Castrén & Snellman: Kun työnantaja tukee työnteossa, perhearki pyörii uraa pysäyttämättä
Castrén & Snellman panostaa työn ja perhe-elämän tasapainoon esihenkilötyöllä sekä erityisellä Silta-projektilla, joka tukee perheellisten työntekoa esimerkiksi mentoroinnin muodossa.
”Riittävän monta kertaa”, vastaa asianajaja Jerker Pitkänen nauraen, kun häneltä tiedustelee, kuinka useasti hän on astunut lattialle lojumaan jääneen Lego-palikan päälle. Jerkerin nelivuotias Liam-poika on innokas rakentaja, joten palikat ovat tulleet isälle tutuiksi niin hyvässä kuin pahassa.
Jerker Pitkänen
Jerker työskentelee Castrén & Snellmanilla Kansainvälinen rakentaminen ja -projektit -tiimissä. Hän neuvoo yritysasiakkaita sopimuksissa ja avustaa heitä erimielisyystilanteissa. Poikansa syntyessä hän piti kaikki mahdolliset isyysvapaat ja myös hieman vanhempainvapaata. Töihin palatessa tuoretta isää askarrutti se, miten pikkulapsiperheen arki sovittuisi yhteen vaativan asiantuntijatyön kanssa. Huolet osoittautuivat nopeasti turhiksi.
”Yrityskulttuuri on keskeisessä asemassa, jotta työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuu”, sanoo Jerker. Hän kehuu Castrén & Snellmanin eli tuttavallisemmin Cassun hyvää ja avointa ilmapiiriä. Monella esihenkilöllä on omakohtaista kokemusta lapsiperhearjesta, ja suhtautuminen sen ajoittaisiin haasteisiin on ymmärtäväistä ja kannustavaa.
”Perheelliset työntekijät huomioivia käytänteitä on useita. Esimerkiksi palaverit pyritään pitämään virka-ajan puitteissa, etätyö on mahdollista ja lapsen sairastuessa työt voidaan järjestää joustavasti tarpeen mukaan”, kertoo Jerker.
Tasapainoa työhön ja perhe-elämään
Syrjimättömyys on vastuullisen työnantajan arvo numero yksi. Silti yhä toisinaan törmää siihen, kuinka perheellisyys jarruttaa varsinkin naisten urakehitystä. Pitkäsen kollega, Cassulla vuodesta 2013 työskennellyt Suzanne Simon-Bellamy sanoo, että Castrén & Snellmanilla perheellinen luo uraa siinä missä muutkin.
Suzanne Simon-Bellamy
”Asemani ja roolini ovat kehittyneet vuosien saatossa. Olen ollut hyvin tyytyväinen täällä työskentelyyn”, kilpailulainsäädännön parissa työskentelevä Suzanne kertoo.
Hänen lapsensa ovat syntyneet vuosina 2015 ja 2019. Viimeisimmältä äitiysvapaaltaan Suzanne palasi töihin viime vuoden syyskuussa oltuaan sitä ennen kotona vuoden.
”Äitiysvapaalla oli ihanaa, mutta koen, että työ on iso osa identiteettiäni, joten paluu oli mieluinen”, hän kertoo.
Mutkaton kommunikaatio esihenkilön kanssa on tehnyt työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta helppoa. Suzanne arvostaa sitä, että työelämän tasapainoon ja työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan.
”Cassulla on esimerkiksi käynnistetty Silta-projekti, jonka puitteissa on kehitetty ja kehitetään keinoja helpottamaan perheellisten arkea”, hän taustoittaa.
Mentoroinnista tukea työelämän siirtymissä
Silta-projektissa työntekijän tilanne kartoitetaan sekä perhevapaan kynnyksellä että siltä palatessa ja siirtymää suunnitellaan yhdessä työntekijän kanssa hyvissä ajoin. Projektiin kuuluu paluuvaiheeseen liittyvä mentorointi, johon myös Suzanne on osallistunut.
”Mentorin kanssa voi luottamuksellisesti keskustella esimerkiksi mahdollisista lapsiarkeen tai sen ja työn yhdistämiseen liittyvistä haasteista ja pohtia niihin ratkaisuja”, Suzanne kertoo.
Mentorointia ei ole tarkoitettu ainoastaan äideille eikä ensimmäistä kertaa tai pitkältä perhevapaalta palaaville, vaan sitä voivat hyödyntää myös isät ja lyhyemmän aikaa työelämästä poissa olleet vaikka jokaisen lapsen jälkeen.
Jerker on osallistunut mentorointiin mentorin roolissa. Mentoripari muodostetaan palaavan työntekijän pyynnöstä ja mentorina toimii toinen perheellinen cassulainen.
”Mielestäni on hienoa, kuinka sekä mentori että mentoroitava voivat oppia toistensa arjesta ja löytää uusia näkökulmia”, hän sanoo.
Valinnanvapaus lisää viihtyvyyttä
Sekä Jerker että Suzanne ovat aloittaneet Castrén & Snellmanilla aikanaan harjoittelijoina. Kumpikaan ei ole vakinaistamisensa jälkeen edes harkinnut muualle siirtymistä.
”Vaikutuin jo heti alussa Cassun yhteisöllisyydestä. Työn sisältö ei välttämättä muuttuisi, vaikka työskentelisin toisessa toimistossa. Tästä syystä työyhteisön merkitys motivoivana tekijänä korostuu”, Jerker pohtii.
Koronan aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi kollegoita ei ole voinut nähdä tavalliseen tapaan, mutta työkavereihin pidetään yhteyttä verkkoyhteyksien välityksellä ja esimerkiksi etäkahvitellen. Sekä Jerker että Suzanne uskovat, että etä- ja lähityöskentelyä yhdistävä hybridimalli yleistyy myös sen jälkeen, kun normaalioloihin on palattu.
”Meillä etätyö on toki ollut mahdollista jo ennen koronaa”, huomauttaa Suzanne.
”Mitä enemmän työntekijällä on mahdollisuuksia vaikuttaa oman työnsä järjestämiseen, sitä paremmin hän viihtyy. Koen, että Castrén & Snellmanilla tämä huomioidaan hyvin, oli kyseessä sitten perheellinen, tavoitteellisesti urheileva tai muita työn ulkopuolisia asioita elämässään arvostava henkilö.”