotusta pyytäessä kannattaa miettiä veroprosentin lisäksi myös palkan vaikutusta eläkkeeseen.

Palkan nousu näkyy tilillä myös aiempaa isompina lomarahoina, mikä ilahduttaa jo seuraavaa lomaa tai lomamatkaa suunnittelevaa.

Lue myös: Mitä ovat lomaraha ja lomakorvaus?

Verosuunnittelu on jokaisen omalla vastuulla

Verottajan pyrkimys on, että palkansaajan verotus tapahtuisi Suomessa mahdollisimman automaattisesti. Palkansaajan verosuunnittelua helpottaa kummasti, että ilmoituksessa on valmiina monia asioita, kuten ammattiyhdistyksen jäsenmaksut sekä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut.

Veroilmoituksen läpikäymiseen voikin suhtautua eräänlaisena tarkastuskierroksena, jonka aikana katsoo, mitä tietoja ilmoituksesta mahdollisesti puuttuu.

Esitäytetytkin tiedot kannattaa aina käydä ajatuksen kanssa läpi mahdollisten virheiden varalta.

Vaikka moni asia sujuu automaattisesti, on tiettyjä verovähennyksiä, joita palkansaajan on huomattava itse vaatia. Käymme seuraavaksi läpi palkansaajan tärkeimmät verovähennykset.

Entä jos panisit palkan poikimaan sijoittamalla?

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut voi vähentää vain lähityöpäiviltä

Palkansaajan verosuunnitteluun kuuluu olennaisena osana kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähentäminen.

Matkakulujen vähentämisessä perusperiaate on, että kulut lasketaan halvimman julkisen liikenteen lipun mukaan; ajantasaiset summat voit tarkistaa verottajan verkkosivuilta.

Huomioi matkakuluja laskiessasi lomat, vuorotteluvapaat ja etätyöpäivät eli työpäivät, joina et matkusta kodin ja työpaikan välillä, sillä näiden ajalta et voi tehdä verovähennyksiä.

Lue myös: Etätyö ja verovähennykset – katso, mihin etätyön verovähennyksiin olet oikeutettu

Tulonhankkimismenot ovat olennainen osa palkansaajan verosuunnittelua

Tulonhankkimismenot ovat niitä menoja, joita sinulle aiheutuu palkkatulojen hankkimisesta. Jos hankit työkaluja, työhuoneen, koulutusta tai vaikka tietokoneen, voit vähentää hankinnat verotuksessa.

Voit hakea verovähennyksiä tulonhankkimismenoista, jos menot ylittävät 750 euroa.

Tätä pienemmät summat verottaja huomioi verotuksessa automaattisesti.

Kotitalousvähennystä saa vapaa-ajan asunnon remonteistakin

Kotitalousvähennys on olennainen osa tavallisen palkansaajan verosuunnittelua, vaikka ei suoranaisesti työn tekemiseen tai ansaintaan liitykään.

Kotitalousvähennystä voit hakea, jos olet hankkinut kotiin tai vapaa-ajan asunnolle esimerkiksi remontin, siivousta, laitteiden asennusta tai lastenhoitopalvelua. Ajantasaiset vähennettävät summat kannattaa aina tarkistaa verottajan verkkosivuilta

Etätyöläisen kannattaa hakea etätyöntekijän verovähennyksiä

Jos teet etätyötä, sinun kannattaa ottaa verosuunnittelussa huomioon erityisesti työvälineistä ja tietoliikenneyhteyksistä aiheutuvat kulut.

Voit vähentää näiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista verotuksessa täydet 100 prosenttia, jos käytät välinettä pääasiallisesti työntekoon. Vaikka väline olisi pääasiallisesti omassa yksityisessä käytössäsi, voit vähentää puolet sen hinnasta verotuksessa.

Jos työskentelet kotonasi, voit hakea myös työhuonevähennystä. Työhuonevähennys kattaa muun muassa työhuoneen kalusteet, sähkön, siivouksen ja vuokran. Jos työskentelet kotona vakituisesti eli yli puolet koko vuoden työajasta, voit saada vähennyksiä 900 euroa, jos alle puolet, 450 euroa.

Summat ovat tuntuvia, joten palkansaajan kannattaa ilman muuta hakea itselle kuuluvia verovähennyksiä.

Lue myös tämä artikkelimme etätyöntekijän verovähennyksistä

Verosuunnittelu on aina ajankohtaista

Palkansaajan verosuunnittelu liittyy yleensä kohtuullisen pieniin hankintoihin, joita työssäkäyvä tekee vuoden mittaan. Verosuunnittelua kannattaakin tehdä pitkin vuotta, jottei veroilmoitusta täytellessä tarvitse muistella vuoden takaisia ostoksia.

Pidä kirjaa kaikesta, mitä olet hankkinut, ja säilytä sekä skannaa kuitit talteen. Näin veroilmoituksen täyttäminen käy joutuisammin.

Veroilmoitusta voit täyttää verottajan verkkopalvelussa myös pitkin vuotta, mutta kirjanpito ja kuitit kannattaa pitää tallella jo siksikin, että verottaja saattaa kysellä niitä.

Lue myös: Tarkista nämä seikat palkkalaskelmasta

Lue myös: Tili tyhjä? Näin aloitat säästämisen