Mitä työhaastattelussa saa kysyä? Mitä siinä yleensä kysytään? Mihin ”lankaan” ei kannata mennä? Miten työhaastatteluun voi valmistautua?

Haastattelukäytännöt ja kysymyslistat vaihtelevat työnantajasta ja haastattelun luonteesta riippuen. Jotkut toistavat klassista kaavaa, toiset soveltavat ja vaihtelevat haastattelukäytäntöjä sekä kysymyspatteristoja avoinna olevan työtehtävän mukaan. Haastatteluun kannattaa valmistautua: Kuka olet? Mistä tulet? Minne olet menossa?

Teet paremman vaikutuksen työnantajaan miettimällä etukäteen vastauksia yleisimpiin kysymysteemoihin koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja tulevaisuuden toiveistasi.

– Hyvä itsetuntemus ja valmistautuminen auttavat sinua palauttamaan haastattelutilanteessa mieleesi ydinosaamisesi tehtävän kannalta ja ilmaisemaan itseäsi selkeästi haastattelijalle. Kysy suoraan haastattelukutsun saatuasi, voitko valmistautua tapaamiseen jotenkin. Tee itsestäsi ja osaamisestasi 2 minuutin tiivistetty esittely, jonka voit tarvittaessa kertoa heti alussa. Kysy ennakkoon, kauanko haastatteluun kannattaa varata aikaa, jotta osaat arvioida kuinka syvällinen haastattelu on tulossa: Usein haastatteluun käytetään noin tunti, toisinaan pureudutaan vain tehtävän kannalta olennaiseen osaamiseen, jolloin haastattelu on ohi 20 minuutissa. Haastatteluaikaan vaikuttaa myös mahdollinen esikarsinta, Headhunter, suorahakukonsultti Hanna Hellas listaa.

Pidä mielessäsi se kuka olet ja mihin tähtäät. Perehdy yritykseen ja hakemaasi tehtävänkuvaan. Jos työpaikkailmoitus on niukka, etsi sitäkin enemmän tietoa yrityksestä. Tutustu yrityksen bisnekseen, toimintaympäristöön ja kulttuuriin ja pohdi, mitä annettavaa sinulla voisi olla yritykselle ja päinvastoin.

Työhaastattelussa EI SAA kysyä:

- Onko sinulla lapsia

- Suunnitteletko lasten hankkimista

- Minkälaisia omistus-/ liike-/ tai yrityssuhteita perheelläsi on

- Poliittista kantaasi

- Uskonnollista vakaumustasi

- Seksuaalista suuntautuneisuuttasi

- Mahdollisia sairauksia

- Ammattiliiton jäsenyyttä

Muista! On tietenkin oma asiasi, jos haluat itse ottaa puheeksi poliittisen kantasi tai ajatuksesi perheen perustamisesta.

– Kannattaa luottaa omaan tuntemukseen. Jos haastattelijan esittämän kysymyksen merkitys ei avaudu ja kysymyksen sävy tuntuu kummalliselta, pyydä tarkennusta, miksi asiaa kysytään, Hanna Hellas vinkkaa.

Näihin "lankoihin" ei kannata mennä

Työhaastattelussa kannattaa pitää mahdollisimman myönteinen yleisvire ja kertoa edellisestä työpaikasta lähtökohtaisesti positiiviseen tai vähintään neutraalin sävyyn.

– Jos edellisestä esimiehestä on ikävät muistot, kannattaa harkita tarkkaan, kuinka paljon asiasta kertoo. Vähän sama, kuin ensimmäisillä treffeillä: Kannattaako keskittyä osoittamaan kiinnostusta uutta, potentiaalista kumppaniaan kohtaan, tuoda esille häneen liittyviä vetotekijöitä ja mitä sinä voit antaa suhteelle vai kannattaako keskittyä haukkumaan ex-puolisoaan?, Hanna Hellas sanoo.

