Työhyvinvointi

Parhaat vinkit toimivaan etätyöhön

Etätyö yleistyy, mutta saattaa vaatia hieman opettelua. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, etätyössäkin. Näillä vinkeillä teet etätyöskentelystä helppoa ja sujuvaa tulematta samalla mökkihöperöksi.

Raivaa tilaa työpisteellesi

Läppärillä voi periaatteessa työskennellä vaikka kylpyammeessa, mutta ergonomisesti se ei ole järkevää. Jos kotona ei ole erillistä työhuonetta, työtilaksi kelpaa työpöydällä varustettu nurkkaus, jossa on tilaa tavaroillesi.

Jos pöytäsi tuntuu liian matalalta, aseta koneen alle paksu kirja korotukseksi. Sohvalla istuessasi suorista jalat pöydän tai rahin päälle ja aseta tyyny jalkojen ja koneen väliin.

Käytä kuulokkeita ja videoyhteyttä palavereissa

Etätyön suurimmat haasteet liittyvät usein viestintään. Mikäli työhösi kuuluu paljon verkkokokouksia, hyvät kuulokkeet ja mikrofoni tekevät yhteydenpidosta helpompaa. Mikrofoni kannattaa kuitenkin hiljentää silloin kun sitä ei käytä, jotta mahdolliset taustamelut eivät häiritse keskustelua.

Kasvokkain tapahtuvaan viestintään verrattuna kirjoitettuihin viesteihin ja etäpalavereihin liittyy enemmän väärinymmärryksen riskejä, koska ilmeet ja eleet jäävät keskustelijoilta näkemättä.

Jos tekniikka kestää, kannattaa oma videoyhteys pitää päällä kokousten aikana, sillä se vahvistaa läsnäolon kokemusta. Muuten on haastavaa pysyä skarppina päivän kolmannessa etäpalaverissa, jossa keskustelu lähtee välillä sivuraiteille.

Keskittymistä helpottaa, kun tekee keskustelusta muistiinpanoja ja jakaa ne myöhemmin muiden kanssa. Ehkä tärkeintä kuitenkin on laittaa puhelin äänettömälle ja käden ulottumiin, jolloin siihen ei tule tartuttua tylsyyden hetkellä.

Sitoudu valittuihin ohjelmiin

Joka yrityksellä on omat ohjelmansa yhteydenpitoon. Palaverit ja pikaviestintä onnistuvat esimerkiksi Zoom- tai Teams -ohjelmien avulla.

Pikaviestintään monet yritykset käyttävät Slackia tai WhatsAppia, ja projektihallintaan Trelloa.

Ohjelmien käyttö vaatii sitoutumista kaikilta tiimin jäseniltä. Koska esimerkiksi Slack tarjoaa vaihtoehdon sähköpostille, leviää pakka, jos samaan projektiin liittyviä viestejä tulee lisäksi meilillä. 

Hiljennä viestipalvelut tärkeimmän työn ajaksi

Jatkuvasti piippaavat pikaviestimet häiritsevät keskittymistä kuten sähköpostikin. Hiljennä viestipalvelut ja meili silloin kun keskityt tärkeään tehtävään ja tarkasta ne vain tiettyinä aikoina. Vastaa tuolloin saamiisi viesteihin heti, tai ilmoita lähettäjälle, milloin voit palata asiaan. Näin vahvistat kollegasi tai asiakkaasi mielikuvaa sitä, että olet läsnä, vaikket olekaan fyysisesti paikalla.

Löydä omimmat työtapasi

Etätöiden tekemiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, ja siksi omansa löytää parhaiten kokeilemalla. Aamuvirkku tekee haastavimmat työt aamun ensitunteina, ja iltavirkku toisinpäin. 

Jos työnteko sängyssä tuntuu hyvältä, ei siinä ole mitään vikaa, mutta pidemmän päälle selkeät rutiinit helpottavat työntekoa ja vähentävät irrallisuuden tunnetta.

Aloita aamusi ulkoilulla

Jos mahdollista, aloita aamusi pienellä ulkoilulla tai voimistelulla sen sijaan, että avaat sähköpostin heti herättyäsi. 

Syö lounas ja pidä taukoja

Yksi työskennellessä kukaan ei tule hakemaan kahville tai lounaalle, joten tauot on helppo unohtaa. Päätä siis etukäteen, milloin syöt lounasta. Varaa jääkaappiin jotain nopeasti valmistettavaa tai tee isompi määrä ruokaa valmiiksi etukäteen. Lounaan skippaaminen johtaa jatkuvaan naposteluun ja jääkaapilla ravaamiseen iltapäivällä.

Etätyön etuihin kuuluu, että tauoilla voi imuroida, ulkoiluttaa koiran tai tyhjentää astianpesukoneen, mikä on hyvää hyötyliikuntaa. Myös arkiasioiden hoitaminen, kuten lähikaupassa käynti kesken päivän, tuo hyvää tauotusta päivään.

Lopeta ajoissa

Kotona työskennellessä tietokoneelle unohtuu helposti notkumaan koko illaksi, koska aina on jotain, mitä vielä pitäisi hoitaa. Päätä etukäteen, milloin lopetat päiväsi. Järjestä sen jälkeen työpisteesi seuraavaa päivää varten ja tee jotain, mikä erottaa työn vapaa-ajasta.

Pidä yhteyttä työkavereihin

Vaikka etätyö sopisi sinulle ja kaikki sujuisi hyvin, voi olo yksin puurtaessa tuntua toisinaan yksinäiseltä ja irralliselta.

Ehdota perjantaille vaikka etänä tapahtuvia after workseja

Pidä yhteyttä työkavereihisi, ja ehdota perjantaille vaikka etänä tapahtuvia after workseja, joissa voitte käydä läpi tapahtumia ja kuulumisia sekä iloita yhdessä viikon onnistumisista.