Työhyvinvointi

Keskittymiskyky kuin kultakalalla? Näillä konsteilla kohennat keskittymistäsi

Nainen ei pysty keskittymään.

Etkö jaksa paneutua työtehtävään tai palaveriin selaamatta samalla somea? Sinkoiletko ympäriinsä, unohteletko tehtäviä ja tapaamisia tai tuntuuko sinusta siltä, ettet kovasta yrittämisestä huolimatta saa oikein mitään aikaiseksi? Tämä artikkeli on omistettu sinulle.

Aivotyötä tekevän keskittymiskyky on tänä päivänä koetuksella. Arki on hektistä ja työ sisältää paljon keskeytyksiä. Palaverit tekevät työpäivistä silppuisia eikä keskittymistä vaativille töille jää riittävästi aikaa. Avokonttorissa kollega saattaa nykäistä hihasta hetkenä minä hyvänsä. Puhelin piipittää tai tietokoneen näytölle ponnahtaa viesti juuri, kun keskittymistä vaativa työtehtävä on saamassa pauloihinsa.

Se, että jatkuvat keskeytykset haittaavat työhön keskittymistä, ei ole mikään pikkujuttu. Esimerkiksi aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan ADT-tyyppiset oireet ovat yksi yleisimmistä puheenaiheista suomalaisilla työpaikoilla. Jos siis kärvistelet keskittymisvaikeuksien kanssa, et todellakaan ole yksin!

ADT-oireilla (attention deficit trait) tarkoitetaan tarkkaavuuden häiriötilaa, jonka ihminen on aiheuttanut itse omalla toiminnallaan. Tällaista toimintaa voi olla esimerkiksi se, että hyppii asiasta toiseen sen sijaan, että työskentelisi pitkäjänteisesti yhden tehtävän parissa. Ylivirittyneisyyden tila ei jää päälle yhden eikä kahden hektisen työpäivän johdosta vaan vaatii sen, että keskittymistä hankaloittava toiminta on jatkunut pitkään, esimerkiksi viikkojen ajan.

”Itse aiheutettu” kalskahtaa kenties epäreilulta väitteeltä, ja perimmäiset syyt oireiluun löytyvätkin ympäristöstä. Se nimittäin vilkkuu, välkkyy ja piipittää.

Onneksi keskittymistä häiritseviä ympäristön ärsykkeitä on mahdollista suitsia.

Lue myös: Aina pakka sekaisin? Näin suunnittelet työtä fiksummin x 8

Viisi vinkkiä keskittymiskyvyn kohentamiseksi

Hektinen, vilkkuva, välkkyvä ja ärsykkeiden täyttämä elin- ja työympäristömme ei suoranaisesti tue meitä tehtävässä, mutta sen ei myöskään tarvitse antaa viedä kuin pässiä narussa.

Kokosimme tähän viisi ohjetta, joita noudattamalla on mahdollista kohentaa heikkoa keskittymiskykyä, jos se on heikentynyt oman toiminnan johdosta. 

  • Sovi esihenkilön ja työkavereiden kanssa keskeyttämisen säännöt. Voitteko esimerkiksi sopia, ettette keskeytä kollegaa, joka työskentelee kuulokkeet päässä tai joka on asettanut pikaviestisovelluksen ”älä häiritse” -tilaan? Voitteko varata kalenterista kokonaan palaverittomia päiviä keskittymistä vaativalle työskentelylle?
  • Käytä kalenteria ja tehtävälistoja. Kun tiedät, että olet kirjoittanut kaikki tärkeät asiat muistiin, voit vapauttaa keskittymisen ja muistin kapasiteetin olennaiseen. Lue myös muut vinkkimme fiksuun töiden suunnitteluun.
  • Ota ponnahdusviestit pois niistä puhelimen sovelluksista, joiden et halua häiritsevän keskittymistäsi työpäivän aikana.
  • Laita puhelin kokonaan pois näkyviltä silloin, kun haluat tehdä keskittymistä vaativia työtehtäviä.
  • Tee vapaa-ajalla jotakin, mikä rauhoittaa. Tuijota merta, kävele pitkä matka, joogaa tai tee tietoisen läsnäolon harjoitus vaikka tiskikonetta tyhjentäessäsi. Lue, miten voit karistaa etätyöapatiaa.

Lue myös: Oletko aamu- vai iltavirkku? – Rytmitä työpäivä sisäisen kellosi mukaan