Etätyö

Näin selätät etätyöapatian

Tuntuuko etätyö tahmealta? Poimi tästä vinkit, joiden avulla virkistät kehoa ja mieltä.

Etätyöjakso ei päättynytkään iloisiin jälleennäkemisiin toimistolla. Moni jatkaa kotona työskentelyä ainakin vuoden loppuun asti – toiset riemusta kiljuen, toiset konttorille kaivaten.

Vallitsevan maailmantilan harmittelu tuskin kohottaa mielialaa, joten jos etätyöskentely tympii, kannattaa alkaa toimia. Helpotusta voi tuoda jo oivallus siitä, että on hyödyllisempää keskittää energiat asioihin, joihin itsellä on vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Palaudu päivittäin, älä vain lomilla

Koronan aiheuttama epävarmuus on tullut paitsi arjen myös haaveiden tielle. Aiemmin saattoi kenties luottaa siihen, että lomalla pääsee rentoutumaan etelän lämpöön, mutta nyt lomatkin on ajateltava uusiksi.

Uusi ajattelutapa voi olla hyväksi terveydelle, sillä hyvinvoinnin näkökulmasta ei ole kestävää ajatella palautuvansa ”sitten lomalla”. Sen sijaan palautumiseen kannattaa panostaa päivittäin, viikoittain ja kuukausittain. Koska aina ei voi olla lomalla, palautumisen paikat on löydettävä arjesta. Palautua voi vaikka televisiota katselemalla, mutta sen lisäksi on kannattavaa tehdä vapaahetkinä jotakin mistä saa onnistumisen kokemuksia. Silloinkin kun töissä takkuaa, ainakin neuloessa, laulaessa, leipoessa tai lenkillä voi tuntea olonsa voittajaksi.

Karista etätyöapatia rakentamalla uudet rutiinit

Tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta on puhunut ilmiöstä nimeltä etätyöapatia. Jos arki alkaa tuntua sohjoiselta, olo flegmaattiselta ja etätyöskentely yksinäiseltä, ajatukset voivat kääntyä liikaa kohti omaa napaa. Silloin on korkea aika havahtua huolehtimaan omasta jaksamisesta.

Sumuisesta olosta voi saada niskaotteen pienillä konkreettisilla toimilla. Kaikenlainen tavallisesta poikkeava mukava ohjelma piristää mieltä: soitto viestin sijaan, poikkeaminen reitiltä kauppamatkalla, päiväkahvit parvekkeella – vaihtelu tunnetusti virkistää.

Energiaa voi vapauttaa luomalla rutiineja ja pitämällä niistä kiinni. Jos päättää tehdä tietyn toistuvan työn aina ensimmäisenä aamulla, ei tarvitse käyttää energiaa sen puntaroimiseen, mistä päästä töitä alkaisi purkaa. Tällaiset omat rutiinit auttavat pääsemään käyntiin aamuina, joina töihin tarttuminen ilman työkaverien seuraa tuntuu takkuiselta.

Kotikonttorilla työskennellessä töihin ei tarvitse tälläytyä, mutta ryhdikäs työpukeutuminen tuo kummasti potkua päivään. Etätyöpiste ja koti muutenkin kannattaa pitää siistinä. Ahtaasti asuessa voi korvamerkitä tilat eri toiminnoille: toinen puoli pöydästä on varattu vain työnteolle, toinen ruokatauoille eli rentoutumiselle.

Työskentelyä on tärkeää tauottaa etätyössäkin, vaikkei pääsisi kahville työkaverien kanssa. Uudessa tilanteessa voi nähdä mahdollisuuden kehitellä vaihtelevaa tauko-ohjelmaa: puhelu hyvälle ystävälle, happihyppely, rauhoittava hengitysharjoitus, pikaiset pihatyöt tai muutama sana naapurin kanssa. Miksi antaisit vanhojen rutiinien rajoittaa kekseliäisyyttäsi?

Ulkoile valoisaan aikaan

Etätyö voi tarjota tavallista paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan päiväohjelmaan.

Nyt jos koskaan kannattaa luoda uusia, omaa hyvinvointia tukevia rutiineja!

Monet kotona työskentelevät tekevät ”työmatkan” ennen töihin ryhtymistä, koska pieni happihyppely kotitalon tai korttelin ympäri herättelee kehon ja kirkastaa ajattelua.

Jos mahdollista, työkalenteriin kannattaa merkitä tauko keskelle päivää, jotta voi käydä valoisaan aikaan ulkoilemassa tai lenkillä. Etätyössä monen on mahdollista ajatella työpäivä kokonaan uusiksi: ei yhtenä pitkänä suoritteena vaan kahtena palasena, joiden välissä huolehtii jaksamisestaan liikuntaa harrastaen.

Mikä tahansa liikuskelu ulkoilmassa virkistää välittömästi, mutta myös lisää hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Miten olisi päiväkahvi pihalla, kissan ulkoiluttaminen parvekkeella, roskapussin vieminen palaverien välissä, pyykkien noutaminen naapuritalon kuivaushuoneelta tai puhelinpalaveri kävelylenkillä? Useimmat voivat löytää omasta arjestaan tilaisuuden pistäytyä pihalla valoisaan aikaan.