Lomaraha ja lomakorvaus – termit haltuun
Lomaraha ja lomakorvaus vilisevät usean mielessä lomien lähestyessä. Ota haltuun lomailuun liittyvät raha-asiat ja varmista, että saat sen, mikä sinulle kuuluu!
Vuosiloman pitämiseen liittyy rahasanastoa, joka saattaa panna ummikon pään pyörälle. Aina termeistä ei ehdi tai kehtaa kysyä kokeneemmilta kollegoilta, joten kokosimme tähän artikkeliin faktat, jotka jokaisen on hyvä tietää koskien lomarahaa ja lomakorvausta. Ota haltuun lomailuun liittyvät raha-asiat ja tarkista palkkakuittisi!
Lue myös: Tarkista nämä seikat palkkalaskelmasta
Mikä on lomaraha?
Monet työnantajat maksavat työntekijöilleen lomarahaa. Lomaraha maksetaan työntekijälle hänen vuosilomapalkkansa lisäksi, ja se on puolet työntekijän tavanomaisesta palkasta. Näin lomarahan määrä on helppo laskea ja se onkin usein tuntuva lisä lomakassaan!
Lomarahan maksaminen
Lomarahan määrän maksaminen perustuu joko työsopimukseen, työehtosopimukseen tai työpaikan omaan käytäntöön. Kaikki työnantajat eivät siis automaattisesti maksa työntekijöilleen lomarahaa.
Ennen työsopimuksen allekirjoittamista, palkasta neuvotellessa, kannattaakin varmistaa, maksaako tuleva työnantajasi lomarahaa. Jos työnantaja ei maksa lomarahaa, mieti, onko sinun syytä hinata palkkatoivettasi aavistuksen verran ylöspäin, jotta saat loman aikaiset menot maksettua.
Lue myös: Näin pyydät palkankorotusta ja saat sen
Lomarahan historia
Lomarahalla on kiinnostava historia. Lomaraha tunnettiin aiemmin lomaltapaluurahan nimellä, ja se maksettiin työntekijälle ikään kuin kiitoksena siitä, että hän kesän jälkeen palasi saman työnantajan palvelukseen.
Vielä tänäkin päivänä lomarahan saamisen edellytyksenä saattaa olla, että työntekijä palaa vuosilomalta saman työnantajan leipiin. Siksikin monet työnantajat maksavat osan lomarahasta ennen lomaa ja osan vasta loman jälkeen.
Lomakorvaus on eri asia kuin lomaraha
Lomakorvaus tarkoittaa korvausta, jonka työnantaja maksaa työntekijälle korvauksena pitämättä jääneistä vuosilomista. Työnantaja maksaa lomakorvausta siksi, että vuosiloma on palkallista lomaa. Toisin sanoen työnantaja olisi maksanut sinulle palkkaa vuosilomapäiviesi ajalta.
Lomakorvaus vastaa määrältään sitä vuosilomapalkkaa, jonka olisit saanut, jos olisit pitänyt sinulle kertyneet vuosilomapäivät.
Lomia jää tyypillisesti pitämättä työpaikan vaihdon yhteydessä. Tuleva työnantaja odottaa saavansa uuden työntekijän riveihinsä niin pian, ettei kaikkia kertyneitä vuosilomapäiviä useinkaan ehdi millään käyttää.
Jos et pysty pitämään sinulle kertyneitä vuosilomapäiviä työsuhteen loppumetreillä, työnantaja maksaa sinulle näiltä päiviltä lomakorvausta. Toinen vaihtoehto on, että neuvottelet kertyneiden lomapäivien pitämisestä irtisanomisajalla.
Lue myös: Työstä irtisanoutuminen – ota huomioon nämä seikat
Lomakorvaus tulee tilille yleensä työsuhteen päättyessä maksettavan loppupalkan yhteydessä. Palkkalaskelmasta voit tarkastaa, kuinka paljon lomakorvausta työnantaja on maksanut sinulle.
Lue myös: Kuka saa valita kesäloman ajankohdan?
Mitä kaikkea on hyvä miettiä ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen? Katso vinkit täältä.
Artikkeli on julkaisu alunperin 27.6.2022