LinkedIn-profiilin luominen
Eikö sinulla ole LinkedIn-profiilia, mutta haluaisit luoda sellaisen? Näiden ohjeiden avulla koostat profiilin, josta sekä rekrytoijat että verkostosi jäsenet löytävät kaiken olennaisen.
Täytä ainakin nämä tiedot LinkedIn-profiiliisi
Halusitpa tehdä LinkedIn-profiilistasi suppean tai laajan, muutamat perustiedot Linkkaristasi on hyvä löytyä. Aloita siis LinkedIn-profiilin luominen tekemällä itsellesi tunnukset palveluun ja täyttämällä seuraavat tiedot itsestäsi ja osaamisestasi.
- Headline on naseva otsikko, joka kiteyttää sen, mitä sinä olet ammatillisesti. Se voi olla nykyinen tittelisi, mutta yhtä hyvin voit kertoa otsikossa, mitä haluaisit olla seuraavaksi. Sisällytä kiteytykseen sana, joka parhaiten kuvaa osaamistasi tai potentiaaliasi. Voit käyttää luovuuttakin, mutta varo liikaa arvoituksellisuutta.
- About-kohta on paikka vapaamuotoiselle esittelytekstille – siis tilaisuus myydä oma osaaminen kaikille profiilissa vieraileville. Tämä tekstinpätkä saattaa olla otsikon ohella ainoa asia, johon profiilissasi vieraileva tutustuu. Kerro siis selväsanaisesti, millaista osaamista ja potentiaalia sinulla on.
- Kuva on olennainen osa LinkedIn-profiilia. Voit valita kuvaksi perinteisen potretin tai hieman taiteellisemman otoksen – pääasia on, että kasvosi näkyvät kuvassa kunnolla ja ammattimaisuutesi välittyy. Varsinaisen profiilikuvan lisäksi voit halutessasi lisätä myös taustakuvan, joka kertoo osaamisestasi tai siitä, millainen persoona olet.
- Experience-kohta on varattu työkokemukselle. Täydennä tiedot aiemmista työpaikoistasi niin suppeasti tai laajasti kuin koet mielekkääksi. Voit rajata pois esimerkiksi nuoruuden kesätyökokemukset ja keskittyä nostamaan esiin osaamistasi urasuunnitelmiesi kannalta olennaisesta näkökulmasta. Voit käyttää työpaikkojen otsikkoina titteleitäsi tai otsikoida tehtävät vapaamuotoisemmin. Lisäksi voit kertoa tiiviisti, mitä työtehtäviisi kuului tai mitä saavutit työssäsi. Tähän kohtaan voit lisätä myös työnäytteitä.
- Education-kohta on tarkoitettu tutkinnoista ja muista koulutuksista kertomiseen. Voit halutessasi kuvailla koulutusten sisältöä ja lisätä linkkejä esimerkiksi opinnäytetöihisi.
- Skills-kohta on varattu osaamista kuvaaville avainsanoille. Lisää tiedot osaamisestasi, jotta muut LinkedInin käyttäjät, kuten entiset ja nykyiset kollegasi, voivat käydä profiilissasi todentamassa osaamisesi.
Lue myös: Auta niin saat apua – Näin saat verkostoltasi apua työnhaussa
Täydennä LinkedIn-profiiliasi vielä näillä tiedoilla
Kun olet luonut LinkedIn-profiilin ja lisännyt tärkeimmät perustiedot osaamisestasi ja koulutuksestasi, voit täydentää profiiliasi vielä monin tavoin. Jos olet ollut monessa mukana, kannattaa se ilman muuta kertoa myös LinkedIn-profiilissa.
- Courses-kohtaan voit merkitä vaikka kaikki vuosien varrella käymäsi kurssit. Jos olet päivittänyt osaamistasi ahkerasti, kurssit kannattaakin selkeyden vuoksi listata educations-kohdan sijaan tänne.
- Featured-kohtaa LinkedInin käyttäjät hyödyntävät varsin vapaamuotoisesti. Lisää tänne mielesi mukaan esimerkiksi linkkejä työnäytteisiin, ammattialasi lehdessä julkaistu haastattelu, CV:si pdf-muodossa tai kokonainen portfolio.
- Projects-kohta on tarkoitettu projekteista kertomiseen. Jos haluat pitää experience-kohdan tiiviinä, voit luetella projektiluontoiset työt täällä.
- Recommendations-kohtaan voit kerätä suosituksia verkostosi jäseniltä. Kirjoita suositus entiselle työkaverillesi, esihenkilöllesi tai johdettavallesi ja pyydä häntä vastaavasti kirjoittamaan suositus sinulle. Suositukset ovat vahvoja todistuksia osaamisestasi ja siitä, että kanssasi työnteko sujuu.
- Licenses & certifications -kohtaan voit kirjata lisenssit ja sertifikaatit, joita olet suorittanut.
Lue myös: Lisää hakemukseesi tai ansioluetteloosi laadukas kuva itsestäsi, jotta kasvosikin jäävät rekrytoijan mieleen.
Hio LinkedIn-profiilisi viimeisen päälle
LinkedIn-palvelu itse jaottelee profiiliin lisättävät tiedot kolmeen kategoriaan sen mukaan, mitkä tiedot ovat sen mukaan olennaisimpia. Olet jo täydentänyt kategorian kaksi tärkeintä osuutta. Katso kuitenkin vielä, onko sinulla enemmän kerrottavaa osaamistasi etsiville headhuntereille ja verkostosi jäsenille.
- Volunteer experience – Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä? Kerro se LinkedInissä!
- Publications – Oletko julkaissut artikkelin alasi tieteellisessä lehdessä? Pidätkö omaa blogia?
- Languages – Mitkä ovat työkielesi? Entä millaista muuta kielitaitoa sinulla on?
- Honors & Awards – Valittiinko sinut kuukauden työntekijäksi? Saitko stipendin, apurahan tai kunniakirjan?
- Test scores – Menestyitkö ammattialasi testissä?
- Patent – Oletko saanut keksinnöllesi patentin?
- Organizations – Mihin järjestöihin kuulut?
- Causes – Millaiset aatteet ovat sinulle tärkeitä?
Hyvä LinkedIn-profiili kertoo
- millaisia töitä olet tehnyt
- mitä olet opiskellut
- millaista ammatillista osaamista ja potentiaalia sinulla on
- mitä haluat seuraavaksi tehdä ja oppia.
Lue myös tämä LinkedIniä käsittelevä artikkelimme.