Työelämä

Vuoden 2023 vastuullisimmat työpaikat

vty23
Vastuullinen työpaikka

Kun aika on taas vuoden vastuullisimmille työpaikoille! Työntekijöiden ääni on tullut kuuluviin, sillä Vastuullinen työpaikka -tutkimukseemme vastasi vuoden aikana 4 941 työntekijää! Tutkimus on yksi Suomen suurimmista työelämän vastuullisuutta ja työntekijöiden vastuullisuuskokemusta mittaavista tutkimuksista. 

Tammi-syyskuussa toteutettavaan tutkimukseen saivat osallistua kaikki Vastuullinen työpaikka -yhteisössä mukana olevat työnantajat. Jokainen kilpailuun ilmoittautunut organisaatio sai oman kyselylinkin sekä QR-koodin, joiden avulla heidän työntekijänsä vastasivat kyselyyn. Tutkimuksen kysymykset perustuvat Vastuullinen työpaikka –yhteisön seitsemään periaatteeseen. Tänä vuonna tutkimuksessa kysyttiin lisäksi palautteenantoon liittyviä kysymyksiä. 

Tutkimustulosten perusteella Vastuullinen työpaikka -yhteisö palkitsee kauden parhaat työnantajat kolmessa kategoriassa: 1000plus (yli tuhat työntekijää), suuret yritykset (250-1000 työntekijää) sekä pienet ja keskisuuret (alle 250 työntekijää) organisaatiot. Kilpailussa menestyminen on paitsi meriitti hyvin tehdystä työstä, myös kilpailuvaltti kun kilpaillaan parhaista osaajista työmarkkinoilla. Tutkimuksen toteutti IROResearch. 

62% työntekijöistä pitää vastuullisuutta tärkeänä työpaikan valintakriteerinä

Työntekijöiden, asiantuntijoiden sekä esihenkilöiden vastuullisuuskokemus on tänä vuonna parantunut edellisvuosista kaikilla osa-alueilla. Työnantajan joustaminen sekä työn ja yksityiselämän sovittaminen yhteen koetaan kokonaisuudessaan vastuullisuuden näkökulmasta varsin myönteisesti. Esihenkilötyön tulokset ja vastuullisuuden merkitys työpaikan valintakriteerinä ovat parantuneet viime vuodesta.

Tänä vuonna työntekijöiden vastuullisuuskokemukseen vaikutti eniten työntekijöiden kokema yhdenvertainen kohtelu, työnantajan työntekijöille antamat konkreettiset työkalut työssä jaksamiseen sekä se, että esihenkilö puuttuu havaitsemiinsa tai hänelle kerrottuihin epäkohtiin. Mahdollisuus keskustella esihenkilön tai HR:n kanssa työelämän ja muun elämän yhteensovittamisesta sekä ammatillisen kehittymisen mahdollistaminen vaikuttivat myös vahvasti työntekijöiden kokemukseen vastuullisesta työpaikasta. Lataa täältä tutkimuksen tiivistelmä.

vty top3 pk

Pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa Himaharju nousi voittoon

Pienet ja keskisuuret organisaatiot -kilpailukategorian voittajaksi nousi lopulta lasten- ja nuortenkoti Himaharju, joka kirkasti tänä vuonna viimevuotisen kolmossijansa voitoksi. Lasten- ja nuortenkoti Himaharju on vuonna 1999 perhekotina toimintansa aloittanut, 21-paikkainen kouluikäisille lapsille ja nuorille tarkoitettu yksityinen lastensuojelulaitos Kiuruveden seudulla. Himaharjun voiton perusteena oli erittäin hyvä suoriutuminen useammallakin vastuullisen työelämän osa-alueella - Himaharju arvioitiinkin sarjansa parhaaksi työelämän tasapainossa ja hyvinvoinnissa, vastuullisessa esihenkilötyössä, työn merkityksessä ja työssä kehittymisessä sekä tehtävän vaatimusten mukaisessa palkkauksessa. 

Kategoriassa toiseksi sijoittunut työeläkeyhtiö Veritas nosti hienosti sijoitustaan viime vuoden kahdeksannesta sijasta. Veritaksen palkintosijan perusteena oli tasaisen vahva suoritus vastuullisuuden eri osa-alueilla, joista erityisiä vahvuuksia olivat kestävän kehityksen huomioiminen sekä hyvä hakijakokemus ja perehdytys. Veritaksella ajatellaan, että vastuullisen työpaikan peruselementtejä ovat yhteistyö, uudistuminen, rehellisyys ja läpinäkyvyys. Jokaisella on oma vastuunsa niin hyvän työilmapiirin ylläpitämisessä, avoimessa viestinnässä kuin työprosessien kehittämisessä. Lue täältä, miten vastuullisuus toteutuu Veritaksessa. 

