Harjoittelupaikka hakusessa? Nappaa parhaat tärpit!
Tälläkin hetkellä moni opiskelija pakertaa hakemusta harjoittelupaikkaa varten. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miksi harjoittelupaikka kannattaa valita huolella.
Moniin tutkintoihin sisältyy työharjoittelua, ja toisaalta monet hakeutuvat harjoitteluun, vaikka saisivat tutkinnon kasaan ilmankin. Harjoittelupaikka kuin harjoittelupaikka, saatat ajatella. Ja kuinka väärässä oletkaan…
Kolme syytä hakea työharjoittelupaikkaa
1. Harjoittelupaikka kerryttää työkokemusta
Työharjoittelupaikka on mainio tilaisuus hankkia oman alan työkokemusta jo ennen tutkintoon valmistumista. Juuri työkokemus lieneekin se, mitä useimmat odottavat saavansa harjoittelulta. Kokemus on tietenkin oiva lisä vastavalmistuneen ansioluetteloon ja parantaa työllistymismahdollisuuksia. Sillä on kuitenkin myös toinen tärkeä tehtävä.
Harjoittelupaikka saattaa nimittäin olla ensimmäinen tilaisuus päästä kokemaan, mitä työ opiskelualalla ihan käytännössä tarkoittaa. Harjoittelupaikka kirkastaa ennakkokäsityksiä ammatista ja työn arjesta alalla. Moni tietää työharjoittelun suoritettuaan, millaista työtä tarkemmin ottaen haluaisi – tai ei haluaisi – tehdä valmistumisen jälkeen.
Lue myös: Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa rakentamaan työelämästä oman näköistä. Kokosimme oivalluksia, jotka auttavat sinuakin tunnistamaan omat vahvuutesi.
2. Harjoittelupaikka on tilaisuus verkostoitua
Harjoittelupaikka tarjoaa työkokemuksen lisäksi erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua, ja tämä tilaisuushan kannattaa tietenkin käyttää hyväksi. Työharjoittelupaikan kollegat tulevat aikanaan tutuiksi, mutta fiksu aloittaa verkostoitumisen jo ennen ensimmäistäkään työharjoittelupäivää.
Kun ottaa harjoittelupaikkaa hakiessa yhteyttä moniin organisaatioihin, pääsee tutustumaan lähemmin eri työpaikkoihin ja mahdollisiin tuleviin esihenkilöihin tai työkavereihin. Kyllä, jo ensimmäistä harjoittelupaikkaa hakiessa on mahdollista jäädä positiivisella tavalla työnantajien mieleen, ja tästä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Valmistumisen hetkellä mikään ei tunnu muikeammalta kuin jalka kiinnostavan työpaikan oven välissä.
Lue lisää ammatillisten verkostojen merkityksestä ja luo oma LinkedIn-profiili tai viritä nykyinen profiilisi kuntoon harjoittelupaikkaa varten.
3. Harjoittelupaikassa saa kokemusta työelämästä
Harjoittelupaikka on paitsi tilaisuus oppia lisää omasta ammattialasta myös syväsukellus työelämän käytäntöihin ja pelisääntöihin.
Harjoitteluun hakiessa pääsee oppimaan työnhakuun liittyviä taitoja ja kartuttamaan kokemusta työhaastatteluissa käymisestä. Tärkeitä juttuja tulevaisuuden kannalta!
Kun työharjoittelupaikka löytyy, pääsee vielä treenaamaan työsopimusta muistuttavan työharjoittelusopimuksen ja sen mahdollisten liitteiden, kuten salassapitosopimuksen allekirjoittamista. Töiden alettua tutuiksi saattavat tulla myös esimerkiksi loma-anomuksen jättäminen tai sairauslomatodistuksen toimittaminen työnantajalle. Harjoittelun päätteeksi työnantaja laatii työtodistuksen tapaisen todistuksen suoritetusta työharjoittelusta.
