Älä stiplaa kesätyöhaastattelun yleisimpiin kysymyksiin – mitkä ne ovat ja mitä niillä mitataan?
Saitko kutsun kesätyöhaastatteluun ja olet hermoromahduksen partaalla? Huono uutinen on se, että hermostuminen helposti välittyy työhaastattelussa. Hyvä uutinen taas se, että vinkkiemme avulla voit valmistautua yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja parantaa onnistumisen mahdollisuuksiasi!
Mitkä ovat työhaastattelujen yleisimmät kysymykset ja mitä niillä pyritään selvittämään? Vastaukset näihin kysymyksiin kertovat sinusta paljon. Kysymyksillä haastattelija saa tietää sinun arvoistasi, osaamisestasi, sitoutumisesta, yhteistyötaidoista, itsekriittisyydestä ja tulevaisuuden suunnitelmista
Kerro itsestäsi
Kysymys voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Avaajana toimivan kysymyksen tarkoitus on antaa sinulle mahdollisuus näyttää, että sovit haettuun tehtävään ja yritykseen. Laajaan kysymykseen kompastuu helposti. Jäsennä siis etukäteen, mitä kerrot ja missä järjestyksessä. Vastaus paljastaa myös paljon arvoistasi. Pidä fokus työminässäsi, äläkä harhaudu sivupoluille.
Mikä on suurin vahvuutesi? Entäpä heikkoutesi? Kerro epäonnistumisesta urallasi
Kysymykseen kannattaa vastata ”näytä, älä kerro” -taktiikalla. Vahvuuksiksi kannattaa miettiä taitoja, joiden tietää olevan olennaisia haetun tehtävän kannalta, ja miettiä, miten osoittaa ne todeksi. Apuna voi käyttää aiempia työpaikkoja: mitkä taidot ovat edesauttaneet siellä pärjäämistä? Heikkouksista ja epäonnistumisista keskusteltaessa kannattaa kertoa, mihin toimenpiteisiin olet ryhtynyt niiden korjaamiseksi. Osoita, että epäonnistuminen opetti sinulle jotain. Mitä osaamisaluetta kokemus sinulla vahvisti? Älä keksi mitään sellaista heikkoutta, mikä ei päde sinuun.
Miksi olet kiinnostunut tästä tehtävästä? Miksi haet tätä työpaikkaa?
Kerro miksi sinut pitäisi palkita tehtävään. Tämä kertoo sinulle siitä, miten paljon tutkimustyötä olet etukäteen tehnyt tehtävästä ja yrityksestä. Työnantaja haluaa rekrytoida henkilön, jolla on selkeä käsitys siitä, mitä rooli käsittää ja miksi hän olisi hyvä siinä. Esimerkiksi tietoisuus tuoreimmista alan trendeistä on syytä mainita tässä kohdin haastattelua. Intohimo alaa kohtaan sekä halukkuus tehdä töitä työkuvauksen ulkopuolelta ovat ehdottomasti vahvuuksia.
Missä näet itsesi kolmen tai viiden vuoden päästä? / Mitkä ovat tulevaisuudentavoitteesi?
Kysymyksen tarkoituksena on käytännössä selvittää, haluatko sitoutua työpaikkaan, oletko kiinnostunut alasta, jolla työnantaja toimii ja pyritkö kehittymään. Ammattiin ja uraan liittyvät tavoitteet, kuten johtajuus, mutta myös henkilökohtaiset tavoitteet, kuten uuden kielen oppiminen tai matkailu, ovat esimerkkejä hyvistä vastauksista. Jos suunnitelmia kolmen tai viiden vuoden päähän ei ole, sen voi myös kertoa rehellisesti ja rauhallisesti kuin kyseessä olisi maailman luonnollisin asia.
Jos voisit muuttaa työhistoriassasi jotain, mitä muuttaisit ja miksi?
Opitko virheistäsi? Tämä kysymys voi kertoa paljon siitä matkasta, jonka olet tehnyt urallasi. Pidätkö uravalinnastasi aidosti vai toivoisitko tekeväsi jotain muuta? Tätä samaa voidaan testata hieman perinteisemmällä kysymyksellä ”Kuvaile unelmatyötehtäväsi ja paikkasi”. Pidä siis haastattelutilanteessa mielessäsi paikka, johon olet hakemassa.
Millainen on hyvä/huono esimies? Kuvaile hyvää työympäristöä / tiimiä?
Tällä kysymyksellä selvitetään sovitko olemassa olevaan tiimiin. Lisäksi tällä saatetaan selvittää, sovitko esimiestyöskentelytapaan, joka yrityksessä on käytössä. Ole rehellinen, et halua vahingossa ajautua tiimiin, johon et sovi!
Parlez-vous français ? / Do you speak english? / Talar du svenska?
Ole rehellinen kielitaidoistasi mainitessasi. Haastatteluissa sinua voidaan usein testata kielitaitosi pohjalta.