Vastuullisuus

Vuoden 2022 vastuullisimmat työnantajat

Vastuullinen työpaikka

Oikotien Vastuullinen Työnantaja -kampanja on palkinnut vuoden vastuullisimmat työnantajat sekä vuoden vastuullisuusteon. Vastuullinen Työnantaja -seminaarissa julkaistiin Suomen suurimmassa työelämän vastuullisuustutkimuksessa parhaiten pärjänneet työnantajat.

Tutkimuksessa työntekijät arvioivat työnantajansa onnistumista seitsemällä eri osa-alueella, joita ovat syrjimättömyys, työelämän tasapaino ja hyvinvointi, esihenkilötyöhön panostaminen, työn merkitys ja työssä kehittyminen, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus, hyvä hakijakokemus ja kestävä kehitys.

Destia

Vastuullinen työnantaja 1. sija

1000+ organisaatiot

Työelämän tasapaino ja hyvinvointi, työn merkitys ja työssä kehittyminen, esihenkilötyöhön panostaminen

”Oikeastaan kaikki lähtee arvoista: rehdisti, yhdessä, uudistuen ja menestyen”, Destian HR-kumppani Merja Hippeläinen purkaa menestyksen reseptiä.

Suomen suurimman infra-alan yhtiön Destian painopiste on ollut esihenkilötyön kehittämisessä ja esihenkilöiden valmentamisessa. Parhaassa tapauksessa esihenkilötyö mahdollistaa sen, että työntekijät osaavat toimia arvojen mukaisesti.

”Destialla esihenkilö on läsnä, antaa vastuuta, kannustaa ja toimii esimerkkinä vastuullisten toimintatapojen toteuttamisessa”, Hippeläinen kertoo.

Destia pärjäsi tutkimuksessa mainiosti myös työelämän tasapainoa ja työn merkityksellisyyttä mitattaessa. Liukuva työaika, etätyöt sekä mahdollisuus osa-aikaiseen työntekoon mahdollistavat yhdessä sen, että ihmiset voivat hyvin erilaisista elämäntilanteista riippumatta. Toisaalta työntekijöitä myös kannustetaan ylläpitämään työkykyä kattavalla terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjonnalla.

”Ei ole työnhyvinvointia, on vain henkilön hyvinvointia”, Hippeläinen tiivistää.

Destialaisten keskuudessa työ koetaan merkitykselliseksi. Se kertoo Hippeläisen mukaan osaltaan myös yhtiön ainutlaatuisesta tehtävästä suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Vastuu on meille muutakin kuin sosiaalista vastuuta. Teemme yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ja rakennamme infraa, jotta jokainen voi liikkua turvallisesti ja terveellisesti.”

Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak

Vastuullinen työnantaja 1. sija

Suuret organisaatiot

Työn merkitys ja työssä kehittyminen, syrjimättömyys

”Tämä on tunnustus kaikille diakilaiselle siitä motivoituneesta, sitoutuneesta ja vastuullisesta työstä, jota teemme joka päivä”, Diakin henkilöstöjohtaja Päivikki Rentola-Hemmi iloitsee.

Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulussa Diakissa vastuullisuustyö perustuu yhdessä henkilöstön kanssa luotuun arvopohjaan: rohkeuteen, reiluihin kohtaamisiin sekä inhimillisen ja kestävän maailman etsimiseen.

Rentola-Hemmin mukaan Diakissa on panostettu erityisesti hyvinvointia tukevaan johtamiseen ja arjen tekoihin.

Organisaatiossa on havaittu, että tiivis yhteistyö työelämän toimijoiden ja sidosryhmien kanssa tukee myös omaa tekemistä. Opiskelijoille halutaan näyttää esimerkkiä siitä, millaista on vastuullinen työelämä.

”Tavoitteemme on, että valmistuessaan opiskelijalla on kokemusta vastuullisesta organisaatiosta ja mahdollisuudet oppia sekä kehittyä toimimaan vastuullisesti tulevaisuuden työelämän tekijänä ja rakentajana”, Rentola-Hemmi kertoo ja jatkaa, että vasta kun maailma on kaikille hyvä, Diakia ei enää tarvita.

