Työnhaku

Työtodistus

Työtodistus.

Säilytä työtodistus huolellisesti, sillä se voi olla menolippu unelmiesi työ- tai opiskelupaikkaan!

Kun työsuhteesi päättyy, sinulla on työsopimuslain mukaan oikeus saada työnantajaltasi kirjallinen työtodistus.

Työtodistuksen pyytäminen on omalla vastuullasi. Työnantaja ei siis automaattisesti kirjoita sinulle työtodistusta, jos et sitä erikseen halua. Muista siis aina työsuhteen päättyessä pyytää työtodistus esihenkilöltäsi tai organisaatiosi HR:stä!

Kun olet pyytänyt työtodistuksen, työnantajasi tulee toimittaa se sinulle viipymättä. Kun työtodistus sitten on käsissäsi, skannaa se saman tien talteen ja arkistoi huolellisesti tulevaa käyttöä varten.

Työtodistus voi avata ovia vielä vuosien kuluttua

Työtodistus kannattaa säilyttää huolellisesti, sillä todennäköisesti tulet vielä jonakin päivänä tarvitsemaan sitä.

Työtodistus voi esimerkiksi avata unelmiesi työpaikan ovet. Työtodistuksen tärkein tehtävä on todistaa potentiaaliselle työnantajalle, millaisia työtehtäviä olet tehnyt ja miten olet menestynyt työssäsi. Siksi rekrytoija saattaa pyytää nähtäväksi työtodistusta tai useampaa. Miten todistat tehneesi tietyssä työpaikassa tiettyä työtä, jos sinulla ei ole näyttää työtodistusta?

Lue myös: Yleisimmät työhaastattelukysymykset – treenaa näihin vastaamista

Työtodistus voi olla hyödyksi myös, jos haet joskus tulevaisuudessa opiskelemaan alaa, jolla olet jo aiemmin työskennellyt. Työtodistuksia saatetaan siis kysyä paitsi työ- myös opiskelupaikkaa hakiessa. Jos unelmien opiskelupaikka jää saamatta siksi, ettet ole säilyttänyt työtodistusta, huolimattomuutesi harmittaa sinua taatusti.

Lue myös: Valmistaudu tulevaisuuden työelämään nyt – 3 tärkeää työelämätaitoa

Työtodistus voi sisältää arvion tekemästäsi työstä – jos niin haluat

Työnantaja ei voi kirjoittaa työtodistukseen mitä tahansa, vaan työtodistuksen sisällön määrittää työsopimuslaki. Työnantajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta kirjoittaa työtodistukseen mairittelevaa arviota työtaidostasi tai käytöksestäsi, jos et ole antanut siihen aihetta.

Työtodistus on mahdollista kirjoittaa joko suppeana tai laajana versiona. Saat itse päättää, kumman version pyydät työnantajaltasi.

Suppea työtodistus sisältää työsuhteen kokonaiskeston eli työn alkamis- ja päättymisajankohdan sekä työtehtävät, joita teit.

Laaja työtodistus puolestaan sisältää edellä mainittujen lisäksi työsuhteen päättymisen syyn sekä joko arvion työtaidostasi tai käytöksestäsi tai nämä molemmat.

Jos sinua mietityttää, millaisen arvion työnantaja sinusta kirjoittaa, voit kysyä asiaa työnantajaltasi samalla kun pyydät työtodistusta. Jos päädyt pyytämään vain suppean työtodistuksen, voit halutessasi myöhemmin pyytää työtodistuksen laajana versiona.

Lue myös: Huijarisyndrooma panee osaavan ihmisen epäilemään pätevyyttään

Työtodistus jäi pyytämättä – mikä neuvoksi?

Työtodistusta on mahdollista pyytää työnantajalta myöhemminkin, jos unohdit hoitaa asian työsuhteen päättyessä tai jos työtodistuksesi on kadonnut tai tuhoutunut.

Laaja työtodistus on mahdollista pyytää viiden vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä, suppea työtodistus vielä kymmenen vuoden kuluessa. Tämän jälkeenkin voit kysyä työnantajalta mahdollisuutta saada suppea työtodistus, mutta työnantajalla on velvollisuus toimittaa todistus sinulle vain, jos se ei ole kohtuuttoman hankalaa.

Lue myös, mistä muista asioista kannattaa huolehtia, kun irtisanoudut työstä