Mikäli entisestä työnantajasta on vaikea keksiä hyvää sanottavaa, kannattaa ainakin alkuun pysyä työn sisältöön liittyvissä faktoissa ja siinä, minkälaista osaamista ja kehittymistä edellinen tehtävä on vaatinut. Palkasta sen sijaan saa ja kannattaa puhua. Kysy rohkeasti yrityksen palkkakulttuurista ja ehdota sellaista palkkaa, jolla olet valmis sitoutumaan työhön.

Kommentoi fiksusti somessa

Sosiaalinen media on osa elämäämme halusimme tai emme. Työnhakua ja digitaalista jalanjälkeäsi ajatellen, kommentoi somessa fiksusti ja ota osaa omaa alaasi koskeviin keskusteluihin aktiivisesti, mutta asiallisesti.

– Kuka tahansa voi lukea somehistoriasi, vaikka periaatteessa työnantaja ei saakaan googlata nimeäsi ennen työhaastattelua, Hanna Hellas sanoo.

Etupainotteista rekrytointia

Etupainotteinen rekrytointi on kasvuyrityksissä tätä päivää Hyvää henkeä mukanaan tuovista, motivoituneista ammattilaisista on monilla aloilla kysyntää.

– Etenkin kasvuyrityksissä voidaan tehdä rekrytointipäätös, kun taustoiltaan ja asenteeltaan hyvä tyyppi tulee vastaan, vaikkei varsinaista avointa tehtävää olisikaan. Avoimen uteliaasti tulevaisuuteen katsovissa yrityksissä tehtävät ja roolit löytyvät, kun tahtotilat kohtaavat, Hanna Hellas muistuttaa.

Tuo työhaastattelussa esiin mitä osaat, mitä tavoittelet ja se, mitä lisäarvoa tuot työpanoksesi lisäksi mukanasi yritykseen: oletko luottopakki, ilopilleri, tiiminrakentaja vai jotakin ihan muuta. Tunnista vahvuutesi ja tuo ne avoimesti esille. Mutta, jos kertomuksesi ja kehonkielesi ovat ristiriidassa, ihmisillä on taipumus luottaa kehonkielestä saatuun viestiin.

Ne klassiset kysymykset

Miksi haet paikkaa?

Mitä odotuksia sinulla on tehtävän kannalta?

Mitkä ovat vahvuutesi/ kehittymispisteesi työtehtävän kannalta?

Minkälainen olet työntekijänä/ kolleegana/ alaisena?

Minkälaisissa työtehtävissä viihdyt?

Missä haluat nähdä itsesi 3/ 5/ 10 vuoden kuluttua?

Do you speak English?

Palkkatoiveesi

Miksi juuri sinut kannattaisi valita?

– Kun haastattelussa kysytään, minkälaisia kehittymispisteitä sinulla on, vastaa rehellisesti, vähättelemättä tai liioittelematta. Usein kuultuja vakiovastauksia ovat ruosteinen ruotsin kielen osaaminen (vaikkei se olisi edes kriteeri) ja se, että tekee liikaa töitä.  Epäsuoraan annetut, rivien välistä tulkittaviksi tarkoitetut, vihjailevat vastaukset ymmärretään helposti väärin. Jos haluat kertoa omaavasi korkean työmoraalin, kerro se suoraan. Vastaus voi olla monitulkintainen, jos kerrot heikkoudeksesi liiallisen työnteon. Hanki itsellesi hyvät suosittelijat. Myös työhaastatteluista voi saada suosittelijoita. Jo haastattelutilanne voi olla referenssi, Hanna Hellas kannustaa.