”Haastamme itseämme ja käymme jatkuvaa dialogia yhteiskunnan kanssa siitä, mitä tarkoittaa hyvä maailma ja mitä voisimme tehdä, jotta kaikilla olisi hyvä olla ja pystyisimme huolehtimaan myös heikossa asemassa olevista ihmisistä.”

Codeo

Vastuullinen työnantaja 1. sija

Pienet ja keskisuuret organisaatiot

Tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus, työelämän tasapaino ja hyvinvointi

”Haluan kiittää hienosta kunnianosoituksesta ja siitä, että ylipäänsä tehdään tällaisia tutkimuksia ja jaetaan ideoita. Työntekijöiden ääni pääsee tässä kuuluviin, mikä ei ole aina itsestäänselvyys”, hehkuttaa Codeon toimitusjohtaja Liisa Rusanen.

Codeo on vuonna 2011 perustettu ohjelmistokehityspalveluun erikoistunut yritys, jossa työtekijän hyvinvointi on ollut prioriteetti alusta lähtien.

”Yritys on perustettu sellaisen ajatuksen pohjalta, miten rakennamme työntekijälle mahdollisimman hyvän työpaikan. Tämä on jo itsessään käänteentekevää, mutta samalla se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi”, Rusanen iloitsee.

Codeon vastuullisuus perustuu kolmelle teemalle, joita ovat reiluus, läpinäkyvyys sekä työntekijää kehittävät ja arvomaailmaan sopivat projektit. Käytännössä kaikki mediaanipalkat, rahavirrat ja sopimukset ovat Codeolla julkista tietoa. Työelämän tasapainoa puolestaan helpottaa työntekijän vapaus vaikuttaa omaan työmääräänsä ja valita itse projektinsa.

”Kun puhumme kestävästä työelämästä, tarkoitamme sitä, että ihmisen tulisi jaksaa työelämässä seuraavaan lomaa pidemmälle. Uskomme niin, että kestävä työelämä luo pohjan hyvälle elämälle.”

OP Ryhmä

Vuoden vastuullisuusteko: Työpäivä ukrainalaisten hyväksi

Tutkimuksessa menestyneiden työnantajien lisäksi tapahtumassa palkittiin myös vuoden vastuullisuusteko. Kevään mittaan niin työntekijät kuin työnantajat ovat voineet äänestää mieleenpainuvinta vastuullisuustekoa. OP Ryhmän työpäivä ukrainalaisten hyväksi sai kokonaisäänistä huimat 21,8 prosenttia.

Vastuullisuusteko sai alkunsa Suomi 100 -juhlavuodesta, jolloin OP rakensi välityspalvelun mahdollistamaan suuren määrän vapaaehtoistyötä. Henkilöstö pääsi valitsemaan vapaaehtoistyön kohteen aina roskankeräyksestä taloustaitojen opettamiseen ja maahan muuttaneiden työnhakijoiden sparraamiseen.

Ukrainan kriisin alettua OP:lla huomattiin ihmisten halu auttaa konkreettisesti. Moni tarttui tilaisuuteen ja käytti työpäivän tekemällä vapaaehtoistyötä ukrainalaisten hyväksi. Lopulta OP-ryhmä lahjoitti 500 000 euroa ja keräsi noin 550 hygieniapakkausta Suomen Punaiselle Ristille.

”Lämmin kiitos kaikille meitä äänestäneille. Tämä on liikuttava palkinto ja kertoo siitä, että yleisö on nähnyt samalla tavalla tärkeän työn merkityksen ja sen, että kaikki voivat omalla pienellä panoksellaan parantaa tilannetta”, kiittää OP Ryhmän vastuullisuusjohtaja Annina Tanhuanpää.

 

 

Katso tilaisuuden tallenne täältä! 

Lataa täältä Vastuullinen työnantaja 2022 -tutkimuksen tiivistelmä!

Lisätiedot: Hanna Auvinen, hanna.auvinen@oikotie.fi
Partner Manager, Oikotie Työpaikat

Toimittaja: Väinö Vasara