Työhyvinvointi

Vietätkö tauot puhelimella? 5 tapaa tauottaa työtä fiksummin

Lounas- tai kahvipaussi alkaa – ei muuta kuin puhelin kouraan ja selaamaan. Työpäivän tauoilla ehtii hoidella sosiaalisia suhteita ja monta juoksevaa asiaa. Silti parempi vaihtoehto olisi tehdä nimenomaan jotakin aivan muuta.

Jokainen järkevä aikuinen tietää vähintäänkin teoriassa, että jatkuva älypuhelimen selaaminen tekee olon levottomaksi ja keskittymiskyvyttömäksi. Moni myös tunnistaa nämä oireet itsessään – mutta selaa silti puhelintaan aina tilaisuuden tullen. Hartiat painuvat kasaan, ryhti lysähtää ja päätä särkee, mutta selaaminen se vain jatkuu.

Puhelimesta on tullut monelle kuin käden jatke, joka kulkeutuu mukana myös töissä lounas- ja kahvitauoille. Tässä artikkelissa kerromme viisi tapaa tauottaa työtä fiksummin kuin puhelinta selaten.

Hyvä tauko palauttaa

Työpäivän taukojen tarkoitus on auttaa palautumaan työstä. Fiksusti vietetyt tauot lataavat henkisiä akkuja ja elvyttävät kroppaa. Kun panostaa palautumiseen jo työpäivän aikana, jaksaa töiden jälkeen ja viikonloppuisin tehdä muutakin kuin elpyä. Mikä parasta, palauttavat tauot vaalivat hyvinvointia ja työkykyä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Lue myös: Tunnetko pakonomaista tarvetta saada asioita aikaan? Kiristääkö jonossa seisominen pinnaa? Ärsyttääkö usein? Lue tämä!

1. Tauota työtä liikkuen

Jos olet tottunut viettämään tauot älypuhelimella, voi puhelimesta irrottautuminen tuntua hankalalta. Kokeile lääkkeeksi liikuntaa, sillä liikkuessa ruudun vahtaaminen käy äkkiä vaivalloiseksi.

Työpäivän taukojen pitäisi tarjota vastapainoa työskentelylle. Jos siis teet istumatyötä, ei tauolla muutenkaan kannata istuskella. Jos taas teet fyysistä työtä, liikkuminen auttaa ehkäisemään kremppoja.

Kokeile vaikkapa venytellä tai tehdä lyhytkestoisia treenejä eli mikrotreenejä. Voit jumpata yksin, osallistua työpaikan ohjattuun taukoliikuntaan tai perustaa työpaikalle oman taukovoimisteluporukan.

Jos kaipaat muistutusta lähestyvästä liikuntahetkestä ja hyviä taukoliikuntaohjeita, tilaa esimerkiksi Selkäliiton taukojumppamuistutus, joka kilahtaa päivittäin omaan työsähköpostiisi.

2. Tankkaa tauoilla

Kun syö välipalaa töissä, ateriarytmi pysyy tasaisena, mieli virkeänä ja keho toimintakykyisenä koko työpäivän ajan ja vielä sen jälkeenkin.

Hyvä konsti vältellä älypuhelimen jatkuvaa seuraa on keskittyä syödessä vain ja ainoastaan ateriointiin.

Aloita tauoilla tankkaaminen lukemalla tämä ravitsemusterapeutti Reija Männikön haastattelu töissä syömisen tärkeydestä. Artikkelista saat vinkkejä virkistävän ateriarytmin luomiseen.

 

3. Vaihda kuulumisia

Työkaverien kanssa jutustelu on sekin hyvä tapa vältellä älypuhelimen tuijottamista. Mitä jos päättäisit, että työn tauoilla keskityt jatkossa työkavereihisi ja heidän kuulumisiinsa sen sijaan, että multitaskaisit puhelimella samalla, kun seurustelet kahvihuoneessa?

Tauolla rupatteleminen voi keventää oloa ja auttaa unohtamaan työt hetkeksi, lievittää yksinäisyyttä ja parantaa yhteisöllisyyttä. Vapaamuotoinen jutustelu auttaa työssäkin, sillä tuttujen kesken on helpompi ottaa tarvittaessa puheeksi työhön liittyviä vaikeita asioita sekä antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta.

Jos olet kovin introvertti ja uuvut ihmisten seurasta, kahvijengin kanssa vietetyt tauot eivät välttämättä virkistä sinua. Mieti, saisitko samat hyvät vaikutukset itsellesi piipahtamalla kahvihuoneessa vaikkapa pari kertaa viikossa.

Lue myös: https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/artikkelit/taklaa-tyouupumus-ajoissa-uupumuksesta-toipuneiden-oivalluksia

4. Mene ulos

Kenties yksi parhaista tavoista tauottaa työtä on mennä ulos ovesta. Työpäivän tauolla ulkoillessa saa raitista ilmaa, ja mikä parasta, pääsee nauttimaan luonnonvalosta jopa keskellä pimeintä vuodenaikaa.

Ulkona pistäytyminen voi olla paikallaan erityisesti, jos kärsit päänsäryistä. Ulkoilu tekee hyvää silmillekin, sillä silmien terveyden kannalta on tärkeää katsella kaukaisuuteen vastapainoksi lähelle katselemiselle. Tämä usein unohtuu näyttöjä, kuten älypuhelimen ruutua, lähietäisyydeltä tuijotellessa.

Huomaa, että ulkoilutauon ei tarvitse välttämättä tarkoittaa liikuntasuoritusta. Hyödyistä voit päästä nauttimaan, vaikka vain istuskelisit tai seisoskelisit työpaikan pihamaalla.

Lue myös: Näin selätät etätyöapatian

5. Hyödynnä tauot huilaamiseen

Aina tauon ei tarvitse tarkoittaa henkistä tai fyysistä aktiivisuutta. Joskus on paikallaan vain painaa luomet kiinni ja huilata.

Laita rentoutusmusiikki tai rentoutusharjoitus kuulokkeisiin pyörimään tai ole vain hiljaa.

Samalla kun hengähdät ärsykkeiden tulvalta, teet omille ajatuksillesi ja uusille, luoville ideoille tilaa tulla. Erityisen tärkeitä hiljaiset tauot ovat kaikille, jotka kärsivät melusaasteesta tai tekevät töitä äänekkäässä ympäristössä.

Lue myös: Kaamosmasennus – näillä vinkeillä saat niskaotteen nuutumuksesta