Miten haen kesätyötä

Kesätyöt 14-vuotiaille - Aloita matka kohti itsenäisyyttä

Kun täytät 14 vuotta, olet todennäköisesti keskittynyt ystäviin ja vapaa-aikaan, eikä kesätyö välttämättä ole ensimmäinen asia mielessäsi. Kuitenkin kesätyöt 14-vuotiaille voivat olla ensimmäinen askel kohti itsenäisyyttä ja vastuun ottamista.

Alle 18 -vuotiaille sopivat kesätyöpaikat yhdessä paikassa. 

Kesätyöt: Tärkeä vaihe kasvussa

Kesätyöt eivät ole vain tapa ansaita rahaa; ne voivat opettaa sinulle elämäntaitoja, jotka ovat arvokkaita koko elämäsi ajan.

Miksi harkita kesätyötä 14-vuotiaana?

Kesätyöt 14-vuotiaana ovat iloa, oppimista ja enemmän. Kun olet 14-vuotias, kesätyöt voivat tuoda elämääsi iloa ja arvokkaita oppimiskokemuksia. Miksi siis harkita kesätyötä niin nuorena? Tässä on muutamia syitä:

 • Itsenäisyys: Kesätyö antaa sinulle ensimmäisen maistiaisen itsenäisestä elämästä. Voit ansaita omaa rahaa ja oppia vastuunkantoa taloudellisista päätöksistä.
 • Uusia ystäviä: Työskennellessäsi erilaisten ihmisten kanssa voit luoda uusia ystävyyssuhteita ja laajentaa sosiaalista verkostoasi.
 • Työelämätaitojen oppiminen: Kesätyö voi opettaa sinulle monia käytännön taitoja, kuten asiakaspalvelua, ongelmanratkaisua ja ajanhallintaa, jotka ovat hyödyllisiä tulevaisuudessa.
 • Itsetunto: Onnistuminen työssä voi lisätä itsetuntoasi ja luottamustasi omiin kykyihisi.
 • Uusia näkökulmia: Kesätyö voi auttaa sinua hahmottamaan, millaisia ura- ja koulutusmahdollisuuksia haluat harkita tulevaisuudessa.
 • Aktiivinen kesä: Sen sijaan, että viettäisit kesän vain kotona, voit kokea mielenkiintoisia seikkailuja ja oppia uusia asioita kesätyön kautta.

Joten, vaikka oletkin vasta 14-vuotias, harkitse kesätyötä rohkeasti. Se voi olla ensimmäinen askel itsenäisyyden, oppimisen ja kasvamisen tiellä kohti valoisaa tulevaisuutta!

Millaisia töitä 14-vuotias voi tehdä?

 • Kuljetus- ja jakelutyöt: Voit työskennellä esimerkiksi sanomalehtien jakelijana tai mainosten levittäjänä.
 • Ruokapalvelut: Saatat päästä avustamaan ruoanvalmistuksessa, tiskaamisessa tai ruokasalin siivoamisessa ravintoloissa ja kahviloissa.
 • Maatilatyö: Maaseudulla voit auttaa maatiloilla erilaisissa tehtävissä, kuten marjojen poimimisessa tai eläinten hoitamisessa.
 • Kesäleirit ja lastenhoito: Monet kesäleirit ja lastenhoitotehtävät ovat avoinna 14-vuotiaille, mutta usein vaaditaan aikuisen valvontaa.
 • Pakkaus- ja lajittelutyöt: Joissakin yrityksissä voit auttaa tuotteiden pakkaamisessa ja lajittelussa.
 • Pihanhoito ja puutarhatyöt: Voit auttaa naapureita pihan hoidossa, nurmikon leikkaamisessa tai puutarhan kunnostamisessa.

Mistä löytää kesätyö 14-vuotiaalle?

Kun olet päättänyt hakea kesätyötä, voit etsiä mahdollisuuksia seuraavista lähteistä:

