Etätyö

Etätyö ja verovähennykset – katso, mihin etätyön verovähennyksiin olet oikeutettu

Mies etätöissä laskemassa verovähennyksiä.

Olet kenties kuullut etätyön verovähennyksistä, mutta tiedätkö jo, mitä kaikkea voit merkitä veroilmoitukseen? Kokosimme yhteen etätyön verovähennykset ja niitä koskevat ohjeistukset.

Sinun ei tarvitse tehdä etätyötä kokoaikaisesti voidaksesi ilmoittaa verottajalle tässä jutussa esiteltävät etätyön verovähennykset. Olet siis oikeutettu saamaan tietyt verovähennykset, vaikka etätyö veisi vain osan työajastasi.

Etätyön tekemisestä on sovittava aina etukäteen työnantajan kanssa. Siksi aivan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että olet muistanut solmia työnantajasi kanssa etätyösopimuksen; etätyö on virallista vasta kun etätyö on virallista.

Etätyö oikeuttaa saamaan tulonhankkimismenoja ja matkakuluja koskevat verovähennykset

Etätyön verovähennykset muodostuvat matkakuluista ja tulonhankkimismenoihin liittyvistä vähennyksistä, joita ovat työhuonevähennys sekä kulut työvälineistä ja tietoliikenneyhteyksistä.

Jos työskentelet osan viikosta etänä, voit vähentää matkakuluina kodin ja työpaikan väliset kustannukset niiltä päiviltä, joina käyt työpaikallasi.

Työhuonevähennyksen voit tehdä joko kaavamaisena tai todellisten kustannusten mukaan. Kaavamaisen työhuonevähennyksen määrän sanelee se, kuinka paljon etätyötä olet tehnyt. Kuluista sinun ei tarvitse esittää erillistä selvitystä. Etätyön verovähennykset kannattaa kuitenkin hakea todellisten kulujen mukaan, jos teet huomattavan paljon etätyötä. Varaudu siinä tapauksessa esittämään selvitys ja tositteet verottajalle ilmoittamistasi kuluista.

Jos hankit itse työssä tarvitsemiasi työvälineitä, kuten tietokoneen, näytön tai näppäimistön, voit osana etätyön verovähennyksiä ilmoittaa vähennyksiä työvälineiden hankinta-, huolto- ja korjausmenoista. Tämä koskee sinua kuitenkin vain siinä tapauksessa, että käytät välineitä pääasiallisesti työntekoon.

Lue myös: Danske Bank tarjosi jokaiselle työntekijälleen tonnin etätyöpisteen ergonomian parantamiseen

Jos hankit itse työssä tarvitsemasi tietoliikenneyhteyden, kuten laajakaistan, voit vähentää sen kustannuksia tulonhankkimismenoina.

Etätyön verovähennykset voi hoitaa verottajan verkkopalvelussa

Etätyön verovähennykset voit hoitaa verottajan OmaVero-palvelussa. OmaVero-palveluun pääset kirjautumaan omilla pankkitunnuksillasi.

Merkitse etätyön verovähennykset veroilmoituksessasi olevaan ”Muut vähennykset” -kohtaan. Matkakulujen ilmoittamista varten veroilmoituksessasi on oma ”Matkakulut”-kohta, työhuonevähennysten ilmoittamista varten ”Työhuonevähennys”-kohta ja työvälineitä koskevien verovähennysten ilmoittamista varten ”Työvälineet”-kohta. Merkitse tietoliikenneyhteyksiin liittyvät verovähennykset kohtaan ”Muut menot”.

Etätyösopimus on kirjallinen sopimus etätyön tekemisestä

Lue myös: Tarkista nämä seikat palkkalaskelmasta

Jos etätyö ja verovähennykset mietityttävät ja haluat tutustua vähennyksiin tarkemmin tapausesimerkkeineen, katso yksityiskohtaiset tiedot etätyön verovähennyksistä verottajan sivuilta.

Jos etätyö kiinnostaa, mutta sinulla ei vielä ole etätyömahdollisuutta, tutustu Oikotien avoimiin etätyöpaikkoihin.

Lue myös: Mikä on bruttopalkan ja nettopalkan ero?