Kesätyöntekijälle

Vuoden kesätyöntekijä Maija Rintala rauhoittelee kesätyöhön valmistautuvia: “Kaikkea ei tarvitse osata heti”

Vuoden kesätyöntekijä Maija Rintala

Viime kesänä vuoden kesätyöntekijäksi valittu Maija Rintala kannustaa uusia kesätyöntekijöitä pitämään mielen avoimena ja ymmärtämään, ettei uuden tulokkaan oleteta osaavan heti kaikkea.

Rinnekodissa kehitysvammaisten lasten kuntouttajana toiminut Maija Rintala valittiin viime kesän päätteeksi vuoden kesätyöntekijäksi Vastuullinen kesäduuni -seminaarissa. Rintala keräsi kiitosta varsinkin läsnäolevasta ja lapsirakkaasta persoonastaan sekä oma-aloitteisuudesta ja uusista ideoista. Kesän jälkeen Rintala sai jatkaa Rinnekodilla osa-aikaisena, viimeistellen samalla toimintaterapeutin opintojaan.

“Työn ja opintojen yhdistäminen sujui, koska sain päättää vuoroista vapaasti. Työnantaja ymmärsi, että en kykene tekemään jokaista vuoroa”, Rintala kertoo.  

Valmistuminen nostatti itseluottamusta

Jouluna Rintala valmistui toimintaterapeutiksi ja vuoden vaihteen jälkeen hän jo aloitti uudessa työssä Autismisäätiöllä valmentajana. Työtehtäviin sisältyy eri tasoisten autisminkirjoon kuuluvien asiakkaiden ohjausta, valmennusta sekä arjen taitojen opettelua.

Aiemman työpaikassa Rinnekodissa asiakkaat olivat hyvin vaikeasti kehitysvammaisia, kun taas Autismisäätiöllä valmennettavat ovat lievemmin kehitysvammaisia. Hyppy uusiin saappaisiin sujui helpommin, kun pohjalla oli kokemusta haastavasta päästä. Uudessa työpaikassa vasta valmistuneena aloitettuaan Rintala huomasi muutoksen itsessään työntekijänä. Opiskelija ja kesätyöntekijä ovat Rintalan mukaan monella tapaa samalla viivalla - oppimassa uutta ja kehittymässä. Valmistumisen myötä vastuu omasta työstä kasvaa aivan uudella tavalla.

“Vastuu tuntui aluksi jännittävältä, mutta aika nopeasti siihen myös tottui”, Rintala summaa.

“Huomaan, että nyt itselläni on enemmän rohkeutta tarttua asioihin ja tehdä itsenäisempiä päätöksiä. Kesätyöntekijänä tulee helposti haettua turvaa vakituisista. Uusi työ on opettanut itsevarmuutta ja antanut luottamusta omiin taitoihin.”  

Tärkeintä on olla kiinnostunut ja utelias

 Ensimmäisiin oman alan kesätöihin valmistautuvia Rintala neuvoo pitämään mielen avoimena ja ennakko-oletukset kurissa. Uudessa työpaikassa aloittaessa kukaan ei vielä oleta kesätyöntekijän osaavan kaikkea, vaan tehtäviin kyllä opastetaan ja perehdytetään ajan kanssa. Tärkeintä on ottaa uusi tieto vastaan avoimesti ja olla aidosti kiinnostunut ja utelias.

“Olen itsekin luonteeltani sellainen, että pyrin täydellisyyteen. Pitää oikein erikseen muistuttaa itseäni siitä, ettei kaikkea tarvitse osata heti. Kukaan ei ole osannut, vaan jokainen on ollut samassa tilanteessa joskus, tekemässä asioita ensimmäistä kertaa.”  

Teksti: Väinö Vasara Kuva: Niko Jekkonen