Rekrytointi

Viisi vinkkiä rekrytointeihin poikkeusaikana

Koronapandemia mullisti työelämää kertaheitolla. Moni työnantaja miettii rekrytointeja erityisen huolellisesti poikkeuksellisessa tilanteessa. Listasimme viisi vinkkiä poikkeusajan rekrytointeihin.

Korona-aikana suurin osa yrityksistä on hyvin kustannustietoisia ja usein uudet rekrytoinnit joutuvat erityistarkasteluun ensimmäisten joukossa. Poikkeuksellinen aika voi kuitenkin olla myös mahdollisuus uuteen ja samalla uusiin rekrytointeihin.

  1. Avainhenkilöiden rekrytointien aika on nyt. Harva toimija kilpailee tällä hetkellä tekijöistä, joille on tilanteen normalisoiduttua jälleen kiivas kysyntä. Tiettyihin tehtäviin tarvitaan yrityksessä joka tapauksessa tekijä, joten nyt kannattaakin ottaa yrityksen avainhenkilöiden rekrytointi vakavaan harkintaan.
  2. Passiivisten hakijoiden tavoittaminen korostuu. Monet ovat lomautettuina ja myös irtisanomisia on tapahtunut paljon. Osalla uhka on olemassa, mutta se ei ole vielä toteutunut. Moni työnhakija laittaa nyt aktiivihaun jäihin olettaessaan, että paikkoja on vähän, näkymät epävarmoja ja toimialalla ns. työnantajan markkinat. Sen sijaan mediasisältöjä luetaan paljon eli tässä on ihanteellinen tilaisuus esimerkiksi Oikotien Nosto-lisänäkyvyyksien käyttöön. HS ja IS tavoittavat passiivisia hakijoita tällä hetkellä erittäin hyvin!
  3. Rekrytointi - myös poikkeustilanteessa - on signaali vahvasta yrityksestä. Kun avoimet paikat vähenevät, jo työpaikkailmoitus on työnantajabrändin rakentamista. Jos ja kun toimit alalla jossa rekrytointi jatkuu, tai rekrytoit "vastavirtaan", investointi hyvään työpaikkailmoitukseen näkyy juuri nyt enemmän kuin koskaan.
  4. Pohdi rekrytointiprosessi ennakkoon. Työpaikkailmoituksen jättö ja hakemusten vastaanotto eivät paljoa poikkea tässäkään tilanteessa normaalista. Mutta entä haastattelu? Miten hoidetaan toisen kierroksen mahdollinen ryhmähaastattelu tiimin kanssa? Työsopimuksen allekirjoitus? Perehdytys? Jos rekrytoit useampaa henkilöä, koskevatko kokoontumisrajoitukset esim. työhön opastusta? Pohtimalla asiat valmiiksi osaat myös vastata työnhakijoiden kysymyksiin prosessista helpommin.
  5. Rekrytoi vastuullisesti myös poikkeustilanteessa. Joihinkin rekrytointeihin nykyinen tilanne aiheuttaa erityistä epävarmuutta. Työsuhteesta tehdäänkin määräaikainen vakituisen sijaan, tai yrityksessä voi syksyllä olla yt:t tulossa. Joitakin tehtäviä haetaan ehkä juuri tähän poikkeustilanteeseen. Viesti näistä avoimesti ja rehellisesti työnhakijoille.

Oikotien Vastuullinen työnantaja ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjat jakavat paljon tietoa ja parhaita käytäntöjä rekrytointiin liittyvistä aiheista. Nyt on hyvä hetki lähteä mukaan ja rakentaa yhdessä vastuullista työelämää Suomeen - myös vaikeassa tilanteessa! 

 

Vinkit antoi: Joonas Pihlajamaa, johtaja, Oikotie Työpaikat