Kesätyöhaastattelu

Kesätyöhaastattelu: Mitä “ole oma itsesi” oikeasti tarkoittaa?

Vastuullinen työpaikka

Oletko saanut kutsun kesätyöhaastatteluun? Onneksi olkoon! Olet onnistunut tekemään CV:lläsi ja hakemuksellasi vaikutuksen työnantajaan. Nyt työnantaja haluaa tutustua sinuun tarkemmin, ja samalla pääset näyttämään millainen olet persoonana.

Osoita kompetenssia konkreettisilla esimerkeillä

Ole oma itsesi on hyvä yleisohje haastatteluun. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Valmistaudu haastatteluun, mutta älä pakota itseäsi toiseen muottiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että yritykseen ja sen toimintaan kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin ennen haastattelupäivää. Esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta ja työpaikkailmoituksesta löytyy vihjeitä siitä, millaisia työntekijöitä yritykseen tarvitaan ja mitä hakijalta odotetaan.

Etukäteen kannattaakin miettiä, millaiset taito- ja kompetenssiyhdistelmät ovat onnistumisen edellytys. Lisäksi voi pohtia summaavasti, mitä itse voi tuoda tullessaan ja millaisilla esimerkeillä omaa osaamistaan voi tuoda esille työhistoriaansa hyödyntäen.

Evidenssi omasta osaamisesta on työmenestyksen ennustaja ja näin ollen konkreettiset esimerkit omasta osaamisesta ovat valttikortti haastattelutilanteessa.

Älä feikkaa, kompetenssi ja luonteenpiirteet eivät korreloi

Valmistautumista ei kuitenkaan kannata vetää överiksi. Liika kysymysten harjoittelu etukäteen voi tuntua teennäiseltä ja johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, ettet työllisty yritykseen. Ikinä ei kannata olettaa, että tietynlaiseen rooliin haetaan tietyntyyppistä henkilöä.

Älä siis vastaa sen mukaan, mitä luulet rekrytoijan hakevan, vaan pyri olemaan rehellinen hänelle sekä itsellesi. 

Roolin vetäminen työhaastattelussa on vaarallista, koska pahimmassa tapauksessa hakija työllistyy yritykseen, jossa hän jatkuvasti joutuu vetämään roolia. Esittäminen on raskasta ja energiaa menee tällöin työpaikalla vääriin asioihin. Ei siis kannata lipsahtaa ympäristöön, jossa ei voi olla oma itsensä.

Fiksu hakija tuntee itsensä ja tietää, millaisessa työympäristössä hän on parhaimmillaan ja voi antaa yritykselle parhaan mahdollisen työpanoksensa.