Kesätyöntekijälle

Vuoden 2024 vastuullisimmat kesätyöpaikat

Vastuullinen työpaikka

Oikotien Vastuullinen kesäduuni -tutkimus teki tänä vuonna historiaa kaikkien aikojen suurimmalla vastaajamäärällä! Suomen suurimpaan kesätyökokemuksia kartoittavaan tutkimukseen vastasi kaikkiaan 13 185 kesätyöntekijää 140 organisaatiosta. Tutkimuksen toteutti IRO Research. Vastuullinen kesäduuni -kilpailun tulokset perustuvat Oikotien Vastuullinen työpaikka –yhteisön seitsemän periaatteen toteutumiseen.

Kesätyökokemusten mittaroinnilla on pitkä historia, sillä kesätyöhön liittyviä kokemuksia on kartoitettu Vastuullisen kesäduunin toimesta jo vuodesta 2012. Tutkimukseen ja sen myötä kilpailuun Vuoden vastuullisimman kesätyönantajan tittelistä saavat osallistua kaikki Vastuullinen työpaikka -yhteisössä mukana olevat työnantajat. Kilpailuun vastaaminen toteutetaan vuosittain kesä-elokuun aikana. Kesätyönantajat palkitaan kolmessa kategoriassa: 1000plus (yli tuhat työntekijää), suuret yritykset (250-1000 työntekijää) sekä pienet ja keskisuuret (alle 250 työntekijää) organisaatiot. Tutkimuksessa parhaiten menestyneiden organisaatioiden lisäksi, Vastuullinen kesäduuni palkitsi kunniamaininnoin vuoden 2024 kesätyöntekijän (palkitsijana EK) ja parhaan kesätyökäytännön (palkitsijana Kuntarekry). 

Kilpailussa menestyminen on loistava tapa kirkastaa työnantajakuvaa ja hyödyntää konkreettisesti kesätyöntekijöiden antamaa tuoretta dataa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja työpaikkailmoituksissa. Kyseessä on siten myös kilpailuvaltti tulevaisuuden talenttien silmissä.

VKDtop10pk2024


Lahden taloille voitto pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa 

Pienet ja keskisuuret organisaatiot -kilpailukategoriassa kisasi 23 organisaatiota. Kategorian voittajaksi nousi Lahden seudun suurin vuokranantaja, Lahden Talot. Lahden Talot on ollut tutkimuksessa mukana jo useana vuonna, ja kilpailussakin yritys on ollut kymmenen joukossa useamman kerran - vuonna 2022 sijallaa 4 ja viime vuonna sijalla 7. Kesätyöntekijät arvostivat erinomaista hakijakokemusta sekä kesätyöpaikan oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden tunnetta. Yleisestä tyytyväisyydestä kesätyöpaikkaan sekä kirjallisen työsopimuksen solmimisesta ja sen läpikäynnistä yritys sai parhaat mahdolliset arviot. Huikea suoritus! 

Kategoriassa toiseksi sijoittunut Tampereen Energian Sähköverkko pärjäsi erityisesti tarjoamalla kesätyöntekijöille mielekkäitä työtehtäviä. Myös yleinen tyytyväisyys oli todella korkealla sijalla moneen muuhun kisaajaan verrattuna. Tampereen Energian sähköverkko on Tampereen Energian tytäryhtiö, joka huolehtii sähkönsiirrosta Tampereen alueella. Sähköverkko vastaa jakeluverkon suunnittelusta, rakennuttamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä.

Energia-alan yhtiöt loistivat tänä vuonna tuloksissa, sillä kategorian kolmanneksi sijoittui Keravan Energia. Yhtiö paransi pykälällä sijoitustaan aiemmalta vuodelta, kurottaen tänä vuonna mitalipallille. Hakijakokemuksessa, kirjallisen työsopimuksen solmimisessa ja läpikäynnissä, yleisessä tyytyväisyydessä sekä perehdytys ja ohjaaminen osiossa Keravan Energia sijoittui hienosti viiden parhaan työnantajan joukkoon.

Sijoille 4-10 ylsivät tänä vuonna Asuntosäätiö, Alfa Laval, Loimua, NAPA, Y-Säätiö, BHG Finland ja ALD Automotive.

VKD24suurettop10


Tampereen Energia on vuoden kesätyönantaja suurten organisaatioiden sarjassa

Suurten organisaatioiden sarjan kärkeen oli tunkua, kun 49 organisaatiota kisasi vuoden kesätyönantajan tittelistä. Erot kärkikolmikon välillä olivat hiuksenhienot ja tuloksissa mennäänkin desimaalien tarkkuudella.

