Rekrytointi

Työhaastattelu etänä – näin se onnistuu

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tuo joitakin muutoksia työhaastattelukäytäntöihin. Kokosimme listan asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon etänä tapahtuvassa työhaastattelussa.

Nykyisten koronarajoitusten mukaan on suositeltavampaa järjestää työhaastattelu etänä kuin paikan päällä. Näin haastattelijalta ja haastateltavalta jää sekä kohtaaminen että usein julkisilla liikennevälineillä tapahtuva matkustus pois – ja ”kohtaaminen” on turvallisempaa.

  1. Samat säännöt pätevät. Etähaastattelussa pätevät haastattelukysymysten suhteen samat perussäännöt kuin tavallisessakin työhaastattelussa. 
  2. Esittele työpaikkaa etänä. On hyvä huomioida, että haastateltava ei useinkaan saa etähaastattelussa samanlaista kuvaa työpaikasta ja -ympäristöstä kuin paikan päällä tapahtuvassa haastattelussa. Tämän vuoksi kannattaa valmistella esimerkiksi lyhyt esitys, jossa on kuvia toimistolta. Positiivisen fiiliksen jättäminen haastateltavalle mahdollisesta tulevasta työpaikasta on tärkeää myös nyt!
  3. Video elävöittää. Nykytekniikalla pystyy varsin helposti tekemään lyhyen videon tai ottamaan jopa 360-kuvia konttorilta. Tätä kannattaa harkita erityisesti, jos poikkeusaikana rekrytoidaan useampia henkilöitä. Vinkki! Oikotie voi auttaa sekä videoiden että 360/VR-esittelyjen kanssa! 
  4. Small Talkia kaivataan. Etähaastattelussa ei  synny samalla tavoin luontevasti epävirallisempaa keskustelua esim. kahvia odottaessa tai lähtiessä. Haastattelijan kannattaa siis hieman valmistautua, jotta etäkeskustelusta ei tule pelkkää "kysymystykitystä"-  ja rytmittää kysymysten väliin esimerkiksi vapaampaa tarinaa yrityksestä, tiimistä jne.
  5. Toimivat yhteydet. Varmista haastattelutilanteeseen toimiva nettiyhteys sekä hyvä valaistus ja tausta. Kotikonttorin hämärä vaatekomero ei ole paras käyntikortti haastateltavalle. Esimerkiksi Teamsissa voi asettaa jopa oman kuvan tai videon taustaksi, joten tilanteessa voisi toimia taustakuvana vaikka kuva yrityksen toimipaikasta.
  6. Lisää valoa! Ohjeista myös haastateltavaa valon ja kameran suhteen, sillä monilla on kännykässä parempilaatuinen kamera kuin viisi vuotta vanhassa kotiläppärissä. Muista, että hyvä haastattelija auttaa myös haastateltavaa onnistumaan! Vinkkaa vaikka testaamaan videon laatu ja valo etukäteen.
  7. Varaa aikaa teknisille ongelmille. Haastattelun alkuun on hyvä varata 5-10 minuuttia mahdollisiin teknisiin ongelmiin. Toisaalta muu hukka-aika haastattelun ympärillä vähenee.
  8. Kirjaa asiat ylös. Tee muistiinpanot normaalisti haastattelun aikana. Vinkki! Jotkin etäneuvottelusovellukset mahdollistavat myös lyhyen pätkän nauhoituksen - jos haastateltavia on paljon, voit pyytää jokaista kertomaan puolessa minuutissa miksi juuri hän olisi paras kandidaatti tehtävään. Muista! Tiedota asiasta etukäteen, ja videointiin tulee pyytää haastateltavan lupa. Hyvä malli on käydä asia haastateltavan kanssa läpi ennen nauhoitusta, ja tallennuksen alettua pyytää sen alkuun vielä lupa ”nauhalle”. Suostumus ja tietojen käsittely tulee tässäkin tapauksessa hoitaa GDPR:n mukaisesti.

Etähaastattelujen jälkeen on asianmukaista ilmoittaa kaikille haastatelluille rekrytoinnin lopputuloksesta. Myös palautteen antaminen kandidaateille etähaastattelutilanteen onnistumisesta vie heidän työnhakuaan eteenpäin. Onnistunutta etähaastattelua!

Vinkit antoi: Joonas Pihlajamaa, johtaja, Oikotie Työpaikat

Miten työhaastatteluun valmistautuminen onnistuu? Lue vinkit!