Työhyvinvointi

Kuusi supervoimaa – Nämä ovat introverttien vahvuudet työntekijöinä

Introverttien vahvuudet työntekijöinä

Introvertti voi olla hiljainen työkaveri, mutta työntekijänä syventyvä ja aikaansaava. Introvertista et ehkä saa seuraa lounaalle, mutta hektisellä hetkellä introvertti pelastaa koko tiimin päivän ihan vain olemalla oma rauhallinen itsensä. Lue alta introverttien tyypilliset vahvuudet työntekijöinä, tunnistatko itsesi tai kollegasi?

1. Introvertti on loistava kuuntelija

Introvertti keskittyy enemmän kuuntelemiseen kuin puhumiseen. Kun introvertti sitten lopulta avaa suunsa, häntä kannattaa kuunnella. Kolmella sanalla introvertti kiteyttää kaiken sen, minkä vatvomiseen toiset ovat kuluttaneet kokonaisen tunnin. Palaverin päätteeksi kannattaakin muistaa antaa suunvuoro tiimin introvertille.

Lue myös: Tunnista vahvuutesi

2. Introvertti ei ylpeile suotta

Työelämä on toisinaan aikamoista teatteria. Aamulla puetaan päälle puvut ja päivän näytös vedetään läpi kuin roolisuoritus. Suurimmat aplodit saa se, joka jaksaa näytellä innostunutta vielä iltapäivälläkin tai se, joka osaa taidokkaimmin kertoa työn tuloksista.

Introvertti on työntekijänä teeskentelemätön tapaus. Hän ei vedä roolia eikä kehuskele saavutuksillaan, vaan antaa työn jäljen puhua puolestaan.

3. Introvertti ajattelee ennen kuin puhuu

Työkavereita voi ärsyttää introvertti, joka ei paljoa puhele. Introvertilla on kuitenkin syynsä olla hiljaa: hän ajattelee ennen kuin puhuu. Introvertti ei ole tyhjän pölpöttäjä, eikä hänen suustaan pääse sammakoita.

Introvertilla on kuitenkin syynsä olla hiljaa: hän ajattelee ennen kuin puhuu.

Työelämässä riittää kyllä ääntä, mutta introvertti työntekijä voi tuoda keskusteluun äänen lisäksi myös asiaa. Jotta tämä asia tulisi kuulluksi, puheliaampien kollegojen ja esihenkilön on maltettava antaa introvertille suunvuoro.

Lue myös: Saatko viestisi läpi työelämässä?

4. Introvertti suoriutuu työstä itsenäisesti

Introvertti ei kaipaa muita viihdyttämään itseään. Kun introvertti sukeltaa työtehtäviensä pariin, hän todella syventyy siihen, mitä on tekemässä. Introvertti on siitä hyvä työntekijä ja mukava työkaveri, että hän keskittyy omiin töihinsä ja antaa muiden keskittyä omiinsa.

Syvän keskittymisen vastapainoksi introvertti kuitenkin tarvitsee taukoa. Tauon aikana hän todennäköisesti haluaa nollata ajatuksiaan kaikessa rauhassa, joten lounastreffeille introverttia voi joutua hiukan houkuttelemaan.

Lue myös: Mitä tehdä, jos kollega linnoittautuu kotikonttorille?

5. Introvertti on loistava esiintyjä

Työyhteisöissä toistellaan kyseenalaistamatta vanhaa hokemaa siitä, kuinka ekstrovertti on hyvä esiintyjä, mutta introvertti ei.

Esiintyminen on taito, jota voi oppia, joten esiintymistaidolla ei ole mitään tekemistä introversion kanssa. Näin ollen introvertti voi olla loistava esiintyjä siinä missä kuka tahansa muukin.

Introvertti ei myöskään jännitä esiintymistä enempää kuin muutkaan työntekijät, sillä esiintymisjännitys liittyy esimerkiksi haluun onnistua työssä ja esiintyjänä tai kokemattomuuteen esiintyjänä – ei introversioon.

Esiintymistilanteen jälkeen introvertti kuitenkin usein tarvitsee omaa aikaa ja yksinoloa.

Lue myös: Älä anna esiintymisjännityksen pilata urasuunnitelmiasi

6. Introvertti pelastaa hektisen työpäivän

Introvertin itsenäisyys näyttäytyy paitsi kykynä itsenäiseen työskentelyyn myös itsenäisenä ajatteluna. Introvertti ei lähde mukaan panikointiin tai laumahysteriaan. Olipa kyseessä yksittäinen vaikea työpäivä, kiireinen ajanjakso tai isompi kriisitilanne työyhteisössä, introvertti ei ole se, joka lietsoo porukan paniikkiin.

Sen sijaan introvertti on se, joka hektisessä työtilanteessa saa muut rauhoittumaan ja keskittymään olennaiseen. Silloin kun tiimin muut jäsenet ovat kaasuja, introvertti on se kaivattu jarru.

Introvertin itsenäisyys näyttäytyy paitsi kykynä itsenäiseen työskentelyyn myös itsenäisenä ajatteluna.

Lue myös: Mitkä ovat ADHD-piirteisten supervoimat?