Tampereelta kajahti ja komeasti tänä kesänä, sillä Tampereen Energia pokkasi konsernina tänä vuonna useamman palkinnon. Tampereen Energian ja tytäryhtiö Tampereen Veran kesätyöntekijöiden arvioiden perusteella Tampereelle meni myös suurten organisaatioiden sarjan voitto! Heidän kesätyöntekijät arvostivat oikeudenmukaista ja tasapuolista kohtelua ja sitä, miten heidät otettiin mukaan työyhteisöön. Tämä olikin tänä vuonna myös yksi tärkeimpiä kesätyökokemukseen vaikuttaneita tekijöitä. Myös hakijakokemus koettiin todella onnistuneeksi.

Vuokrakoteja välittävä SATO nappasi tänä vuonna sarjansa hopeasijan. Hakijakokemuksesta ja yleisestä tyytyväisyydestä kesätyökokemukseen SATO sai kategoriansa parhaat pisteet. Myös perehdytykseen ja ohjaukseen oltiin hyvin tyytyväisiä. Viime vuosina SATO ei ole ollut mukana tutkimuksessa, joten tulosta uutena tulokkaana voi pitää varsin hienona suorituksena!

Kolmannelle sijalle sarjassa ylsi upeasti Algol. Perheyhtiöstä kansainväliseksi konserniksi kasvanut Algol sai kesätyöntekijöiltä kehuja mielekkäiden työtehtävien tarjoamisesta. Myös perehdytyksen ja ohjaamisen koettiin olevan huipputasoa. 

Sijat 4-10 menivät tänä vuonna seuraavassa järjestyksessä: Visma, Borealis Polymers, Fingrid, Ilmarinen, Synsam Group, Rakennusliike Lapti ja Kamux. 

vkd24tuhatplustop10


Peabille voitto 1000plus organisaatioiden sarjassa

Tänä vuonna 1000plus organisaatioiden sarjassa kisasi ennätysmäärä yhteensä 68 organisaatiota, josta voittoon ylsi rakennusyhtiö Peab. Erityisen hyvät tulokset Peab sai kesätyöntekijöiden perehdytyksestä ja ohjaamisesta, joka on kesätyökokemukseen eniten vaikuttavien tekijöiden joukossa. Perehdytystä ja ohjaamista mitattiin kysymällä muun muassa onko perehdytys ollut riittävää, ovatko työpaikan pelisäännöt selkeät, onko työturvallisuuteen perehdytetty ja saiko kesätyöstä säännöllisesti palautetta.

Peabilla perehdytysprosessi kestää koko harjoittelujakson ajan ja harjoittelijan kehittymistä seurataan systemaattisesti. Osana perehdytystä ovat esihenkilön ja harjoittelijan väliset säännölliset keskustelut. Lisäksi kesätyöntekijä saa vastuuta harjoittelun edetessä. Erittäin upean nousun tänä vuonna voittoon tehnyt Peab sai kesätyöntekijöiltään hyviä arvosanoja myös muilla kesätyökokemuksen eri osa-alueilla, kuten esim. kesätyöntekijöiden kokemassa oikeudenmukaisuudessa ja tasapuolisuudessa.

1000plus sarjassa toisen sijan nappasi autotalo Veho. Viime vuonna neljänneksi sijoittunut Veho kirkasti kilpailussa sijoituksensa muutamalla sijalla menestyen tasaisen hyvin kesätyökokemuksen eri osa-alueilla. Veho sai erittäin hyvät arvosanat työtehtävien mielekkyyttä sekä perehdytystä ja ohjaamista mittaavissa osioissa. 

Kolmannen sijan 1000plus sarjassa vei pelialayhtiö Veikkaus. Veikkaus onnistui parhaiten kesätyön osa-alueilla; työtehtävien mielekkyys sekä kirjallinen työsopimus. Veikkauksen kesätyöntekijät arvioivat yhtiön molemmissa osa-alueissa sarjansa parhaimmaksi. Viime vuonna Veikkaus ei ollut mukana kärkikymmenikössä. 

Sijat 4-10 menivät tänä vuonna seuraavassa järjestyksessä: IKEA, Sweco, Restel, Broman Group, VTT, VR, Ponsse. 

Kunniamaininnoin palkittiin vuoden kesätyöntekijä ja vuoden kesätyökäytäntö

Ville Kaljunen, Mikko Vieltojärvi

Ville Kaljunen (vas.) ja palkinnon luovuttanut Mikko Vieltojärvi EK:lta

Vasemmalta Riesalta Sofia Miikkulainen ja Anni Kyröläinen ja palkinnon luovuttanut Emma Kolehmainen (Grade Suomi / Kuntarekry)

Vasemmalta Riesalta Sofia Miikkulainen ja Anni Kyröläinen sekä palkinnon luovuttanut Emma Kolehmainen (Grade Suomi / Kuntarekry).

Kiinnostaako liittyä uutena organisaationa mukaan kilpailuun Suomen parhaista kesätyöpaikoista? Ilmoittaudu mukaan marraskuussa alkavalle uudelle kaudelle täältä!!!

Kuvat: Niko Jekkonen