Työhaastattelu ei ole kuulustelu

Työhaastattelut ovat enää harvoin kuulustelutilaisuuksia. Avoimen ja aidosti vuorovaikutteisen tapaamisen tavoitteena on kuitenkin saada puolin ja toisin mahdollisimman oikea kuva siitä, löytyykö yhteistä säveltä. Työnantaja on valitsemassa työntekijää ja samalla tavalla, työnhakija on valitsemassa työnantajaa. Väärä henkilövalinta ei palvele ketään ja saattaa koitua hyvinkin kalliiksi molemmille osapuolille.

– Haastattelutilanteessa voit vuorostasi hakea vastauksia muun muassa kysymyksiin siitä, mitkä ovat yrityksen tavoitteet, minkälainen organisaatio on, mikä merkitys roolilla on kokonaisuuden kannalta, miten työtä tullaan mittaamaan/ mistä tietäisit itse tekeväsi oikeita asioita, minkälainen ihminen esimies on ja millaisia alaistaitoja esimies odottaa, minkälainen ilmapiiri työpaikalla on jne., Hanna Hellas opastaa.

Kirjaa kysymyksiä valmiiksi ennen haastattelua. Muistiinpanoja saa olla ja niitä kannattaa tehdä.

– Kysy myös, miksi sait kutsun haastatteluun. Haastatteluun pääsy on kuitenkin osavoitto. Pyydä palaute haastattelun jälkeen sinua haastatelleelta henkilöltä. Se auttaa eteenpäin, vaikka sinua ei valittaisikaan tehtävään, Hanna Hellas muistuttaa.

Jännitätkö työhaastattelua? Jännittäminen on täysin luonnollista. Jos jännität, kerro se rehellisesti. Rekrytoijallakin on inhimilliset tunteet.

 

Asiantuntijana: Headhunter, suorahakukonsultti Hanna Hellas, K2 Search Oy.

Kommentit

14

katja bloigu

huom, saa kysyä, jos asiat ovat hakudokumenteissa. muusta ei saa kysyä. mut jos puoleen jäsenyys lukee siellä, saa siitä silloin kysyä.
21

hämmennys

Hyvä artikkeli! Tuli itselle mieleeni hämmentävä, mutta totuudellinen tilanne, eräästä haastattelusta. – Kysyin, minkälainen työilmapiiri yrityksessä on? Haastattelija sanoi, että tiimi koostuu kolmesta henkilöstä, joista yksi on todella hankala ja vaikea persoona, mutta myös asiantunteva, ja jonka tilanteen vuoksi tämäkin paikka on nyt avoinna. Meninpä hetkeksi aivan hiljaiseksi ja päässäni alkoi pyöriä kauhuskenaariot arjesta ko. työpaikassa. Keskustelimme henkilöstä ja päätin, etten ole sopiva tiimiin, sillä olen asiakeskeinen ja ystävällinen. En halunnut tiimiin, jossa täytyy miettiä pärjäämistään ja odottaa jännittyneenä, mitä minäkin päivänä tapahtuu. Mutta todella hienoa, että asiasta kerrottiin. Kaipa he hakivat henkilöä, joka on valmis tylyttämään takaisin ja olemaan tarvittaessa vielä hankalampi. Huh huh! Kaikkea!
15

Oho

Olisihan sinulla ollut mahdollisuus kokeilla? Sovitteleva, kiltti luonteesi olisi voinut sopia sille asiantuntijatuittupäälle. :)
19

laittomiin kysymyksiin saa valehdella

Vastailee asiattomiin kysymyksiin ihan puutaheinää, sellaista mikä voitaisin katsoa edulliseksi. Eihän esimerkiksi lasten hankintaa voi mistään tietää. Varsinkin sinkkuihmisillä elämäntilanteet muuttuvat eikä kukaan tiedä tulevaisuuttaan. Yhtälailla terveystiedot eivät kuulu kenellekään, jos kysellään laittomia niin on täysi vapaus valehdella mitä huvittaa.
17

