Vastuullisuus

Elonkaari-malli huomioi työntekijöiden muuttuvat elämäntilanteet halki urapolun

Työeläkeyhtiö Elo

Vastuullinen työpaikka

Työsuhteen alku- ja loppupään välille mahtuu laaja kirjo erilaisia tilanteita, jotka asettavat haasteita työssä suoriutumiselle. Työeläkeyhtiön malli auttaa havainnollistamaan henkilöstökäytäntöjä, joita on tarjolla elolaisten työhyvinvoinnin turvaamiseksi.  

Arvostettu ja kehittyvä työyhteisö, jossa jokainen voi kokea onnistumisia. Tähän ajatukseen kiteytyy työeläkeyhtiö Elon henkilöstövisio, jonka keskiössä on työntekijöiden huomioiminen yksilöinä, erilaisine elämäntilanteineen.

– Puhumme Elonkaaresta eli siitä, mitä eri vaiheita elolaisen työuraan sisältyy. Elonkaari-malli on kaksipuolinen – se on paitsi esihenkilöiden työkykyjohtamisen tukena, mutta viestii myös henkilöstölle siitä, minkälaista tukea pystymme tarjoamaan pitkin työuraa erilaisissa tilanteissa. henkilöstöpäällikkö Marketta Ekholm kuvaa.

Elossa on käytössä suuri määrä erilaisia henkilöstö- ja työkykyjohtamisen käytäntöjä. Niistä muodostuva laaja kokonaisuus haluttiin saada yhteisen mallin alle. Näin muodostui Elonkaari, jonka tarkoituksena on tuoda henkilöstökäytäntöjä näkyvämmäksi ja mahdollisimman selkeäksi jokaiselle, jotta niitä osataan ottaa käyttöön tilanteen niin vaatiessa. Kun tieto on koottu yhteen paikkaan ja on kaikkien käytettävissä, edistetään samalla myös yhdenvertaisuuden toteutumista halki urapolun. 

– Yhdenvertaisuus on edellytys sille, että pystymme varmistamaan työurien hyvän kehittymisen ja ihmisten työskentelyn mahdollisimman pitkään. Lisäksi haluamme tietysti näyttää itse esimerkkiä, eli luomme kestävän työelämän edellytyksiä tekemällä henkilöstöjohtamista hyvin, Ekholm kertoo.

 

Hilkka Malinen

Marketta Ekholm

Kuuntelu kertoo välittämisestä

Elossa kehittämispäällikkönä työskentelevän Jukka Alatalon arkeen tuli muutoksia perheenlisäyksen myötä. Tasapainottelu työ- ja perhe-elämän välillä vaati uudenlaisia järjestelyjä sekä joustavuutta työnantajan taholta. Työpaikalla vallitsevan kannustavan ilmapiirin ansiosta päätös perhevapaalle jäämisestä oli lopulta helppo.

– Minulle oli tärkeä tuki työssä jaksamisen kannalta, että sain perheen kanssa olla päättämässä, mikä olisi se paras ratkaisu omalle kohdalle. Perhevapaiden kohdalla olen saanut itse päättää, milloin haluan ne pitää. Päädyinkin ripottelemaan niitä pitkin lasten lapsuusikää, Alatalo kertoo.

Hektisessä arjessa omasta hyvinvoinnista huolehtimisen merkitys korostuu. Myös avoin, hyvä keskusteluyhteys työyhteisössä on tässä tilanteessa ensiarvoisen tärkeää, Alatalo pohtii.

– Asioista voi aina keskustella avoimesti. Jos joskus on hankalampaa tai rankempaa kotona, pystytään joustamaan esimerkiksi työajoissa. Työnantaja todella kuuntelee työntekijöiden tarpeita.

– Sehän kertoo siitä, että työnantaja välittää työntekijöistään. Kun tuntee olonsa tärkeäksi, on motivoituneempi ja tekee parhaansa. Näkisin, että nykymaailmassa työhyvinvointiin panostaminen on erittäin hyvä investointi, Alatalo summaa.

 

Jukka Alatalo

Jukka Alatalo

Kiitollisuutta pitkästä työurasta

Eläkeratkaisija Anne Rokan työhistoria Elon vanhuus- ja perhe-eläketiimissä on vakuuttava – hänellä oli pitkästi työkokemusta vanhuuseläkkeiden parissa jo ennen Eläke-Fennian ja LähiTapiola Eläkeyhtiön yhdistymistä nykyiseksi Eloksi vuonna 2014.

– Mielestäni työ on antanut minulle hyvin paljon. Eläkeasiat ovat vaativia ja tekemämme työ tärkeää, sillä eläkkeitä myöntämällä teemme monen toimeentuloon liittyviä päätöksiä, hän sanoo.

Rokan varsinainen työura on päättymässä keväällä eläkkeelle jäämisen myötä, tällä hetkellä hän on osittaisella vanhuuseläkkeellä. Lyhennetyn työviikon tekeminen on sujunut hyvin ja se on saanut työyhteisössä ymmärtäväisen vastaanoton.

– Ennakoin tulevaa sillä tavalla, että minulle jäisi enemmän aikaa omille läheisille ja pystyisin heitä paremmin auttamaan. Niin sanottu pidennetty viikonloppu on siis ollut hyvä ratkaisu minun osaltani, Rokka toteaa.

Hänen mukaansa yksi parhaista asioista työssä on ollut positiivisen palautteen saaminen, etenkin silloin, kun se tulee asiakkaalta. 

– Se on tuntunut todella hyvältä. Tulee sellainen olo, että on tehnyt oikein ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä pitkän työuran ja pysynyt terveenä. Ehkä siihen on vaikuttanut juuri se, että minulla on ollut mahdollisuus tehdä sellaista työtä, josta pidän.

 

Anne Rokka

Anne Rokka

Monipuoliset käytännöt ahkerassa käytössä

Yksilölliset työaikajärjestelyt ja perhevapaiden joustava suunnittelu ovat vain esimerkkejä Elonkaaren hyödyntämisessä henkilöstön työhyvinvoinnin turvaamiseksi. Malli mukautuu jokaisen elolaisen henkilökohtaisiin tarpeisiin, jokaisella on omanlaisensa Elonkaari.

– Elonkaari-malli on meillä keskeinen osa johtamista. Näkisin työkykyjohtamisen käytäntöjen olevan meillä huomattavan monipuolisesti käytössä, kenties juuri sen ansiosta, että niiden näkyvyyteen on panostettu. Olemmekin saaneet tästä kiitosta esimerkiksi tilanteessa, jossa työntekijällä on haasteita työkyvyssä, Marketta Ekholm toteaa. 

– Toki tämä on asia, jota on pidettävä jatkuvasti esillä. Eläkeyhtiönä jaksamista ja työkykyä tukevat asiat ovat meille hyvin tärkeitä, hän painottaa.

Toimittaja: Emma Järvi
Kuvaaja: Niko Jekkonen