 1. Oikotie Työpaikkojen kesätyösivu alle 18-vuotiaille hakijoille kerää yhteen alaikäisille sopivat kesätyöpaikat. Suosittelemme myös hakemaan paikkoja esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa harjoittelu -hakusanalla. Monet kesätyöpaikat edellyttävät yli 16 vuoden ikää, älä silti lannistu vaan jatka tarmokkaasti etsimistä!
 2. Tutustu työelämään ja tienaa. Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelma on nuorelle oiva mahdollisuus päästä kokeilemaan työelämää. Harjoitteluohjelmaa voidaan soveltaa vain niillä aloilla, joissa sopimus on tehty.
 3. 4h-yhdistykset työllistävät vuosittain tuhansia alaikäisiä eri tehtäviin. Töitä voi löytyä myös esimerkiksi mansikkamaalta.
 4. Paikalliset yritykset: Ota yhteyttä paikallisiin yrityksiin, kuten ruokakauppoihin tai kahviloihin. Näissä paikoissa saatat löytää mahdollisuuksia aloittaa ensimmäinen kesätyösi.
 5. Koulun kautta: Kysy koulultasi, onko heillä tietoa mahdollisista kesätyömahdollisuuksista tai ohjelmista, jotka voivat auttaa sinua löytämään työpaikan.
 6. Perhe ja ystävät: Ota yhteyttä perheenjäseniin ja ystäviin, ja kysy, onko heillä tietoa mahdollisista kesätyöpaikoista. Suositukset voivat olla erinomainen tapa löytää työpaikka.
 7. Kunnan ja järjestöjen ohjelmat: Monet kunnat ja nuorisojärjestöt tarjoavat kesäohjelmia ja -työpaikkoja nuorille. Tarkista, onko lähelläsi tällaisia ohjelmia.

Kesätöihin liittyvät rajoitukset ja säännöt

On tärkeää tietää, että alaikäisille työntekijöille on asetettu tietyt rajoitukset ja säännöt, jotka on suunniteltu heidän suojelemisekseen ja turvallisuutensa takaamiseksi.14-vuotias ei vielä voi työskennellä yhtä paljon kuin täysi-ikäiset, vaan työllä on tiettyjä rajoituksia. Esimerkiksi yli- tai hätätyötä ei saa vielä 14-vuotiaana tehdä lainkaan.

Lisäksi työ ei saa vahingoittaa 14-vuotiaan kehitystä tai terveyttä tai haitata koulunkäyntiä.

Millaisia rajoituksia 14-vuotiaana on? 

 • Työaika: 14-vuotiaana voit tehdä kevyitä tehtäviä viikonloppuisin ja lomilla enintään 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa. Työskentelyä voi olla kello 6.00 ja 20.00 välillä. Koulupäivinä maksimityöaika on kaksi tuntia. Työskennellessä koulu- ja työpäivän yhdistetty pituus ei saa ylittää kahdeksaa tuntia, eli kahden tunnin työpäivän lisäksi koulua saa olla korkeintaan kuusi tuntia.
 • Riittävä lepo: Työpäivien välille on varattava 14 tuntia lepoaikaa, eli jos 14-vuotias tekee edellisenä iltana töitä kahdeksaan asti, hän voi mennä töihin seuraavana päivänä aikaisintaan kymmeneltä. Sinulla on oikeus saada säännöllisiä taukoja ja riittävästi lepoa työpäivän aikana. Lisäksi laki määrää, että yli neljän ja puolen tunnin työaikaan kuuluu yksi puolen tunnin tauko, jonka aikana saa poistua työpaikalta esimerkiksi syömään.
 • Raskaat työt: Et saa osallistua raskaisiin tai vaarallisiin tehtäviin, kuten koneiden käyttöön tai kemikaalien käsittelyyn.
 • Koulunkäynti: Kesätyö ei saa vaikuttaa koulunkäyntiisi. Sinun on edelleen huolehdittava opiskelusta.
 • Huoltajan suostumus: Jotkut tehtävät edellyttävät huoltajan suostumusta, ja heidän on hyväksyttävä työolosuhteet ja työaikasi.

Lue lisää 14-vuotiaana työskentelystä Finlexin sivuilta kohdasta Laki nuorista työntekijöistä.

Tsemppiä kesätyönhakuun nuori tutkimusmatkailija!

Tiedämme, että kesätyönhaku voi tuntua jännittävältä ja ehkä hieman pelottavalta, mutta haluamme muistuttaa sinua siitä, että olet täynnä potentiaalia ja voimaa. Seuraava askel kohti kesätyötä voi avata ovia seikkailuihin, oppimiseen ja hauskuuteen.

Muista, että jokainen hakemus ja haastattelu ovat mahdollisuus oppia ja kasvaa. Älä pelkää epäonnistumista, sillä se on osa matkaa kohti onnistumisia. Luota omiin kykyihisi ja ole ylpeä siitä, että olet rohkeasti hakemassa kesätyötä. Sinä pystyt siihen!

Lue myös: Opas kesätyönhakuun.

Löytyikö unelmien kesätyö? Katso vinkit kesätyön aloitukseen.