Niinpä

Ainakin CRAMO:n haastattelussa esitettiin noita kiellettyjä kysymyksiä.
16

Haastattelukokemuksia

Työnhakijaa ei saa googlata, mutta sitä tehdään kuitenkin. Työntekijä ei saa siitä kuulla, koska se on laitonta. Itseä arvelluttaa, että omalla aika harvinaisella nimellä löytyy toisen samannimisen FB profiili, jolla on minusta poikkeavia ja arvelluttavia tykkäyksiä ja jäsenyyksiä. Itse en ole FB:ssä ja olen miettinyt, onko tätä profiilia katsottu ja onko se vaikuttanut valintoihin. Lisäksi suositteluja pitäisi kysyä vain hakijan nimeämiltä suosittelijoilta. Tiedän, että työhistoriasta on poimittu myös muita firmoja ja sitä kautta henkilöitä ja heidän mielipiteitään on kysytty. Hiukan ongelmallista jos kommetoija ei tarkkaan edes tiedä, mitä hakija on firmassa tehnyt. Itse kerron henkilöistä vain jos tiedän, että minut on nimetty suosittelijaksi.
23

Plantagen

Kävinpä vuosia sitten Plantagenin haastattelussa, kysyivät siellä onko lapsia ja aionko koska hankkia. Vastasin rehellisesti, jonka jälkeen kysyin, että kai voin vaikuttaa työvuoroihin niin, että sunnuntait ovat aina vapaat koirakisojen vuoksi joissa käyn. Ilmeet oli aika mahtavat haastattelijoilla. Eipä paljoa kiinnostanut päästä kiellettyjen kysymysten jälkeen koko firmaan töihin.
10

Anonyymi

Herää! Olisitko itse palkannut Sunnuntaisin auki olevaan yritykseen henkilön joka ilmoittaa ettei voi tulla töihin Sunnuntaisin :)
11

ER

No se "Saanko kaikki sunnuntait vapaaksi" oli varmaan vastaheitto laittomaan kysymykseen. Kun hän ei tehtävään sitten enää halunnutkaan.
9

Anonyymi

Sunnuntai ei ole erisnimi,joten se kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, siis sunnuntai :)
11

Lantaakeeko

Onko nyt hyvä mieli että pääsit jostain huomauttamaan.,. Varmaan otti luonnon päälle heh.
21

Heppu vaan

Kävin haastattelussa jollain sipoolaisella rakennusalan firmalla. Ensimmäinen kysymys oli "kuulutko Rakennusliittoon" ja ilmoitus että sen jäseniä ei meille palkata... syykin siihen ilmeni... emme maksa sairaspäivistä emmekä lomia.... eipä mulla muuta kuin morjens sitten vaan!
16

Oijoi

Minulla oli suosittelija, työstä jossa sai todella panna itsensä likoon, tästä esimiehestä haastatteleva mies sanoi että se nyt on sellainen mutta kertoipa soittaneen viimeisimmän työpaikan esimiehelle joka kertoi pitäneensä minulle "askelmerkkipuhuttelun", tämä haastattelija tiedusteli haluanko kertoa siitä jotain. Kerroin tehneeni töitä läheisen kuoltua ja varmasti se näkyi työnteossakin. Sain paikan, mutta ylimielinen pomo ei edelleenkään ole muuttanut tapojaan tippaakaan hienovaraisemmaksi vaan näyttää työskentelevän palkan takia.
16

Anonyymi

Artikkelin väitteet on nyt vähän sinnepäin. Ei ole olemassa mitään kiellettyjen kysymysten listaa. Niitä vain ei kannata kysyä koska jos kysyy ja jättää hakijan valitsematta niin riitautustilanteessa työnantaja ei pysty millään osoittamaan etteikö esim perhekysymys olisi vaikuttanut päätökseen eli työnantaja häviää riitautuksen syrjivänä.
16

juuh

On kysytty opiskeluaikoina kesätöihin hakiessa lapsista, lähinnä että aionko hankkia lähiaikoina. Lienee melko tavallinen nuorten naisten kokemus
19

