Kesätyöhaastattelu

Kesätyöhaastattelun yleisimmät mokat - Syyllistytkö sinäkin näihin?

Vastuullinen työpaikka

Jäädyitkö ensimmäisen haastattelukysymyksen kuultuasi vai jäikö CV kotiin? Tiedätkö, mitkä syyt saattavat vaikuttaa työhaastattelusi epäonnistumiseen? Alla listattuna yleisimmät mokat sekä ratkaisut virheiden korjaamiseksi!

Myöhästyt tai olet aivan liian ajoissa paikalla.

Ensivaikutelma on ratkaisevan tärkeä asia työhaastattelussa ja huonon kuvan voi antaa itsestään jopa ennen haastatteluun saapumista. Haastattelusta myöhästyminen viittaa heikkoon ajanhallintakykyyn ja osoittaa välinpitämättömyyttä työpaikkaa sekä haastattelijaa kohtaan. Haastattelu voi myöhästymisen johdosta jäädä lyhyemmäksi tai sekoittaa seuraavien haastateltavien aikataulut. Tällaisilta tilanteilta vältyt, kun saavut 10 minuuttia ennen haastatteluaikaa. 

Puhut haastattelijan pökerryksiin tai olet tuppisuuna.

Työhaastattelussa esiintyviä kysymyksiä kannattaa pohtia omassa mielessä ennen haastatteluun lähtemistä. Kylmiltään saatat jäätyä tai vastata liian lyhyesti, mikä antaa huonon kuvan asenteestasi. Turhan jaarittelevasti ei kannata kuitenkaan vastata. Esimerkkejä kuvaamaan omaa osaamista on hyvä olla, mutta liiallinen tarinoiminen vaikuttaa siltä, ettet osaa pysyä asiassa. Vastaa siis ytimekkäästi, mutta monipuolisesti ja kerro osaamisestasi totuudenmukaisesti ja liioittelematta. Aikaisemmat työpaikkasi ovat voineet tuntua vähemmän omalta jutulta, kuin se mihin olet juuri hakemassa. Työhaastattelussa pääset epäilemättä kertomaan näistä työkokemuksista. Moittimisen sijaan on kuitenkin parasta puhua rakentavaan sävyyn ja osoittaa kykysi oppia ja toimia hankalissakin tilanteissa. 

Et ole tutustunut hakemaasi työpaikkaan.

Onko haastattelija päässyt yllättämään sinut simppelillä kysymyksellä hakemaasi työpaikkaan liittyen? Työnantaja haluaa aina tietää, miksi juuri sinä olisit sopiva kyseiseen paikkaan. Haastattelua edeltävänä päivänä on siis hyvä tutustua työpaikkaan ja yritykseen. Taustatiedot löytyvät yrityksen nettisivuilta monesti Tietoa meistä- tai Tarinamme- kohdasta, mistä saa yleisesti infoa yrityksen historiasta, kampanjoista ja pyrkimyksistä. Myöskin yrityksen some-tileihin kannattaa kurkata ennen haastattelua. Kotiläksyt kunnolla tehtynä osoitat kiinnostusta yritystä kohtaan.

Epäsiisti vaatetus?

Rispaantuneet tennarit saattavat lukeutua vakkarikenkiisi, mutta ennen haastattelua kannattaa vilkaista peiliin ja miettiä kahdesti, mitä päälleen laittaa. Haastatteluasua valitessa olisi hyvä ottaa huomioon muutama seikka; Millaista työtä olet hakemassa? Millaisen kuvan haluat antaa itsestäsi työntekijänä? Siisti ja puhdas vaatetus on yleensä varmin valinta haastatteluun. Ole kuitenkin oma itsesi äläkä pelkää persoonallisuutesi näkyvän haastattelutilanteessa.

Todistukset ja CV jäivät kotiin.

Työhaastattelijoita kiinnostaa aina aiempi työkokemuksesi sekä koulutuksesi. Todistaaksesi osaamisesi haastattelussa tulee olla tarvittavat todistukset ja lomakkeet mukana. Papereista voi olla kätevää ottaa kopiot myös itseään varten. Haastattelutilanteessa on tällöin helpompi pysyä faktoissa omaa työ- ja opiskelutaustaa selostaessasi.

Et ole tarpeeksi hereillä haastattelun aikana.

Työhaastattelussa tulee olla skarppina, jolloin hyvät yöunet ja haastatteluun  valmistautuminen ovat tarpeen. Kysymyksen ohitse meneminen osoittaa huonoa keskittymiskykyä, jolta välttyäkseen kannattaa ylläpitää katsekontakti haastattelijaan sekä kysyä täydentäviä kysymyksiä. Haastattelun lopussa on usein kohta, milloin saat tilaisuuden esittää kysymyksiä työnantajille. Ennen kaikkea kysymyksesi kertovat haastattelijoille, mikä on sinulle tärkeää hakemaasi työhön liittyen.

Teksti: Leila Välimaa