Onko pakko, jos ei tahdo? Viisi tapaa rakentaa oman näköinen työura
Tuntuuko joskus siltä, että suoritat työelämässä muiden sinulle laatimaa suunnitelmaa? Tässä viisi näkökulmaa omanlaisen työuran rakentamiseen.
1. Saako seurata omia vahvuuksia, vaikka lähipiiri katsoo kieroon?
Oman näköisen uran rakentaminen kannattaa aloittaa kartoittamalla omia vahvuuksia. Jos työssä saa hyödyntää vahvuuksiaan ja potentiaaliaan, se todennäköisesti tuntuu omalta jutulta. Ja kun työ tuntuu omalta jutulta, siinä saa loistaa!
Sillä, että luottaa vainuunsa juuri itselle sopivan työn suhteen, voi päästä pitkälle oman näköisen uran rakentamisessa.
Jos muut eivät usko juttuusi, sopiva annos jääräpäisyyttä ja uskoa omiin kykyihin voi olla paikallaan.
Terve itsekritiikki kannattaa kuitenkin säilyttää. Vaikka intuitio kertoo, millaista työtä olisi kivaa tehdä, se ei aina kerro, millaiselle uralle on kannattavaa suunnata. Jos oma äitisi on ainoa, joka kehuu taideteoksiasi, kysy itseltäsi, kuinka realistista sinun on elättää itsesi taiteella.
2. Pitääkö vanhempien neuvoja kuunnella?
Jotkut puskevat nuoresta pitäen kohti ammatti- ja uratavoitteitaan, toisilla taas ei ole mitään hajua, miksi haluavat isoina ryhtyä. Onneksemme – tai kauhuksemme – vanhemmat ovat aina valmiina auttamaan!
Tee ammatinvalintatesti ja löydä Oikotie uudelle uralle!
Jos alavalinta stressaa tai opiskeleminen ei vain kiinnosta, vanhempien hyvää tarkoittavat kannustukset saattavat lähinnä ärsyttää (myöhemmin toki saattaa kaduttaa, jos ei nyt kuuntele äidin nalkutusta).
Vanhemmat tarkoittavat ohjeistuksillaan hyvää. He toivovat jälkikasvulleen helpompaa tulevaisuutta ja riittävää toimeentuloa. Opiskelu- tai työpaikkoja pohtiessa kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä: kuunnella vinkkejä, mutta tehdä päätökset itse, jotta voi seistä niiden takana ja löytää sen ikioman juttunsa.
3. Onko pakko edetä esihenkilöksi, jos ei tahdo?
Toisinaan esihenkilön hommat annetaan hyvälle työntekijälle ikään kuin kiitoksena tehdystä työstä. Hieno huipennus urakehitykselle – tai sitten ei.
Kaikille ihmisten johtaminen ei todellakaan sovi, ja toisaalta kaikki esihenkilöiksi sopivat eivät hingu pomon rooliin.
Toisille yksinkertaisesti sopii ihmisten, toisille asioiden johtaminen.
Lue myös: Hyvän esihenkilön tuntomerkit
Asiantuntijalle langetettu esihenkilövastuu voi viedä kapasiteetin todelliseksi syväosaajaksi kasvamiselta. Alan kehityksen seuraaminen ja oman osaamisen kehittäminen vaativat aikaa ja energiaa, ja työvuorolistojen laatiminen, kesälomien sumpliminen ja tiimin erimielisyyksien selvittely istuvat tähän yhtälöön huonosti.
Luovaa työtä tekevälle esihenkilön rooliin sisältyvät hallinnolliset hommat taas voivat olla myrkkyä, joka tappaa kekseliäisyyden ja vie tilan luovalta ajattelutyöltä. Jos luovan ihmisen työ menee pelkäksi paperien pyörittelyksi, mikä työssä enää on se oman näköinen ja tuntuinen juttu?
Jos pähkäilet, kehtaatko kieltäytyä sinulle tarjotuista pomon hommista, lue voima-artikkelimme horisontaalisesta urakehityksestä ja väistä päällikköpalkinnon ansa!
Lue myös: Hankala pomo ja huonoa johtamista – toimi näin
4. Saako olla ihan vain riittävän hyvä työntekijä?
Työelämä, urakehitys, osaamisen kehittäminen ja työhön liittyvät tulevaisuudensuunnitelmat puhuttavat jopa sukulaisten kahvipöydässä. Voi vaikuttaa siltä, että työn kuuluisi olla jokaiselle todellinen intohimo, ja että työstä pitäisi jaksaa vaahdota vapaallakin. Eikö missään saa enää olla rauhassa näiltä työjutuilta?
Muiden talutusnuoraan ei tässäkään asiassa pidä antautua. On täysin sallittua tehdä työtä ihan vain ansaitakseen elantonsa!
Vaikka olisi hankkinut koulutuksen, on täysin ok tehdä koulutustaan vastaamatonta työtä, jos juuri se tuntuu omalta jutulta.
Se, että tekee työnsä hyvin, riittää. Se, että on itse tyytyväinen työssään, on pääasia.
5. Saako aikuisena vaihtaa alaa?
Saa! Aikuisena saa vaihtaa alaa, ja monet tekevätkin niin.
Ei ole nykyaikaa ajatella, että nuorena opiskellulla alalla pitäisi painaa töitä seitsemänkymppiseksi.
Työuraan mahtuu monenlaisia vaiheita, ja on ok kiinnostua erilaisista ammateista elämän varrella.
Yksi väylä päästä testaamaan uutta ammattialaa aikuisena on hakeutua työkokeiluun. Lue tästä, miten käytät työkokeilua taktisesti hyväksesi.
Urapsykologien mukaan edes ikä ei itsessään ole työllistymisen este. Lue esimerkiksi tämä inspiroiva esimerkki ravintola-alan konkarista Tarja Koprasta, joka kouluttautui ja työllistyi henkilöstöpäälliköksi viisikymppisenä!