Miten haen kesätyötä

Kesätyöt 16-vuotiaalle: Enemmän kuin vain rahan ansaitsemista

Kun olet 16-vuotias, kesä voi tuntua täydelliseltä ajalta rentoutumiseen, hengailuun ystävien kanssa ja auringonpaisteesta nauttimiseen. Kesätyö voi kuitenkin tarjota sinulle paljon enemmän kuin pelkästään rahallista hyötyä. Se auttaa sinua oppimaan arvokkaita työelämätaitoja ja rakentamaan perustaa tulevaisuutta varten.

Löydät kaikki alle 18 -vuotiaille sopivat kesätyöpaikat täältä

Miksi kannattaa hakea töitä 16-vuotiaana? 

1. Rahallinen itsenäisyys

Yksi ilmeinen syy hakeutua kesätöihin on rahan ansaitseminen. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden oppia rahankäyttöä ja säästämistä. Ansaitut tulot voivat auttaa sinua toteuttamaan unelmiasi, kuten säästämään ajokorttia varten tai ostamaan oman puhelimen.

2. Arvokkaat kokemukset

Kesätyöt tarjoavat sinulle mahdollisuuden hankkia arvokasta työkokemusta jo varhaisessa vaiheessa. Tämä voi auttaa sinua hahmottamaan, millaista työelämä on, ja antaa sinulle etulyöntiaseman tulevaisuudessa. Voit oppia tiimityötä, kommunikaatiotaitoja ja vastuun kantamista.

3. Verkostoituminen

Kesätyöt voivat auttaa sinua rakentamaan kontakteja ja verkostoja tulevaisuutta varten. Tulet kohtaamaan erilaisia ihmisiä, mukaan lukien mahdolliset tulevat työnantajat. Hyvät suhteet voivat avata ovia tuleville uramahdollisuuksille.

4. Itsenäisyys ja vastuu

Kesätyössä sinun odotetaan osoittavan itsenäisyyttä ja vastuullisuutta. Saat mahdollisuuden kehittää näitä ominaisuuksia, mikä on arvokasta paitsi työelämässä myös yleisesti elämässäsi.

5. Oppimismahdollisuudet

Kesätyö ei välttämättä tarkoita vain fyysistä työtä. Voit hakeutua työpaikkoihin, jotka liittyvät kiinnostuksen kohteisiisi, kuten kirjastotyö, teknologia, taide tai palveluala. Tämä voi auttaa sinua oppimaan uusia taitoja ja vahvistamaan intohimojasi.

6. Ajanhallinta

Kesätyö opettaa sinulle ajanhallintaa. Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on taito, joka tulee tarpeeseen koko elämäsi ajan.

7. Itseluottamus

Kun selviydyt kesätyöstä ja saavutat asettamiasi tavoitteita, saatat huomata, että itseluottamuksesi kasvaa. Tiedät, että pystyt saavuttamaan asioita omalla työlläsi.

Millaiset kesätyöt sopivat 16-vuotiaalle? 

16-vuotiaat voivat yleisesti ottaen hakea monenlaisia kesätöitä. Työmahdollisuudet riippuvatlainsäädännöistä ja työnantajien tarpeista. Tässä on joitakin kesätöitä, joita 16-vuotias voi harkita:

 • Kaupan ala: 16-vuotiaat voivat työskennellä kaupoissa kassalla, hyllyttämässä tuotteita tai avustamassa asiakkaita.
 • Ravintolat ja kahvilat: Työskentely ravintolassa voi sisältää tehtäviä kuten tarjoilu, tiskaaminen tai ruoanvalmistusapu.
 • Siivous ja huolto: Siivousyritykset palkkaavat usein nuoria apulaisia, jotka voivat auttaa siivouksessa ja ylläpidossa.
 • Lastenhoito: 16-vuotias voi harkita lastenhoitotehtäviä, erityisesti perheissä, jotka tarvitsevat apua lasten valvonnassa kesälomien aikana.
 • Puistot ja vapaa-ajan toiminta: Kesätyö puistossa, uimahallissa tai leirillä voi olla hauskaa ja opettavaista.
 • Kauneudenhoitoala: Jotkut kauneudenhoitopaikat, kuten kampaamot, saattavat tarvita apua asiakaspalvelussa ja yleisissä tehtävissä.
 • Maatilatyöt: Maaseudulla asuvat voivat löytää kesätöitä maatiloilta, kuten marjojen poimimisesta tai eläinten hoitamisesta.

Kesätyöt 16-vuotiaalle: millaisia rajoituksia on? 

Kun harkitset kesätöitä 16-vuotiaana, on tärkeää ottaa huomioon rajoittavat lait ja rajoitukset.

