Työnantajakuva

Veikkaus: Tutkimuksesta uusia työkaluja vastuullisuustyöhön

Veikkaus Oy

Case

Vastuullinen työpaikka -tutkimus on Suomen suurin työelämän vastuullisuustutkimus, joka toteutetaan vuosittain osana Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisöä. Veikkaus on mukana yhteisössä, ja on tutkimuksen myötä saanut uusia ajatuskulmia omaan vastuullisuustyöhönsä.

Vastuullinen työpaikka -tutkimuksessa työnantajan vastuullisuutta arvioidaan seitsemässä kategoriassa; 1) syrjimättömyys, 2) työelämän tasapaino ja hyvinvointi, 3) esihenkilötyö, 4) työn merkitys ja työssä kehittyminen, 5) palkkaus, 6) hakijakokemus ja 7) kestävä kehitys. Vastuullinen työpaikka -yhteisössä mukana olevat työnantajat sitoutuvat noudattamaan ja kehittämään näitä vastuullisen työpaikan periaatteita.

Veikkauksen Osaaminen ja työnantajamielikuva -yksikössä kehityspäällikkönä työskentelevän Miika Viljakaisen mukaan Vastuullinen työpaikka -tutkimus on mahdollistanut henkilöstön aidon kuulemisen ja tuonut esiin palautteen antamisen merkityksen.

– Oikotien ammattilaisten laatima tutkimuksen kysymyspatteristo tuo hyvin esiin olennaisia asioita työpaikalla ja sen pohjalta on hyvä analysoida ja kehittää ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Tutkimusvastaukset ovat erittäin arvokasta dataa ihan jokapäiväiseen työhön ja johtamiseen, Miika Viljakainen kertoo.

Yhteisö ja tutkimus antavat konkreettisia työkaluja työpaikoille. Tutkimus lisää vastuullisuustietoutta ja opastaa nostamaan tärkeitä aiheita esille työyhteisössä.

Veikkauksen tärkeitä, räätälöidystä tutkimuksesta tukea saavia osa-alueita ovat viime aikoina olleet muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä vastuullisuus- ja vuosikertomusraportointi.

Läpinäkyvyyttä teemoihin

Työelämässä niin yksilön kuin yhteisönkin jatkuva kehittäminen on erittäin tärkeää.

– Selkeä, joustava ja jatkuvasti päivittyvä Vastuullinen työpaikka -tutkimus tuo kaivattua läpinäkyvyyttä teemoihin – myös silloin, kun asia on haastavampi ja keskustelu voi olla vaikeaa. Osana prosessia asioista on kuitenkin helpompi keskustella ja tyytyväisyys organisaatioissa kasvaa. Parasta on, kun voidaan löytää yhdessä miettien ratkaisuja, Viljakainen sanoo.

Vastuullinen työpaikka -yhteisöstä saatu vertaistuki on niin ikään merkittävä osa onnistunutta kokonaisuutta. Tämä lisää sitoutumista yhteisöön ja tuottaa toivottuja tuloksia.

– Vastuullinen työpaikka -tutkimus tuo yritykseen monia hyötyjä ja lisää myös työnantajan vetovoimaa työmarkkinoilla. Tutkimuksen tekeminen, tulosten tutkailu ja niihin perustuvat toimenpiteet kirittävät koko organisaatiota pitämään riman korkealla. Tämä palvelee edelleen meidän koko organisaatiota ja työntekijöitä, Miika Viljakainen kiittelee.

Oikotien Partner Manager Hanna Auvinen on tehnyt pitkään yhteistyötä Veikkauksen HR-tiimin kanssa.

– Yhteistyö Veikkauksen kanssa on syventynyt vuosien varrella ja olemmekin saaneet Veikkauksesta aktiivisen kumppanin vastuullisuustutkimuksen sekä yhteisön kehitystyöhön. Veikkauksen monipuolinen vastuullisuustyö näkyy koko Veikkauksen organisaatiossa ja antaa myös meille Oikotiellä hyviä ideoita yhteisön eteenpäin viemiseen. Työelämän vastuullisuus ja sen ympärille rakentuvat teemat vaativat jatkuvaa edistämistä ja uteliasta asennetta, joita meiltä kummaltakin löytyy roppakaupalla!

Kuvassa: Veikkauksen HR Business Partner Sonja Heiskanen ja yritysvastuupäällikkö Johanna Lipponen pääsivät juhlistamaan Vastuullinen työpaikka -palkintoa 2023.

Haluatko lisätietoaVastuullinen työpaikka -tutkimuksesta ja -kilpailusta? Lue lisää ja osallistu yhteisöön sekä tutkimukseen täältä.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Niko Jekkonen