Työhyvinvointi

Ratkaisuja etätyön haasteisiin

Mies tietokoneella etätöissä.

Tässä muutamia tyypillisiä etätyön haasteita – ja ratkaisuehdotuksemme niiden selättämiseksi.

Kun koronapandemia oli ajanut kaikki kynnelle kykenevät etätöihin, moni ajatteli, että haluaa pandemian mentyäkin jatkaa etätyöskentelyä. Vuoden mittaan etätyöskentelyn haasteet alkoivat pulpahdella pintaan, ja pian osa etätyöstä nauttineistakin alkoi kaivata takaisin toimistolle. 

Yritykset ovat kehittäneet osuvia keinoja etätyön haasteiden taklaamiseen. Monia hankaluuksia on mahdollista selättää myös itse muuttamalla omia arkisia tapoja, ja se lieneekin kaikkein nopein keino tuunata omia työpäiviä.

Sosiaalisten kontaktien vähäisyys

Pulma: 

Yhteenkuuluvuuden tunne on ihmisen perustarve, ja sen puuttuminen vaikuttaa niin työhyvinvointiin kuin työn tuloksellisuuteenkin. Etätyössä työkavereihin ei törmää kahvihuoneessa, ei ole yhteisiä lounaita kollegoiden kanssa eikä palavereissakaan pääse tapaamaan kasvokkain. Rento jutustelu jää harmillisen vähälle ja yhteys työkavereihin laimenee. 

Ratkaisu: 

Olosuhteet ovat vähentäneet sosiaalisia kontakteja, mutta omalla aktiivisuudella jokainen voi vaalia hyvää työkaveruutta etätöissäkin. 

Lähellä asuvaa työkaveria voi pyytää lounaalle ravintolaan ja lounaspiknikille puistoon. Työkaverin kanssa voi myös sopia kahvitauon, joka vietetään puhelimessa muista kuin työasioista jutustellen ja vaikka samalla ulkoillen. 

Nykyaikainen teknologia mahdollistaa monenlaista, mutta kaikkein eniten merkitystä on sillä, miten sitä hyödynnämme. Etäpalaverinkin voi aloittaa vapaamuotoisella jutustelulla, mutta jonkun on otettava ensimmäinen askel.

Urakehitystä ei tapahdu

Pulma:

Poissa silmistä, poissa mielestä? Etätyössä omat onnistumiset, saavutukset ja kova työnteko saattavat jäädä esihenkilöltä huomaamatta.

Ratkaisu:

Etätyöläisenä kannattaa tuoda työn tuloksia tavallista pontevammin esiin. Pidä aktiivisesti yhteyttä esihenkilöösi ja urakehityksesi kannalta tärkeisiin kollegoihin.Varmista, ettet pääse unohtumaan heiltä, vaikka ette tapaakaan toisianne kasvokkain. 

Sama pätee palautteen kanssa. Jos huomaat, ettet saa työstäsi riittävästi palautetta, ole aktiivisesti yhteydessä esihenkilöösi, jotta voit varmistua, että työsi laatu vastaa organisaation toiveita ja jotta saat mahdollisuuden kehittyä työssäsi edelleen.

Palautteen pyytäminen on yksi hyvä keino tehdä onnistumisia näkyviksi.

Työt valuvat vapaa-ajalle

Pulma:

Yksi etätyön haasteista on se, että työpäivä toisensa jälkeen jatkuu vahingossa iltaan saakka. 

Ratkaisu:

Keskity työpäivän aikana mahdollisimman intensiivisesti työntekoon ja pidä päivän aikana kunnollisia taukoja. 

Päätä etukäteen, mihin aikaan työpäiväsi päättyy tai mikä on viimeinen työtehtävä, jonka teet.

Jos mahdollista, valitse päivän viimeiseksi hommaksi rajattu tehtävä, koska tämän tyyppisen työn valmistuttua on helppo todeta työpäivä päättyneeksi. 

Päätä myös etukäteen, mitä mukavaa teet, kun työpäiväsi on pulkassa. Kun tiedät, että pääset pyörälenkille tai että saat tarttua vetävään romaaniin, on helpompi lopettaa työpäivä ajoissa. Jos jäät työpäivän päätteeksi roikkumaan läppärin ääreen, kunnollista työstä irrottautumista ei tapahdu.

Jos ylimääräisiä työtunteja alkaa kertyä kovin paljon, varmista, että ehdit pitää mahdolliset niistä kertyneet vapaat.

Selkää särkee

Pulma: 

Työskennelläänkö teilläkin silityslaudan päällä? Kenties etätyön näkyvin ja tuntuvin haaste on etätyöpisteen ergonomia. 

Ratkaisu:

Keskustele työnantajan kanssa mahdollisuudesta hankkia hyvää työergonomiaa tukevia kalusteita ja työvälineitä kotikonttorillesi. 

Huomaa myös, että kotona voi itse asiassa olla paremmat mahdollisuudet vaihtaa työpistettä päivän aikana ja tehdä töitä useammissa eri asennoissa päivän mittaan. Kukaan tuskin katsoo kieroon, vaikka tekisit töitä välillä lattialla vatsallasi maaten. 

Sopivat kalusteet ovat tärkeitä, mutta kaikkein olennaisinta lienee tauottaa työtä useita kertoja päivässä. Jaloittele tasaisin väliajoin, nostele hartioita korviin koneella istuessasi ja tee muutama kyykky lounastauolla, ja ergonomiasi paranee huimasti. 

Lue myös vinkkimme etätyöapatian torjumiseksi.