Rekrytointi

Rekrytoija, muista nämä viisi asiaa vuonna 2023

Rekrytoija, muista nämä viisi asiaa vuonna 2023

SOK:n rekrytoinnin HR-asiantuntija Venla Korventausta kertoo, mitkä asiat rekrytoinnissa puhuttavat vuonna 2023. Lue viisi vinkkiä!

1. Puhu hybridityöstä konkreettisesti

HR-asiantuntija Venla Korventaustan mukaan hybridityö on aihe, josta keskustellaan tällä hetkellä lähes jokaisessa työhaastattelussa.

– Hakijat kaipaavat vapautta ja haluavat keskustella siitä, mitä hybridityö ihan käytännössä tarkoittaa avoinna olevassa roolissa, Korventausta kertoo.

Kun rekrytoit uusia työntekijöitä, valmistaudu keskustelemaan avoimesti siitä, millaisen etä- ja lähityön yhdistelmän voit tarjota uudelle työntekijälle.

2. Varaudu keskustelemaan lyhyemmästä työviikosta

Korventausta arvioi, että vuonna 2023 rekrytointien yhteydessä puhutaan hybridityön lisäksi lyhyemmästä työviikosta.

– Nämä kaksi kulkevat käsi kädessä. Ihmiset kaipaavat eri tavalla joustoa kuin aiemmin.

Valmistaudu siis keskustelemaan mahdollisuudesta tarjota uudelle työntekijälle totuttua lyhyempää työviikkoa. Mieti myös, mitä se voisi käytännössä tarkoittaa – nelipäiväistä työviikkoa, kuusituntista työpäivää vai jotakin ihan muuta.

Ihmiset kaipaavat eri tavalla joustoa kuin aiemmin.

Lue myös: Vastuullinen hakijoiden rekrytointi

3. Hyppää myyjän ja valmentajan rooleihin

Rekrytoijan rooli on monin tavoin muutoksessa, ja tämä muutos näkyy rekrytoinneissa myös vuonna 2023.

Rekrytoijan ja hakijan suhde on jo muuttunut aiempaa tasavertaisemmaksi, mutta Korventausta näkee edelleen kehittämisen mahdollisuuksia.

– Toivon, että rekryprosesseissa olisi jatkossa nykyistä enemmän avointa, suoraa, rehellistä puhetta molemmilta osapuolilta. Vaatii vielä aikaa ja työtä, että tämä muutos tapahtuu kaikissa organisaatioissa, hän kertoo.

Rekrytoijan rooli on monin tavoin muutoksessa, ja tämä muutos näkyy rekrytoinneissa myös vuonna 2023.

Korventausta kuvailee rekrytoijan roolia valmentavaksi.

– Rekrytoijien tehtävänä on jakaa hyviä käytäntöjä rekrytoiville esihenkilöille, hän kertoo. Rekrytoijat voivat siis omalla panoksellaan auttaa rekrytoivia esihenkilöitä rakentamaan prosesseista aiempaa tasavertaisempia ja avoimempia.

Valmentavan otteen lisäksi rekrytoijilta tarvitaan nyt aiempaa enemmän myyntiosaamista.

– Myynnin osaaminen auttaa ratkaisemaan osaajapulaa. Rekrytoijan on osattava myydä avoinna oleva paikka hakijalle, Korventausta konkretisoi.

Lue myös: Miten järjestetään työhaastattelu vastuullisesti?

4. Panosta rekryprosessin sujuvuuteen

Korventausta toivoo, että rekrytointia alettaisiin tehdä entistä ketterämmin – niin, ettei asioita tehtäisi tottumuksen vaan todellisen tarpeen vuoksi.

– Prosessissa jokaisella palikalla tulisi olla tarkoituksensa. Erilaisille osaajille suunnattujen rekrytointien ei siis tarvitsisi olla keskenään samanlaisia.

Vaikeasti rekrytoitavien osaajien, kuten kansainvälisten ammattilaisten rekrytoinnista tulisi tehdä mahdollisimman helppoa ja sujuvaa hakijoille.

– Kuitenkin niin, ettei prosessi ole liian nopea, vaan että kaikesta olennaisesta tulee keskusteltua, Korventausta huomauttaa.

Lue myös: Viesti vastuullisesti rekrytoinnissa!

Hän näkee, että toimiala- ja kompetenssipohjainen rekrytointi on lisääntymässä tulevaisuudessa.

–  Kun syventyy tiettyyn toimialaan, voi syventyä ymmärtämään tiettyä kohderyhmää paremmin. Se voi auttaa tekemään rekrytointia ketterämmin ja tuloksellisemmin.

5. Kerro palkka rekryilmoituksessa

Palkka-avoimuus on yksi rekrytoinnin kentällä vuonna 2022 puhuttaneista seikoista. Venla Korventausta näkee, että palkat tulevat pysymään puheenaiheena myös vuonna 2023.

– Se, että rekrytointi-ilmoituksissa näkee aiempaa enemmän palkkoja, normalisoi palkasta puhumista ja lisää läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä.

Lue myös: Palkka-avoimuudella lisää vastuullisuutta työelämään

Korventausta kannustaa rekrytoijia julkaisemaan palkan ilmoituksessa siksikin, että se vähentää turhaa työtä molemmissa päissä.

– Siitä näkee heti, ollaanko samalla sivulla palkasta. Palkan kertomalla saa enemmän relevantteja hakemuksia.

Psst! Oikotie Työpaikat -sivuston kävijöistä 90 % ilmoitti palkka-avoimuuden lisäävän työpaikkailmoituksen kiinnostavuutta. Voit nyt lisätä työpaikkailmoitukselle tiedon palkasta. Lue lisää!