Hohhoijaa

Mikähän laki nuo kieltää? Taas väärää infoa, kysyä voi mitä vaan, fiksu vastaa neutraalisti jos töihin haluaa. Esim lasten hankinta ei saa vaikuttaa valintaan vaan kelläpä on varaa käydä oikeudessa tuota asiaa selvittämässä, jos tuntuu että siksi ei tullut valituksi.
17

Böbö

Multa yhdessä haastattelussa kyseltiin .. Oletko lähtemässä illalla ulos kun näytät tolta, millainen auto sulla on, onko seki punainen (oli punainen paita päällä ja huulipuna),.. Haastattelu jatkui samalla hengellä.. Haastattelun jälkeen mieheni kysyi miten meni, itku kurkussa kerroin miten tunsin itseni hyvin vähä pätöiseksi ja tyhmäksi, kiitos haastattelun luonteen ja kysymyksien .. Ja töissä kollega kysyi sama.. Kerroin ja loppujen lopuksi sain tietää että olin ollut kyseisille haastattelijoille vitsi saunaillassa...
16

Rekrytoija

Yhdenvertaisuuslaki on se joka määrittelee mitä voi kysyä.
15

HR-pro

Ja Suomen perustuslaki.
14

Höpöhöpö

Naurattaa - Tottkai ennen työhaastattelua hakija googlaataan ja somet tsekataan ja jos on yhteisiä tuttuja tms niin kysytään millainen kaveri.
12

Höpöhöpö

Naurattaa - Tottkai ennen työhaastattelua hakija googlaataan ja somet tsekataan ja jos on yhteisiä tuttuja tms niin kysytään millainen kaveri.
27

Iikku

Hain kuukaudeksi kesätöitä tuuraamaan vakituisen henkilön lomaa. Haastattelupäivä oli torstai ja siinä kysyttiin nämä perinteiset kysymykset,myös lapset, perhesuhteet ym. Lopuksi esim. minkä kirjan olet viimeksi lukenut, minkä elokuvan katsonut ym. Omituinen höpöttäjä kun olen, vastailin huumorilla kysymyksiin, koska pelkkä kuukauden työ ei ollut niin tärkeä. Lopuksi haastattelija sanoi palaavansa asiaan parin viikon kuluttua. Aulassa odotti jono muitakin haastateltavia. Tulin kotiin, mieheni kysyi, että sainko työpaikkaa. Kerroin heidän soittavan parin viikon kuluttua. Eivät soita, sanoi mieheni. Soitto tuli jo ja työt alkavat huomenna perjantaina ! Niin se kuukauden tuuraus muuttui vakituiseksi ja kesti 29 ja puoli vuotta !
12

nuori

Olen kertonut aikoinani rehellisesti haastattelussa, että ainakin yksi lapsi halutaan. Myös sairauksistani olen kertonut, koska minun täytyy kontrolleissa käydä säännöllisesti. Sain paikan. Kuitenkin sitten kun tulin raskaaksi myöhemmin, se tuli muka yllätyksenä työnantajalle ja minusta hankkiuduttiin eroon. Asia setvittiin liiton kanssa. Nykyiseen työhöni kun hain, kerroin rehellisesti heti omista sairauksista, monisairaasta lapsesta jolla paljon sairaalakäyntejä sekä harrastuksesta, jossa kisaan ja valmentaudun viikonloppuisin, että onko mahdollista sumplia vuoroja, etenkin lapsen asioissa. Sain paikan heti, eikä ole ollut ongelmaa sumplia.
14

Ano

Mua kiinostaa, voivatko he kysyä "haetko nyt muihin paikkoihin". Tietenkin on riski jos sanoo että joo ettei sinuun käytetä enää aikaa mutta onko tämä asiallista sillä se ei kuulu heille? Lisäksi relrytoijat ovat usein nuoria pirkkoja jotka eivät ole tehneet päivääkään työtä isommissa konserneissa jonka vuoks yhteistä sävyä on hankala löytää heidän teennäisen hymyn takaa.
11

