Blogi

Miten varmistaa yhteensopivuus uuden esihenkilön kanssa?

Paula Narkiniemen blogi, jossa aiheena työn ja työnhaun maailma.

Työpaikan vaihtaminen on lopulta melkoista arpapeliä ja tuurillakin on osansa siinä, minkälainen ”match” uuden esihenkilön ja tiimin kanssa muodostuu. Lopulta kohtaamisia uusien kollegojen ja pomojen kanssa on rekrytointivaiheessa varsin vähän, joten näistä kohtaamisista pitäisi oman osaamisen myymisen lisäksi saada irti paljon tietoa myös organisaation kulttuurista ja uuden pomon johtamistyylistä. Miten rekrytointivaiheessa voi pyrkiä varmistamaan, että mahdollinen lopullinen valinta työn suhteen osuisi oikeaan?

Rekrytointi on aina kahden kauppa ja paras lopputulos syntyy, kun kemiat ja arvot kohtaavat ja molemmat osapuolet ymmärtävät toisiaan mahdollisimman hyvin. Siksi etenkin työhaastatteluvaiheessa olisi tärkeää päästä oman osaamisen myymisen lisäksi kysymään ja jututtamaan tulevaa esihenkilöä ja tiimiäkin mahdollisimman paljon, jotta hakijallekin selviää, sopiiko tämä tulevaan työyhteisöön vai ei.

Lue myös: Näistä aineksista syntyy rekrytoinnin täydellinen match

Mitään 100-prosenttisia takuita tuskin koskaan kukaan saa sopivuudestaan organisaatioon pelkkien työhaastatteluiden avulla, mutta aina kannattaa panostaa siihen, että pyrkii selvittämään asiaa mahdollisimman hyvin. On sekä työnhakijan että työnantajan etu, että rekrytointi on onnistunut päätös molemmin puolin, eikä suuria yllätyksiä tule jälkikäteen.

Tässä 3 vinkkiä, joilla voit pyrkiä varmistamaan yhteensopivuutesi uuden esihenkilösi ja tiimisi kanssa:

1.     Pyydä, että saat jutella tulevien tiimiläistesi ja kollegoiden kanssa ennen päätöksen tekoa. Itse olen tarjonnut tiimilleni ja parille viime vaiheen kandille mahdollisuuden jutella vapaasti keskenään ilman omaa läsnäoloani rekrytointiprosessin loppuvaiheessa. Tilaisuus on hakijalle mahdollisuus kysyä minusta esihenkilönä ja tutustua tiimiin ilman, että olen paikalla. Samalla saan itsekin tiimiltä tärkeää tietoa siitä, miten heillä on juttu luistanut ja miltä kandit vaikuttavat – sopivatko he näiden mielestä tiimiin.

2.     Pyydä, että saat jutella jonkun esihenkilön alaisuudesta lähteneen kanssa, jos tämä on vain mahdollista. Voit myös esim. LinkedIn:n avulla selvittää ja kontaktoida samasta organisaatiosta viime aikoina lähteneitä ja pyrkiä jututtamaan heitä kokemuksistaan organisaatiossa ylipäätään.

Lue myös: Verkostot työnhaussa – auta niin saat apua

3.     Kysymyksiä, joita kannattaa esittää esihenkilölle haastattelutilanteessa:

  • Pyydä esihenkilöä kuvailemaan omaa johtamistyyliään, mitä odottaa alaisiltaan ja miten toivoo, että hänen kanssaan toimitaan.
  • Pyydä esihenkilöä kertomaan omista arvoistaan ja miten ne näkyvät arjessa esimerkkien kautta.
  • Pyydä häntä kertomaan, miten organisaatiossa juhlistetaan onnistumisia ja miten epäonnistumisiin suhtaudutaan – mielellään esimerkkien kera.
  • Kysy, mitä esihenkilö odottaa sinulta ja miten hän arvioi onnistumistasi.
  • Pyydä esihenkilöä kuvailemaan muita tiimiläisiään: saat kuvan siitä, mitä hän erityisesti korostaa kollegoissaan – onko painotus osaamisessa vai persoonissa vai missä.

Lue myös: Näin meillä rakennetaan yhteisöllisyyttä etätyössä