Kolmanneksi sijoittunut sote-alalla toimiva Sofita nousi tänä vuonna kokonaan uutena tulokkaana listoille. Sofita tarjoaa hyvinvointialueille täydentävän työvoiman ja suorarekrytoinnin palveluja tarkoituksenaan rakentaa uutta, sujuvampaa sote-arkea kaikkialla Suomessa. Verrattuna muihin palkittuihin, Sofitan erityisenä vahvuutena oli syrjimättömyys ja työntekijöiden kokema yhdenvertaisuus, työn merkitys ja työssä kehittyminen.  

Clas Ohlson on vastuullisin työpaikka suurten organisaatioiden sarjassa

Suurten organisaatioiden kategorian voittaja Clas Ohlson arvioitiin työntekijöidensä mielestä sarjansa parhaaksi peräti viidellä vastuullisuuden osa-alueella: yhdenvertaisuudessa, työelämän tasapainossa ja hyvinvoinnissa, vastuullisessa esihenkilötyössä, tehtävän vaatimusten mukaisessa palkitsemisessa sekä hyvässä hakijakokemuksessa ja perehdytyksessä. Clas Ohlson onkin vuosia panostanut yrityskulttuurissaan siihen, että jokainen työntekijä saa olla oma itsensä ja tilaa kasvaa sekä kehittyä.  

Toiselle sijalle suurten organisaatioiden sarjassa sijoittui laivayhtiö Eckerö Line. Eckerö Linen vahvuuksia olivat esimerkiksi hakijakokemus, työelämän tasapaino ja hyvinvointi sekä syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus, jotka kaikki arvioitiin sarjassaan kolmen parhaimman joukkoon. Eckerö Line on tämän vuoden aikana panostanut sekä sisäisen että ulkoisen työnantajakuvansa kehittämiseen ja yrityksen tavoitteena onkin olla Itämeren paras työpaikka. 

Kolmannelle sijalle sarjassa ylsi upeasti Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak). Diakin palkintosijan perusteena oli työntekijöiden kokema yhdenvertaisuus sekä työelämän tasapaino ja työn merkitys. Diak on jo useampana vuonna panostanut vastuullisempaan työelämään ja kehittänyt työntekijäkokemustaan, joten se on menestynyt edellisvuosina erittäin hyvin työelämän vastuullisuustutkimuksessa. Viime vuonna Diak voitti suurten organisaatioiden sarjan.  

Destialle jälleen voitto 1000plus organisaatioiden sarjassa

Tänä vuonna 1000plus organisaatioiden sarjassa voittoon ylsi viime vuoden tapaan Destia. Destia on Suomen suurin infra-alan yhtiö, jossa työskennellään koko infran elinkaaren tehtävissä suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapitoon. Destia on osa kansainvälistä Colas-konsernia, joka on maailman johtavia liikenneinfrastruktuurin rakentajia ja kunnossapitäjiä. Destia sai työntekijöiltään erittäin hyvät arvosanat kaikilla vastuullisuuden osa-alueilla ja oli sarjansa paras peräti kuudella eri osa-alueella: syrjimättömyys, työelämän tasapaino, vastuullinen esihenkilötyö, työn merkitys ja työssä kehittyminen, palkitseminen ja kestävä kehitys. Lue lisää Destiasta vastuullisena työpaikkana täältä

1000plus sarjassa toisen sijan nappasi rahapeliyhtiö Veikkaus. Viime vuoden kolmossijan yhdellä sijalla kirkastanut Veikkaus menestyi tasaisen hyvin vastuullisuuskokemuksen eri osa-alueilla. Veikkaus sai työntekijöiltään sarjan parhaat arvosanat etenkin hakijakokemusta ja perehdytystä mittaavissa osiossa. Myös muissa vastuullisuuden osa-alueilla Veikkaus sijoittui kolmen parhaan työnantajan joukkoon. Veikkaus on systemaattisesti mitannut ja kehittänyt työntekijä- ja vastuullisuuskokemustaan, ja voit lukea lisää Veikkauksesta työpaikkana täältä.   

Kolmannen sijan 1000plus sarjassa vei kansainvälinen huonekaluliike IKEA. IKEA onnistui työntekijöidensä mielestä erityisesti kestävän kehityksen, työntekijöiden yhdenvertaisuuden sekä vastuullisen esihenkilötyön osalta. IKEA sijoittui myös viime vuonna kolmen vastuullisimman työnantajan joukkoon ja vuonna 2021 IKEA valittiin vuoden vastuullisimmaksi työpaikaksi. 

Kiinnostaako liittyä uutena organisaationa mukaan kilpailuun Suomen vastuullisimmista työ- ja kesätyöpaikoista? Ilmoittaudu mukaan Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisöön täältä!