Kun on treenannut tällaisia työelämän perusjuttuja jo ennen tutkintoon valmistumista, voi valmistumisen kynnyksellä alkaa rohkein mielin hakea avoimia työpaikkoja.
Oikotieltä voit myös suodattaa vain ne työpaikat, joissa palkka on kerrottu.
Kolme syytä, miksi kannattaa nähdä vaivaa hyvän harjoittelupaikan löytämiseksi
Kerromme seuraavaksi, miksi itselle sopivan harjoittelupaikan metsästämiseen kannattaa panostaa.
1. Hyvä harjoittelupaikka maksaa liksaa
Kaikilla aloilla työharjoittelusta ei makseta palkkaa, mutta kyllä tällaiseltakin alalta voi irrota palkallinen harjoittelupaikka. Todennäköisesti joudut näkemään sellaisen saamiseksi enemmän vaivaa, joten aloita harjoittelupaikan etsiminen hyvissä ajoin. Vaiva palkitaan, kun saat nauttia palkasta samalla kun suoritat tutkintoon tarvitsemasi opintopisteet.
Lue myös palkkaa käsitteleviä sisältöjämme.
Oikotieltä voit myös suodattaa vain ne työpaikat, joissa palkka on kerrottu.
2. Hyvä harjoittelupaikka napostelee maanantaiaamuisinkin
Kun harjoittelupaikka kiinnostaa sinua aidosti, jaksat väsyneenä ja maanantaiaamuisinkin kammeta luusi liikkeelle ja päiväksi työharjoitteluun. Kiinnostuksen ja motivaation merkitys korostuu, jos harjoittelu kestää viikkojen sijaan kuukausia. Kartoita siis laajalti mahdollisia harjoittelupaikkoja ja hae rohkeasti harjoittelupaikkaa sinua aidosti kiinnostavista organisaatioista.
3. Hyvässä harjoittelupaikassa pääsee erikoistumaan
Huolella valittu harjoittelupaikka auttaa sinua erikoistumaan alan sisällä jo ennen valmistumista. Kun sitten valmistuttuasi haet ensimmäistä oman alasi työpaikkaa, pääset kertomaan rekrytoijalle, että sinulla on jo kokemusta vastaavasta työstä. Voit saada tuntuvan etumatkan muihin vastavalmistuneisiin – ja mikä parasta, itseäsi aidosti kiinnostavan työpaikan heti urasi alkumetreillä.
Näin nappaat hyvän harjoittelupaikan
Harjoittelupaikka ei ole vain paikka pakollisten opintopisteiden suorittamiseen. Jos haluat saada työharjoittelustasi irti mahdollisimman paljon, toimi näin.
- Listaa harjoittelupaikkaan liittyvät toiveesi paperille ranskalaisilla viivoilla tai miellekarttana. Älä unohda listata asioita, joita ET HALUA työharjoittelulta! Voit kokeilla hyödyntää tekoälyä pohdintojesi tukena.
-
- Millaisia toiveita sinulla on harjoittelupaikkasi suhteen?
- Riittääkö, että saat tarvittavan määrän opintopisteitä kasaan?
- Haluatko saada työharjoittelusta myös palkkaa? (Tietenkin haluat!)
- Toivotko harjoittelupaikkaa, johon voisit työllistyä valmistuttuasi tai jo opiskeluaikana?
- Millaista työkokemusta toivot saavasi?
- Mitä et ainakaan halua harjoittelupaikaltasi?
- Aloita etsintä ajoissa. Näin sinulla on enemmän valinnanvaraa harjoittelupaikan suhteen.
- Tukeudu verkostoosi työharjoittelupaikkaa etsiessäsi.
- Tutustu mahdollisimman moneen harjoittelupaikkaan ja hae rohkeasti kiinnostavimpia.
- Panosta hakemukseen ja haastatteluun. Vinkkejä hakemuksen kirjoittamiseen ja haastatteluun valmistautumiseen saat kattavasta työnhaun oppaastamme.