Työelämä

Haaveiletko huolettomasta elämästä freelancerina? Lue tämä ja tunnista riskit!

freelancer ulkomailla

Oman näköistä elämää, joustavuutta sekä vapautta valita asiakkaat ja työprojektit. Näistä seikoista moni haaveilee, ja tätä kaikkea freelancerina toimiminen saattaa toden totta tarkoittaa.

Toisaalta freelanceriksi ryhtyvää vastassa saattaa yhtä lailla olla epävarmuutta, niukkuuden aikoja, yksinäisyyttä ja ajanhallinnan haasteita.

Freelanceriksi ei kannatakaan missään nimessä heittäytyä suin päin. Siksi kokosimme yhteen tärkeät kysymykset kaikille, jotka haaveilevat freelancerina työskentelemisestä. Kysy nämä kysymykset itseltäsi, vastaa rehellisesti – ja tee harkittu päätös freelanceriksi ryhtymisestä.

1. Tiedätkö, paljonko sinun pitää laskuttaa freelancerina?

Freelancerina voit heittää hyvästit säännöllisille palkkapäiville. Koska freelancerin tulot ovat epäsäännölliset ja saattavat erityisesti free-uran alkuvaiheessa jäädä pieniksi, säästä ennen freelanceriksi heittäytymistä itsellesi kunnollinen pesämuna. Kun sinulla on säästöjä, pystyt maksamaan pakolliset menot, vaikka keikkaa ei heti pukkaisi.

Kassaa on hyvä olla aina jatkossakin, koska freelancerina voit toisinaan joutua odottamaan palkkion kilahtamista tilillesi viikko- tai joskus jopa kuukausitolkulla.

Kiinnitä säästämisen lisäksi huomiota laskuttamiseen. Moni aloitteleva freelancer laskuttaa aivan liian vähän, koska ei ole huomioinut työn sivukuluja. Karkeasti ottaen freelancerina laskuttamastasi summasta vain puolet on palkkaa, josta vähennetään vielä tulovero. Toinen puoli laskuttamastasi summasta hupenee muun muassa

  • yrittäjän eläkevakuutukseen
  • työterveyshuoltoon
  • vakuutuksiin
  • työvälineisiin ja niiden huoltoon
  • työhuoneeseen
  • loma-ajan palkkaan
  • tietoliikenneyhteyksiin sekä
  • koulutuksiin ja seminaareihin.

Yksi hyvä ohjenuora on laskuttaa sen verran, että pääsee samalle ansiotasolle oman alan työtä tekevien työsuhteisten kanssa. Selvitä siis samaa työtä työsuhteisena tekevien ansiotaso ja peilaa laskutustasi siihen ottaen huomioon sivukulut. Toinen keino on selvittää, paljonko muut samoja palveluita tarjoavat freelancerit laskuttavat.

Lue myös: Mitä ovat lomaraha ja lomakorvaus?

2. Oletko valmis kantamaan vastuuta?

Moni haaveilee huolettomasta diginomadin elämästä ja ryhtyy freelanceriksi elääkseen omannäköistään arkea. On totta, että ihannetilanteessa freelancerina saa valita, keiden kanssa työskentelee, milloin ja millaisissa projekteissa. Muista kuitenkin, että vapaus ei tulla tupsahda ilman vastuuta.

Freelancerina sinun on pystyttävä vetämään itse omat rajasi vapaudelle ja toimimaan itseohjautuvasti silloinkin, kun aurinko paistaa ja kaverisi lähettelevät kutsuja kesämökille, tai kun sohva kutsuu päiväunille. Toisaalta tarvitset kurinalaisuutta myös vapaiden pitämisen suhteen – muuten saattaa käydä niin, että olet aina töissä etkä koskaan vapaalla.

Jos taas sairastut, freelancerina et voi jäädä samalla tavalla sairauslomalle kuin työsuhteinen työntekijä. Sinun on huolehdittava, että asiakkaasi saavat heille lupaamasi työt ajallaan. Jos tarvitset sairauslomasi ajaksi tuuraajan, pomosi ei hanki sitä puolestasi.

Lue myös: Onko sinulla hankala pomo? Toimi näin!

3. Osaatko markkinoida palveluitasi?

Freelancerina työt eivät tule sinun luoksesi, vaan sinun on etsittävä ne projekti toisensa jälkeen. Freelancerina et käy työhaastatteluissa kolmen, viiden tai kymmenen vuoden välein, kuten monet työsuhteiset työntekijät. Sen sijaan sinun on markkinoitava osaamistasi ja palveluitasi jatkuvasti.

Ennen kuin hyppäät suin päin freelanceriksi, mieti, osaatko ja jaksatko markkinoida osaamistasi ja asiantuntemustasi. Onko sinulla verkostoja? Tunnetko modernin markkinoinnin keinot ja kanavat? Onko sinulla varaa markkinointiin? Onko sinulla aikaa markkinoida?

Lue myös: Verkostot työnhaussa

4. Kestääkö kanttisi ryhtyä freelanceriksi?

Freelancerina toimiminen vaatii lujaa stressinsietokykyä erityisesti siksi, että freelancerilla ei ole samanlaista turvaa ja säännöllisyyttä kuin työsuhteisella työntekijällä.

Freelancerina sinulla voi olla samanaikaisesti meneillään monta projektia eri toimeksiantajille. Taloudellisen kestävyyden lisäksi tarvitsetkin kykyä pitää monia lankoja käsissäsi – ja kykyä ottaa vastaan asiakkaiden toiveita, vaatimuksia ja palautteita monesta suunnasta.

Freelancerina luovimisessa helpottaa myös, jos siedät ruuhkapiikkejä, mutta myös peukaloiden pyörittelyä silloin, kun työkeikkoja on tavallista vähemmän tarjolla.

Saatko viestisi läpi työelämässä? Katso, millainen neuvottelija olet ja kehitä neuvottelutaitojasi