Pieniä on nuo ongelmat

Sukunimeni on suhteellisen harvinainen, mutta koska se on vanha sotilasnimi, minulla on alueella, jossa nyt asun, viisi täyskaimaa. Yksi, joka sosiaalisessa mediassa esittelee perhekalleuksiaan pinkkien bokserien läpi ja sivusta, yksi, joka fanittaa perussuomalaisten todennäköistä presidenttikandidaattia ja hänen tieteellistä asiantuntemustaan sekä saman henkilön erityisopettajaksi varsin avarakatseisia käsityksiä poikkeavista yksilöistä, sekä yksi, joka on aikamoisen konkurssihistorian omaava. Paitsi vaikeuksia kaikissa isommissa hankinnoissa, tämä on tuonut myös erityisiä hankaluuksia työpaikan saannissa, sillä tokihan työnantaja ja headhunter googlaavat hakijat. Ja kun en sitten myönnä olevani kukaan näistä, muistiinpanoihin tulee helposti muunnellun totuuden merkki. Olen myös saanut tietää, että nimeni esiintyy paikallisten henkilöstöpäälliköiden mustalla listalla, laiton sekin, mutta milläs todistat olemassaolon. Rettelöinti vain lisäisi nimen huonoutta.
12

Kumma juttu

Hain julkiselta puolelta työpaikkaa. Haastattelija kysyi, mitä sairauksia minulla on. Perusteli, että on reilua muita työntekijöitä kohtaan kertoa sairauksistaan. Sanoin, että on lainvastaista kysyä moista. Vaati kuitenkin kertomaan.
15

Tuulinen

Multa on kysytty todella outoja asioita haastattelussa. Joitain vuosia sitten olin haastattelussa Koneella. Haastattelija kysyi mm. vanhempieni suhtautumisesta tiettyihin ratkaisuihin, jotka olin nuorena tehnyt. Olin hämmästyksestä ja järkytyksestä täysin ymmälläni. Ja vielä noin iso yritys! :(
12

Tuulinen

Multa on kysytty todella outoja asioita haastattelussa. Joitain vuosia sitten olin haastattelussa Koneella. Haastattelija kysyi mm. vanhempieni suhtautumisesta tiettyihin ratkaisuihin, jotka olin nuorena tehnyt. Olin hämmästyksestä ja järkytyksestä täysin ymmälläni. Ja vielä noin iso yritys! :(
12

Amatöörimaista toimintaa

Pääsin haastatteluun ja se meni ihan mukavasti. Kuulin, että 5 pääsi haastatteluun. Harmitti, kun haastattelun jälkeen ei kuulunut mitään. Mielestäni korrektia olisi ilmoittaa vähintään haastatelluille, miten kävi. Tämä oli eräs valtion virasto. En haluaisi edes mennä tällaiseen amatöörimaiseen paikkaan töihin.
14

Muutin pois Suomesta

On mielestäni lähes rikollista säätää tällaisia lakeja, mitä työnantaja ei saa kysyä. Olen yrittäjä ja palkannut satoja työntekijöitä ja tottakai täytyy tietää jos palkkaa naisen onko hän 6kk päästä äitiyslomalla. Kysyn myös aina onko millainen perhe.
14

Ilmaistaylityötä

Minulle ei kerrottu haastattelussa sellaista olennaisen tärkeää asiaa työajoista, että firmassa odotetaan työntekijän tekevän ilmaiseksi ylitöitä. Niin sitten tapahtuikin. Valittiin siis määräaikaiseen tehtävään. Ylitöistä ei maksettu.
15

