Palkka

Bruttopalkka ja nettopalkka: Ymmärrä ero

Nainen laskemassa palkkaa.

Kun puhumme palkasta, kaksi keskeistä käsitettä nousevat esiin: bruttopalkka ja nettopalkka. Tässä artikkelissa selitämme bruttotulojen ja nettotulojen erot sekä miksi on tärkeää ymmärtää ne.

 

Bruttopalkka – palkka ennen veroja ja muita vähennyksiä

Bruttopalkka on kokonaissumma, jonka työntekijä saa ennen verojen, lakisääteisten maksujen ja mahdollisten luontoisetujen vähentämistä. Mitä bruttotulot ovat käytännössä?

  • Bruttopalkka on palkka ennen verojen ja luontoisetujen vähentämistä.
  • Työnhaussa ja työsopimuksissa käytetty palkkamäärä.
  • Useimmat palkkataulukot, työpaikkailmoitukset ja palkkavertailut ilmoittavat palkat bruttomääräisinä.

Bruttopalkka on palkka ennen verojen ja luontoisetujen vähentämistä.

Bruttotuloista ei siis ole vielä vähennetty veroja eikä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Katso palkkalaskelmasta, mitä kaikkea maksat bruttopalkastasi.

Työnhaussa palkkatoive pitää esittää bruttopalkkana. Kun allekirjoitat työsopimuksen, sinulle kerrotaan usein bruttopalkkasi summa.

Lue myös: Työsopimus – sovi näistä ennen kuin allekirjoitat

Nettopalkka – paljonko palkasta jää käteen eli nettotulot

Nettopalkka on se summa, joka todellisuudessa kilahtaa tilillesi palkkapäivänä. Se on bruttopalkka vähennettynä verotuksella ja muilla lakisääteisillä maksuilla. Nettotuloihin vaikuttaa siis verokorttiin merkitty veroprosenttisi. Huomioitavaa:

  • Nettosumma riippuu henkilökohtaisesta veroprosentista ja muista vähennyksistä.
  • Se on "omaa rahaa", josta verottaja on jo saanut osuutensa.

Nettopalkka on se summa, joka todellisuudessa kilahtaa tilillesi palkkapäivänä.

Työnhaussa palkkatoivetta ei pidä esittää nettopalkkana. Laske kuitenkin palkkatoivetta pohtiessasi, paljonko sinulle jää nettona käteen pyytämästäsi bruttopalkasta.

Lue myös: Palkkatoive työhakemuksessa

Luontoisedut ja niiden vaikutus

Luontoisedut, kuten puhelinetu tai autoetu, ovat rahanarvoisia etuja ja ne saattavat vaikuttaa brutto- ja nettopalkan suuruuteen. Niitä verotetaan usein kuten rahapalkkaa, mutta jotkin saattavat olla verovapaita.

Lue myös: Uusi työ? Pidä kiinni kesälomastasi ja neuvottele myös näistä

Paljonko 3000 euron bruttopalkasta jää käteen?

Palkasta käteen jäävän osuuden määrä riippuu monista tekijöistä, kuten voimassa olevista veroista, sosiaalimaksuista sekä henkilökohtaisista vähennyksistä. Yleisesti ottaen Suomessa 3000 euron bruttopalkasta jää käteen noin 70–80 % eli 2100–2400 euroa nettopalkkaa kuukaudessa.

Vinkkejä nettopalkan laskemiseen

Nettopalkkansa voi laskea Verohallinnon laskurilla. Laskurissa kysytään muun muassa henkilökohtaista veroprosenttia, mahdollisia vähennyksiä sekä luontoisetujen arvoa. Laskurin avulla voi saada hyvän arvion siitä, kuinka paljon nettotuloja kuukaudessa jää.

Yhteenveto

Ymmärtämällä bruttopalkan ja nettopalkan eron voimme paremmin hahmottaa, kuinka paljon ansaitsemme ennen veroja ja muita vähennyksiä sekä kuinka paljon rahaa todellisuudessa saamme tilillemme. Tämä tieto on olennainen työnhaussa, palkkaneuvotteluissa ja henkilökohtaisen talouden suunnittelussa. Lisäksi se auttaa ymmärtämään, miten verotus ja mahdolliset luontoisedut vaikuttavat tuloihimme. Tämän tiedon avulla voimme tehdä tietoisempia päätöksiä ja suunnitella talouttamme tehokkaammin.

Eikö nykyinen bruttopalkkasi miellytä? Kurkkaa silloin Oikotien avoimet työpaikat tai lue vinkit, miten pyytää palkankorotusta.