Työnantajakuva

Näin meillä rakennetaan yhteisöllisyyttä etätyössä

Yhteisöllisyys etätyössä.

Schibsted Suomi Oy

Empowering people to make smart choices for themselves and future generations

Etänä työskentely on vaatinut organisaatioilta uudenlaisia tapoja ylläpitää yhteisöllisyyttä. Meillä Schibstedillä haaste on ollut aivan omaa luokkaansa, sillä yhteisöllisyyttä on rakennettu kokonaan uudessa organisaatiossa. 

Kun norjalainen mediatalo Schibsted osti Oikotien heinäkuussa 2020, Oikotie ja monille tuttu markkinapaikka Tori.fi löivät hynttyyt yhteen. – Oston jälkeen toista organisaatiota ei sulautettu toiseen, vaan lähdimme rakentamaan kokonaan uutta organisaatiota, kertoo Schibsted Suomen People & Culture Manager Sanni Moilanen.

Uudessa organisaatiossa lähdettiin vauhdilla luomaan uusia, yhteisiä toimintatapoja ja yhdessä tekemisen meininkiä. – Vauhtia on piisannut, mutta yhteisöllisyyden rakentumisessa on auttanut se, että olemme olleet todella innoissamme tästä yritysostosta. Lisäksi olemme saaneet paljon tukea emoyhtiöltämme, Moilanen kertoo. 

Virtuaaliset henkilöstötapahtumat luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta

Koska uutta organisaatiota on rakennettu etätyönä, erilaiset virtuaaliset henkilöstötapahtumat ovat muodostuneet tärkeäksi tutustumisen, tiedon vaihtamisen ja yhteisöllisyyden kasvattamisen muodoksi.

Emme halunneet lykätä yhteisöllisyyden rakentamista koronan jälkeiseen aikaan, vaikka silloin olisimme voineet kutsua ihmisiä fyysisesti yhteen. Mieluummin sopeuduimme ja opettelimme tekemään asiat virtuaalisesti. Se tuntui luontevalta jo siksikin, että etätyöskentely tulee joka tapauksessa lisääntymään tulevaisuudessa, Sanni Moilanen kertoo.

Uudessa organisaatiossa on harjoiteltu ahkerasti etätyökalujen käyttöä, jotta virtuaalitapahtumiin on pystytty luomaan yhteisöllisyyttä tukevaa ohjelmaa. – Markkinoille on viime aikoina saatu monenlaisia palveluja tukemaan etäkokoontumisia, joten tänä päivänä etäyhteys mahdollistaa hyvin monipuolisen ja osallistavan ohjelman järjestämisen, Moilanen vinkkaa.

Hän pitää yhtenä virtuaalisten tapahtumien plussana sitä, että kaikilla työntekijöillä on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua niihin. – Meilläkin on henkilöstöä eri puolilla Suomea, ja etäyhteyksien ansiosta voimme tarjota kaikille työntekijöillemme samat osallistumisen mahdollisuudet. 

Sanni Moilanen näkee, ettei yhteistä kulttuuria ja yhteisöllisyyttä ole mahdollista rakentaa onnistuneesti ilman, että henkilöstöä tuodaan aktiivisesti yhteen. Niinpä yhteisiä käytäntöjä on luotu porukalla, henkilöstöä osallistaen. – Olemme ottaneet kaiken irti mahdollisuudesta rakentaa jotakin uutta. Olemme järjestäneet innolla yhteisiä hetkiä, joissa ihmiset ovat päässeet tutustumaan toisiinsa ja jakamaan ideoita, tietoa, kuulumisia ja fiiliksiä.

Avun antaminen ja vastaanottaminen tiivistävät yhteisöä

Yksi uuden organisaation arvoista on, että kollegoille tulee antaa apua, ja että apua tulee myös itse ottaa rohkeasti vastaan. – Valitsimme esihenkilöille sparrailuparit, joiden kanssa erilaisista kulttuureista tulleet johtajat ovat päässeet jakamaan johtamiseen liittyviä ajatuksia, kokemuksia ja osaamista, Sanni Moilanen kertoo. – Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten yhteisöllisyyttä voidaan rakentaa etäaikana. 

– Valjastimme myös koneen arpomaan henkilöstöä satunnaisiin kahvitaukoporukoihin, joissa uudet työkaverit ovat päässeet tutustumaan toisiinsa vapaamuotoisesti. Mitä paremmin tuntee työkavereita, sitä helpompaa on kysyä ja vastaanottaa apua.

Toimittaja: Liina Hurri