Nicepomo

Minä olen kyllä vahingossa tiedustellut haastattelussa, että "onko sulla lapsia"... se tuli niin spontaanisti, että samaan hengenvetoon sitten jatkoin, että "ai niin, eihän sitä kyllä saisi kysyä!" Nainen naurahti ja totesi, että "toivottavasti joskus on"! Palkkasin naisen. Ihana työntekijä! Toivottavasti hän joskus vielä saa vauvan. 😊
15

Kaitsu72

Mikä laki kieltää sen, että työnantaja ei saa googlata työnhakijaa? Ja miten sitä muka valvotaan.
15

Anonyymi

En ymmärrä miksei lapsista saisi kysyä ja haastatteluissa kysynkin, viimeksi eilen. Jos kotona on pari pientä lasta ja työ jota tarjoan on välillä pitkiä päiviä, aamuja ja iltoja, niin täytyyhän minun tietää onko hakija ensinnäkin ymmärtänyt mihin tai millaiseern työhön hakee ja onnistuuko perheen lastenhoito jos työvuorot on välillä miten sattuu.Sen ymmärrän etten voi kysyä aiotko hankkia lapsia lähitulevaisuudessa, se olkoot jokaisen oma asia.
2

Anonyymi

Eiköhän sekin ole jokaisen oma asia, miten lastensa hoidon järjestää.
11

Eitabuja

Kannattaa muistaa oma-alotteisesti suoraan kertoa haastattelutilanteessa näistä "kielletyistä aiheista", sillä muuten oletetaan automaattisesti sitä huonointa tilannetta niiden suhteen. Kertomalla saat aina vähintään luottamuksen, parhaassa tapauksessa isonkin edun muihin jos "kielletyt" aiheet on kunnossa.
11

Huolestuttavaa

Kamalaa, että täällä ihmiset puolustavat näitä kiellettyjä kysymyksiä. Kai ymmärrätte, että ne on kielletty siksi ettei teitä syrjittäisi työnhaussa. Jos haastattelija kysyy vaikka että onko lapsia, niin mikä on mielestänne oikea vastaus tähän? Sitä ei voi koskaan tietää kumpi on oikein! Se on ihan kiinni työnantajan ja haastattelijan arvoista, ja siitä miten he olettavat elämäntilanteesi vaikuttavan työntekoosi. Joku voi ajatella että lapseton on joustava ja kiva tyyppi jonka kanssa voi lähteä bilettämään ja toinen voi ajatella että lapseton onkin vastuuton ja epäkypsä tyyppi, joka haluaa vain bilettää. Älkää nyt ihmiset olko idiootteja puolustamalla käytöstä, joka voi heikentää työnsaannin mahdollisuuksianne.
9

Vinkki

Työnantajille vinkkinä, että kannattaisi keskittyä kartoittamaan niitä työnhakijan taitoja ja sitten pitää työntekijöistänne huoli, että he eivät heti karkaa muihin hommiin. Se on firman oma vika jos palkkaatte vain epäpäteviä ihmisiä tai jos hyvät karkaavat. Naurattaa aina kun joku firman edustaja kitisee lehdissä tai netissä, että kumma kun ei työ kelpaa tai nuoret ei halua tehdä töitä. Kyllä työ kelpaa ja kyllä töitä jaksetaan tehdä - tosin ei teidän firmassa :D. Jos maksaa paskaa palkkaa, työolot on huonot, pomo on huono eikä uramahdollisuuksia, etuja tai palkankorotuksia ole tiedossa niin silloin teille hakee lähinnä huonoja tyyppejä ja hyvät karkaa. Huonoilla kysymyksillä saa myös juuri ne huonoimmat palkattua. Ei työnhakijat ole tyhmiä. Huonon työpaikan tunnistaa kun astuu ovesta sisään (tai viimeistään kun haastattelija avaa suunsa) ja kyllä ihmiset tietävät jos jollakin firmalla on huono maine.

Lisää uusi kommentti

To prevent automated spam submissions leave this field empty.