Irtisanoutuminen

Koeajalla irtisanoutuminen ja koeaikapurku

Koeajalla irtisanoutuminen -puhelu työnantajalle.

Tiedätkö, mitä koeajalla irtisanoutuminen ja koeaikapurku tarkoittavat? Kokosimme yhteen faktat työsuhteen päättämisestä koeajalla.

Koeaika on työsuhteen alussa oleva ajanjakso, jonka aikana työntekijä ja työnantaja voivat kokeilla yhteensopivuuttaan. Koeaika on siis eräänlainen suoja-aika, joka mahdollistaa molemmille osapuolille harkinta-ajan ennen suhteeseen sitoutumista.

Käymme tässä artikkelissa läpi sitä, mitä koeajalla irtisanoutuminen ja koeaikapurku tarkoittavat.

Lue myös: Viisi tapaa rakentaa oman näköinen työura

Koeajalla irtisanoutuminen, irtisanomisaika ja koeaikapurku

Työsuhteessa noudatetaan irtisanomisaikaa. Irtisanomisajan jujuna on sen tuoma turva: kun jompikumpi osapuoli haluaa päättää työsuhteen, työn tekeminen ei lopu heti, vaan molemmilla etukäteen tiedossa olevan irtisanomisajan puitteissa.

Koeajalla työsuhde on mahdollista joko irtisanoa tai purkaa:

  • Koeajalla kumpi tahansa osapuoli voi purkaa työsopimuksen ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa. Koeaikapurun turvin työnteko on siis mahdollista lopettaa tarvittaessa vaikka välittömästi. Koeajan päätyttyä työsuhteen voi purkaa vain erittäin painavasta syystä.
  • Koeajalla työsuhteen purkaminen ei ole ainoa vaihtoehto, vaan kumpi tahansa osapuoli voi päättää työsuhteen irtisanomiseen. Jos työsuhde purkamisen sijaan irtisanotaan, työntekoa ei voi lopettaa heti, vaan vasta irtisanomisajan puitteissa.

Lue myös: Irtisanoutujan muistilista

Koeajasta sovitaan työsopimuksessa

Monesti koeaikaa ovat työsuhteen ensimmäiset neljä kuukautta. Enimmillään koeaika voi kuitenkin kestää kuusi kuukautta. Määräaikaisessa työsuhteessa koeaika voi kestää enintään puolet työsuhteen kestosta, joskaan ei koskaan yli kuutta kuukautta.

Koeajasta ja sen pituudesta sovitaan työsopimuksessa, mikä onkin merkittävä syy tehdä työsopimus kirjallisena suullisen sijaan.

Lue, mistä muista asioista työsopimuksessa sovitaan.

Koeajalla irtisanoutuminen ja koeaikapurku – milloin työsuhteen päättämistä koeajalla kannattaa harkita?

Koeajalla irtisanoutuminen tai työsuhteen purku koeajalla tuskin ovat kenenkään toiveena, mutta joskus työsuhteen purkaminen tai irtisanoutuminen koeajalla tuntuu ainoalta oikealta vaihtoehdolta. Tässä muutama tyypillinen syy päättää työsuhde jo koeajalla.

  • Työ ei vastaa odotuksia. Koeajalla irtisanoutuminen tai koeaikapurku voi olla fiksu veto, jos työ ei ole sitä, mistä työhaastattelussa sovittiin.
  • Työpaikalla on nihkeä tunnelma. Koeajalla irtisanoutuminen tai koeaikapurku voi olla oikea ratkaisu, jos työpaikan kulttuuri työntää luotaan eikä töihin ole kiva mennä.
  • Työpaikalla käyttäydytään epäasiallisesti. Koeajalla irtisanoutuminen tai työaikapurku voi kannattaa, jos työyhteisöön on pesiytynyt syrjivä, väheksyvä, epäreilu, seksistinen tai muulla tavalla ahdistava käyttäytyminen.

Lue myös: Työsyrjintä on arkipäivää monelle transihmiselle 

Lue myös: Ammattiahdistus koskettaa myös työssäkäyviä aikuisia