Työnhaku

Työnhaku etänä

Mies tietokoneella.

Etätyöskentelyn aikakausi on muuttanut myös työnhakua. Miten napata työpaikka, kun töitä tehdään etänä?

Kaikki aktiivisesti töitä hakeneet tietävät, että työnhaku on kuin kokopäivätyötä. Kun töiden hakeminen haukkaa ison osan vapaa-ajasta, erityisesti työssäkäyvien työnhakijoiden aika voi olla kortilla. 

Etätyön aikakaudella työnhaku voi kuitenkin hieman yllättäen olla jopa aiempaa helpompaa ja kevyempää. 

Yksi seikka, joka voi helpottaa työnhakua etänä on se, ettei tulevan työpaikan sijainnilla ole välttämättä yhtä suurta merkitystä kuin aiemmin. Jos työ onnistuu kotoa käsin, omaa työnhakualuetta voi kenties laajentaa vaikka maailman ääriin.

Toinen hyvä puoli tilanteessa on se, ettei työhaastattelureissuja tarvitse peitellä töissä valkoisin valhein. Mikä helpotus!

Kun tekee töitä etänä, voi myös joustavammin sopia työhaastattelun keskelle päivää, vaikka lounastauolle. Woltin rekrytoijan Petteri Tuomimaan mukaan tämä voi nopeuttaa rekrytointiprosessien etenemistä, mikä on tietenkin mukavaa myös hakijan kannalta.

Näin onnistut sisäisessä työnhaussa etäaikana

Etätyöaika on muuttanut myös sisäistä työnhakua. Moni miettii, tyssääkö urakehitys, jos kasvokkaiset kohtaamiset esihenkilön ja muun työyhteisön kanssa jäävät vähiin. Jotkut pelkäävät että heidät unohdetaan, jos he eivät pysyttele fyysisesti näkyvillä. 

Ei syytä huoleen! Motivaatiotaan voi vallan mainiosti tuoda esiin, vaikka työyhteisö työskentelisi hajallaan. Jokainen voit itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon tuo osaamistaan ja urakehitykseen liittyviä toiveitaan esiin.

Jos toivoo ylennystä, uudenlaisia haasteita talon sisältä tai jatkoa määräaikaiselle työsopimukselle, kannattaa muistutella omasta olemassaolostaan aktiivisesti. 

Yhteyttä kannattaa pitää paitsi omaan esihenkilöön myös muuhun työyhteisöön, erityisesti itseä kiinnostavien osastojen ihmisiin. Koskaan ei voi tietää, mistä tiimistä vapautuu seuraava kiinnostava työpaikka.

Etäaikana kannattaa olla aktiivinen myös työpaikan viestintäkanavilla. Esimerkiksi organisaation sisäisillä some-kanavilla voi tuoda osaamistaan ja motivaatiotaan esiin luontevasti.

Kanavilla kannattaa osallistua rohkeasti itseä kiinnostaviin keskusteluihin, vaikka ne eivät suoraan liittyisi omiin tämänhetkisiin työtehtäviin. Näin voi tehdä itseään näkyväksi muiden tiimien esihenkilöille ja samalla osoittaa osaamistaan ja kiinnostustaan myös nykyisen tonttinsa ulkopuolelle. Kenties juuri siellä odottaa seuraava kiinnostava positio.  

Näin teet vaikutuksen etähaastattelussa

Etämuotoinen työhaastattelu on vielä uusi kokemus monelle työnhakijalle, sillä etähaastatteluja alettiin tehdä isommassa määrin vasta koronapandemian aikana. 

Lähtökohta on, että etähaastatteluun valmistaudutaan samoin kuin kasvokkaiseen työhaastatteluun. Olemme koonneet yhteen vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen ja ryhmähaastatteluun valmistautumiseen. Ennen etähaastattelua kannattaa myös harjoitella yleisiin työhaastatteluissa esitettäviin kysymyksiin vastaamista

Etähaastattelu jännittää joka tapauksessa, ja myös videolla esiintyminen voi tuoda tilanteeseen lisäjännitystä. Työhaastattelun perusasioiden lisäksi onkin hyvä varmistaa ennen haastattelua, että tekniikka toimii. 

Akkujen lataaminen, ylimääräisten laitteiden hiljentäminen ja yhteyksien sekä asetusten testaaminen on hyvä tehdä ajoissa ylimääräisten kommellusten välttämiseksi. Samalla on hyvä tarkistaa, että valaistus on otollinen ja kuvakulma imarteleva.

Ennen etähaastattelua kannattaa myös järjestää itselleen rauhallinen tila, jossa voi keskittyä työhaastatteluun kenenkään häiritsemättä. 

Jos perheenjäsenet hyvästä yrityksestä huolimatta ilmestyvät taustalle toilailemaan kesken haastattelun, on hyvä muistaa, että rekrytoijat ovat nähneet kaikenlaista. Kun tilanteen hoitaa tyylikkään rauhallisesti, haastattelu pääsee jatkumaan hyvässä hengessä, ehkä jopa hieman aiempaa rentoutuneemmissa tunnelmissa.

Työnhaku etänä voi olla tavallista jännittävämpää, mutta se voi myös poikia elämän kiinnostavimman työpaikan. Menestystä työnhakuun etänä!

 

Katso avoimet työpaikat täältä.