Työnhaku

Ansioluettelon viimeisteleminen – vakuuta työnantaja huolittelemalla

10.6.2020 klo 10:29

Ansioluettelon viilaaminen kannattaa. Jos kilpailu työpaikasta on kovaa, miksi työnantaja valitsisi haastattelukierrokselle hakijan, joka ei näytä panostaneen edes ansioluetteloonsa?

Ei riitä, että ansioluettelostasi löytyy työ- ja opiskelukokemus. CV:si tuskin vakuuttaa työnantajaa, jos se on pullollaan huolimattomuusvirheitä ja näyttää sillisalaatilta. Huoliteltu ansioluettelo viestii siitä, että teet työsikin huolella. Satsaa siis ansioluettelon sisällön lisäksi myös ansioluettelosi ulkoasuun.

Ansioluettelon ulkoasun huolittelu saattaa tuntua turhanaikaiselta pilkun viilaamiselta, mutta vaiva kannattaa nähdä, jos mielit mukaan kärkikahinoihin työnhaussa. Näillä muutamalla kikalla viimeistelet ansioluettelosi vakuuttavaan muotoon.

Ansioluettelon muotoilujen viimeistely

Valitse ansioluetteloosi fontti, jota on helppo lukea. Tavallinen fontti voi tuntua tylsältä vaihtoehdolta, mutta se on varma valinta ansioluetteloon, sillä erikoisempi kirjaintyyppi saattaa avautua työnantajan koneella eri näköisenä kuin sinun koneellasi. Rekrytoija tuskin vaikuttuu ansioluettelosi taiteellisesta ulkoasusta, jos tekstistä puuttuvat ääkköset tai sitä on muuten hankalaa lukea.

Jos käytät ansioluettelosi eri kappaleissa eri fonttikokoja, lopputulos voi näyttää sekavalta. Varmista siis, että kirjasimen koko pysyy johdonmukaisesti samana läpi koko ansioluettelosi.

Käytä lihavointia ja varsinkin hankalasti hahmottuvaa kursivointia säästeliäästi, koska ne tekevät ansioluettelosi tekstistä hankalasti silmäiltävää. Väliotsikot kannattaa kuitenkin erotella muusta tekstistä käyttämällä joko otsikkotyyliä tai lihavointia.

Kiinnitä huomiota myös ansioluettelosi kappaleiden tasaamiseen. Perinteisessä ansioluettelossa varma valinta on tasata kaikki teksti vasemmalle, jolloin sitä on helppo lukea.

Voit viilata ansioluetteloasi visuaalisin elementein, mutta muista, että kaikkein olennaisinta on selkeys ja silmäiltävyys.

Ansioluettelon oikolukeminen

Ansioluettelon oikeakielisyyteen panostaminen kannattaa, vaikka se tuntuisi sivuseikalta työnhaun kokonaisuuden kannalta. Ansioluettelon kielenhuolto on erityisen tärkeää silloin kun haet työtehtävään, jossa tuotat tekstiä asiakkaiden luettavaksi. Esimerkiksi myyjänä kirjoitat tarjouksia, ja silloin kielioppivirheet syövät koko yrityksen uskottavuutta.

Huoliteltu kieli ansioluettelossa antaa sinusta vakuuttavan kuvan. Kielioppivirheet ansioluettelossa taas syövät uskottavuuttasi, vaikkei niillä olisi mitään tekemistä varsinaisen ammattiosaamisesi kanssa.

Voit hyvin antaa ansioluettelon oikoluettavaksi jollekulle tutulle ennen kuin lähetät sen työnantajalle. Ulkopuolinen lukija huomaa kielioppivirheiden lisäksi, jos ansioluettelossasi on epäjohdonmukaisuuksia, huolimattomuusvirheitä, outoa sanastoa tai muita kummallisuuksia.

Kuva ansioluettelossa

Kuva ansioluettelossa tuo sinut askeleen lähemmäs työnantajaa. Kuva on kuitenkin vahva visuaalinen viesti, joten jos aiot lähettää työnantajalle kuvasi, panosta kunnolliseen potrettiin. Valitse ansioluetteloon laadukas värillinen tai mustavalkoinen kasvokuva.

Paitsi ansioluettelon sisällössä myös ansioluettelon kuvassa kannattaa panostaa olennaiseen.

Aurinkolasit päässä lomamatkalla otettu potretti ei ole paras valinta ansioluettelon kuvaksi, vaikka maisema taustalla olisi hurmaava; työnantaja haluaa nähdä ennen kaikkea sinun kasvosi.

Jos sinulla ei ole edustuskelpoista kuvaa itsestäsi, voi olla hyvä idea kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattikuvaajat ottavat ansioluetteloon sopivia kuvia valokuvaamoissa ja omissa yksityisissä studioissaan.

Ansioluettelon osat

Ansioluettelo kannattaa tiivistää korkeintaan kahden arkin mittaiseksi. Samalla kun viimeistelet ansioluetteloasi, tarkista vielä, että siitä löytyy seuraavat tiedot:

  • Kuvausteksti eli tiivistys ydinosaamisesta
  • Kuva
  • Henkilö- ja yhteystiedot
  • Koulutus
  • Työkokemus
  • Kielitaito
  • IT-taidot
  • Luottamustehtävät
  • Suosittelijat

Luitko jo, mitä muita asioita työnantaja odottaa löytävänsä ansioluettelostasi? Lataa itsellesi myös maksuton ansiopohjan malli ja täydennä siihen omat tietosi.