Työelämä

Nämä neljä merkkiä kertovat hyvästä johtamisesta

hyvä johtaminen

Mistä tietää, että työntekijöitä johdetaan taitavasti? Nämä neljä merkkiä kertovat hyvästä johtamisesta.

1. Työpaikka on turvallinen

Hyvä johtaminen luo turvalliset puitteet työskentelylle. Työturvallisuudessa ei ole kyse yksinomaan fyysisten työtapaturmien ennaltaehkäisemisestä ja ergonomisesti turvallisista puitteista vaan myös henkisestä turvallisuudesta. Työnantajan vastuulla on esimerkiksi epäasialliseen käytökseen ja konflikteihin puuttuminen. Hyvät johtajat puuttuvat epäkohtiin ajoissa ja tosissaan. Turvallisella työpaikalla työntekijät uskaltavat myös nostaa esiin vaikeita asioita, kuten työhön liittyviä epäkohtia.

Hyvän johtamisen merkki on myös se, että työpaikalla etsitään aktiivisesti ratkaisuja työntekijöiden työkyvyn tukemiseksi. Ei ole yhdentekevää, miten esimerkiksi työuupumuksen kokeneen työntekijän paluu työpaikalle hoidetaan, tai miten työntekijän jaksamista tuetaan vaikeassa elämäntilanteessa.

Lue myös: Työuupumuksesta toipuneiden oivalluksia

2. Työpaikalla arki sujuu

Johtamisessa ei ole kyse yksinomaan isoista strategisista linjoista vaan myös arjen teoista. Yksi hyvän johtamisen merkeistä on se, että arki työpaikalla tuntuu sujuvalta. Kokemus arjesta on olennaista niin työntekijöiden hyvinvoinnin kuin organisaation tuottavuudenkin kannalta.

Kun arki luistaa, työntekijät voivat keskittyä töissä olennaiseen sen sijaan, että aikaa hupenisi esimerkiksi liiallisen byrokratian kanssa taistelemiseen.

Lue myös: Hankala pomo ja huonoa johtamista? Psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarinen kertoo, miten hankalan pomon kanssa pärjää

3. Työntekijät panevat parastaan

Hyvä johtaja takaa työntekijöille onnistumisen edellytykset sekä innostaa ja kannustaa yrittämään parhaansa.

Kun johtaminen on mallillaan, työntekijät saavat kokea, että heitä arvostetaan ja kuunnellaan. Konkreettisimmillaan kuunteleminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kenenkään ajatuksia ei sivuuteta, vaan jokaisen ääni pääsee kuuluviin työpaikan arjessa ja päätöksenteossa. Työpalavereissa vastuun puheenvuorojen jakamisesta pitäisi tietenkin olla esihenkilöllä, mutta aina nopeatempoinen esihenkilö ei huomaa hidastaa tahtiaan.

4. Työn arjessa keskitytään olennaiseen

Yksi hyvän johtamisen merkki on se, että henkilöstö työskentelee yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Hyvin johdetussa työpaikassa työntekijät tietävät, mitä organisaatio tavoittelee ja mikä on kunkin oma rooli tavoitteen saavuttamisessa. He tietävät riittävästi myös organisaation tulevaisuuden suuntaviivoista.

Hyvin johdetussa työpaikassa työntekijät hahmottavat myös, miten voivat käytännössä saavuttaa omalle työlleen asetetut tavoitteet.

Lue myös: Mistä tuntee hyvän esihenkilön? Hyvän esihenkilön tuntomerkit

Lue myös: Miten sinua johdetaan? Tunne eri johtamistyylit

Toimittaja: Liina Hurri