 • Työaika: 15 vuotta täyttäneen työaika on sama kuin täysi-ikäistenkin, eli 8 h/vrk ja 40 h/viikko, enintään 9 h/vrk ja 48 h/viikko. Työvuorot eivät saa ajoittua samaan aikaan läsnäoloa vaativan opiskelun kanssa. Ylityötä saa tehdä enintään 80 h/vuosi, poikkeusluvalla lisäksi 40 h/vuosi.
 • Vaaralliset työt: 16-vuotiaat eivät yleensä saa osallistua vaarallisiin töihin tai tehtäviin, jotka edellyttävät erityistä ammattitaitoa.
 • Koulunkäynti: Kesätyö ei saa vaikuttaa koulunkäyntiin, ja 16-vuotiaiden on edelleen käytävä koulua säännöllisesti.
 • Turvallisuus ja valvonta: Työnantajien on huolehdittava siitä, että alaikäiset työntekijät saavat riittävän valvonnan ja koulutuksen työtehtävissään.

Kesätyö 16-vuotiaana voi olla paljon enemmän kuin vain tapa ansaita rahaa. Se tarjoaa sinulle mahdollisuuden oppia arvokkaita taitoja, kohottaa itseluottamustasi ja valmistautua tulevaisuutta varten. Joten harkitse kesätyön hakemista, ja hyödynnä tämä mahdollisuus kasvaa ja kehittyä nuorena aikuisena.

Mistä löydän kesätyön 16-vuotiaalle? 

Kesätyön löytäminen 16-vuotiaalle voi olla jännittävä prosessi. On useita tapoja etsiä kesätyömahdollisuuksia:

 1. Oikotie Työpaikkojen kesätyösivu alle 18 -vuotiaille hakijoille.
 2. Tutustu työelämään ja tienaa. Tutustu ja tienaa -harjoitteluohjelma on nuorelle oiva mahdollisuus päästä kokeilemaan työelämää. Harjoitteluohjelmaa voidaan soveltaa vain niillä aloilla, joissa sopimus on tehty.
 3. Paikalliset yritykset: Ota yhteyttä etupainoisesti paikallisiin yrityksiin, kuten kauppoihin, ravintoloihin, supermarketteihin ja kahviloihin. Monet näistä yrityksistä palkkaavat nuoria kesätyöntekijöitä ja voit tiedustella rekrytoijilta suoraan, mihin tehtäviin voisi päästä jo alaikäisenä. 
 4. Verkostoituminen: Kysy perheenjäseniltä, ystäviltä ja opettajilta, onko heillä tietoa mahdollisista kesätyöpaikoista tai suosituksia. Henkilökohtaiset suositukset voivat olla erittäin hyödyllisiä.
 5. Nuorisotyö ja leirit: Joissakin kaupungeissa järjestetään nuorille suunnattuja kesäohjelmia, leirejä ja nuorisotyöprojekteja. Tarkista oman kuntasi nuorisopalveluiden tarjonta.
 6. Some ja ilmoitustaulut: Seuraa paikallisia Facebook-ryhmiä ja muita sosiaalisen median alustoja, joissa saatat nähdä kesätyöpaikkailmoituksia. Esimerkiksi Oikotien kesätyöinstagramissa, @vastuullinen_kesaduuni voit tutustua kesätyönantajiin tarinoiden ja videoiden kautta. Lisäksi paikalliset ilmoitustaulut ja sanomalehdet voivat edelleen tarjota mahdollisuuksia, vaikka kesätyönhaku onkin pitkälti siirtynyt someen ja verkkoon.
 7. Koulun työharjoittelut: Koulusi uraohjaaja tai työharjoitteluvastaava voi auttaa sinua löytämään kesätyömahdollisuuksia tai tarjota tietoa paikallisista työmahdollisuuksista.
 8. Sähköpostit ja puhelut: Älä epäröi ottaa yhteyttä potentiaalisiin työnantajiin sähköpostitse tai puhelimitse ja kysyä, ovatko he palkkaamassa kesätyöntekijöitä.
 9. Työharjoitteluohjelmat: Tietyt yritykset ja järjestöt saattavat tarjota kesäharjoitteluohjelmia nuorille. Tutki mahdollisia harjoitteluohjelmia alasi tai kiinnostuksesi mukaan. 

Kun olet löytänyt mahdollisia kesätyöpaikkoja, muista laatia erottuva ansioluettelo ja hakemuskirje, jotka korostavat taitojasi ja kiinnostustasi kyseiseen tehtävään. Ole valmis osallistumaan haastatteluihin ja esittämään itsesi positiivisesti ja motivoituneesti. Onnea kesätyönhakuun!

Yli 15-vuotias saa solmia työsopimuksen itse. Tarkista ainakin nämä asiat kesätyösopimusta solmiessa.