Työhakemus

Vapaamuotoinen työhakemus – näin munaat sen

Vapaamuotoinen työhakemus tietokoneella.

Työpaikkailmoituksessa pyydetään lähettämään rekrytoijalle vapaamuotoinen työhakemus. Vaikuttaa simppeliltä hommalta, mutta munaamisen mahdollisuudet ovat monet.

1. Kohdenna vapaamuotoinen työhakemus ”kaikille”

Yksikään työnantaja ei syty työhakemuksesta, jota hakija ei ole kohdentanut kunnolla. Ympäripyöreällä vapaamuotoisella hakemuksella osoitat työnantajalle vain ja ainoastaan, ettet ole perehtynyt organisaatioon etkä oikeastaan ole edes kiinnostunut työskentelemään sen palveluksessa. 

Hakemuksen räätälöinti on siis kaiken A ja O. Perehdy työnantajaan surffaamalla sen verkkosivuilla ja somekanavilla ja kurkkimalla potentiaalisten tulevien kollegoidesi LinkedIn-profiileja. Vältä ympäripyöreitä ja kuluneita fraaseja, sekä osoita  konkreettisten, yksilöllisten esimerkkien avulla saavutustesi esilletuoma hyöty.

Lue vinkit: Näin laitat LinkedIn-profiilisi kuntoon

Mitä käytännönläheisemmillä esimerkeillä pystyt osoittamaan, että olet tutustunut työnantajaan, sitä paremmat saumat sinulla on vakuuttaa rekrytoija ja edetä työhaastatteluun.

Eezyn HR-asiantuntija Minna Peltomaa kertoo, kuinka välttää kliseet työhakemuksessa.

2. Laadi vapaamuotoinen työhakemus, joka huutaa, että ei kiinnosta

Mikään määrä osaamista, koulutusta ja työkokemusta ei vakuuta työnantajaa, jos vaikutat epämotivoituneelta hakemaan työpaikkaa. Vapaamuotoinen työhakemus onkin eräänlainen motivaatiokirje, jolla osoitat rekrytoijalle kiinnostuksesi työnantajaa kohtaan. 

Kerro työhakemuksessa, miksi olet kiinnostunut työskentelemään juuri tämän nimenomaisen työnantajan palveluksessa, ja millaiset seikat avoinna olevassa roolissa ja työtehtävissä motivoivat sinua. Vapaamuotoisessa hakemuksessa on tärkeä painottaa niitä asioita, jotka ovat haetun tehtävän kannalta oleellisia, lastentarhanhoitajan tehtävää hakiessa ei siis esimerkiksi kannata painottaa myyntilukuja. 

Näytä esimerkiksi esimerkein, miten aikasempi kokemuksesi ja saavutuksesi tukevat onnistumistasi tulevassa roolissa. Voit esimerkiksi kertoa jostakin isosta onnistumisesta, joka korostaa tehtävän kannalta olennaista osaamista. 

Mikään määrä osaamista, koulutusta ja työkokemusta ei vakuuta työnantajaa, jos vaikutat epämotivoituneelta hakemaan työpaikkaa.

Jos et hallitse kaikkea, mitä työpaikkailmoituksessa toivotaan, voit kertoa hakemuksessasi, millaisia asioita olet motivoitunut oppimaan ja opiskelemaan, jos tulet valituksi.

Lue myös: Mikä sinua motivoi töissä?

3. Keskity hehkuttamaan omia tarpeitasi ja toiveitasi

Kylmä fakta on, että työnantaja on kiinnostuneempi itsestään ja omista tarpeistaan kuin sinusta. Vaikka näkisit avoinna olevan työpaikan hienona uraloikkana ja organisaation makeana paikkana olla töissä, keskity perustelemaan näkemyksiäsi työnantajan näkökulmasta. 

Vapaamuotoisessa hakemuksessa tehtävään kannattaa siis kertoa, miksi juuri sinut kannattaa palkata, ja millaista lisäarvoa juuri sinä tuot työnantajalle – älä niinkään, miksi työpaikan vaihtaminen tekisi hyvää sinulle itsellesi. Kertomalla tarinoita aiemmista saavutuksistasi voit havainnollistaa, miten osaamisesi ja työpanoksesi voivat tuoda merkittävää hyötyä uudelle työnantajalle.

Saavutuksista voi kertoa havainnollistamalla ensin lähtötilanteen, esimerkiksi: asiakkaalla oli haasteita saada tarpeeksi kesätyöhakemuksia. Sen jälkeen voit avata, miten lähditte ratkaisemaan tilannetta, esimerkiksi tutkimalla miksi heidän viime kesän kesätyöntekijöidensä mielestä oli mukavaa olla asiakkaalla töissä ja luomalla uusia työnantajamielikuvasisältöjä, jotka rakentuivat näiden vertaisarvioiden varaan. Lopuksi kannattaa kertoa tulokset, eli, että asiakas sai enemmän hakemuksia toimenpiteiden perusteella. 

Lue myös: Näin perustelet, miksi juuri sinut pitäisi palkata

4. Koosta vapaamuotoinen työhakemus lempiadjektiiveistasi

Muuten hyvä ja kaikin puolin pätevä vapaamuotoinen työhakemus vesittyy, jos luettelet siinä tyhjiä hokemia. Työnantajan on vaikea uskoa, että ole ”reipas” tai ”nokkela”, jos et millään tavalla osoita väitteitäsi todeksi. Pahimmillaan voi käydä niin, että itsekehu haisee – eikä todellakaan hyvältä.

Hyvä vapaamuotoinen työhakemus koostuu käytännönläheisistä esimerkeistä. Jos kerrot hakemuksessa olevasi nokkela, kerro myös, millä tavalla nokkeluutesi on päässyt näyttäytymään työssä tai vapaa-ajalla. 

Muista myös lopuksi, että vaikka vapaamuotoinen hakemus on nimensä mukaisesti vapaamuotoinen, on hyvä löytää tasapaino luovuuden ja ammattimaisuuden välillä. Tämä tarkoittaa, että vaikka hakemus on persoonallinen ja luova, sen tulee silti olla jäsennelty ja selkeästi suunnattu haettavaan työtehtävään sopivaksi.

Lue myös: Tee hyvä vapaamuotoinen työhakemus ja erotu eduksesi

Vapaamuotoinen työhakemus voi olla myös avoin työhakemus. Näin nappaat unelmiesi piilotyöpaikan!

Pyydettiinkö sinua esittämään palkkatoive työhakemuksessa? Näin onnistut.

Lue täältä kaikki vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen.